torsdag 18 juni 2009

SLB och Charolais

När jag var ett litet barn kände jag bara till en enda sorts kor och de var svartvita. Jodå, det fanns visst en annan sort också. De var bruna och dom fanns egentligen inte i Skåne. Bruna kor bodde i Stockholm och var märkvärdiga. Svartvita kor var skånska och bodde och betade i de skånska hagarna. Jag tyckte om kor.




Dessa ljuvliga kor hälsade vi på häromdagen. De bor i hagen
utanför käre makens dotters hus, inte långt härifrån.

När jag var nio år gammal, hade pinnben, pinnarmar och spikrakt hår, bodde jag på landet några somrar. Jag fick hämta korna på betet när de skulle hem och mjölkas. Frivilligt skall tilläggas så att ingen blir anklagad för att ha satt mig i något så otillåtet som barnarbete. Där gick denna lilla pinniga tvärhand i arla morgonstunden över stock och sten för att hämta den svartvita flocken om sisådär tjugo kor. Grindar skulle öppnas och stängas igen, det var noga. Det var en bit att gå, men jag underhöll mig själv med att sjunga. Jag sjöng så vackert. Och högt! Eftersom ingen lyssnade kunde jag sjunga med lite darr på rösten, det lät extra bra:

"Morgon mellan fjä-hällen.
Hör hur bä-häck och flod,
sorlande mot hällen,
sjunga Gu-hud är god.
Gu-hud är god."

Det var den vackraste psalm jag visste. Varför jag sjöng psalmer vet jag icke. Jag sjöng också, där jag gick med en stor käpp i handen som jag skulle peta kossorna i baken med om de stannade:

"Vårvindar friska, leka och viska
lunderna kring likt älskande par.
Strömmarna ila, finna ej vila
Förrän i havet störtvågen far.
Klappa mitt hjärta, klaga och hör
vallhornets klang bland klipporna dör.
Strömkarlen spelar, sorgerna delar
Vakan kring berg och dal."

Det var så vackert när jag gick och sjöng. Jag förstod inte precis vad jag sjöng, men det var vackert. Och lite vemodigt. Jag fick nästan tårar i ögonen. Att vakan var taltrasten hade jag ingen aning om då. Trodde att det var något slags trolltyg som sträckte sina armar vida omkring...

När jag hade sjungit för mig själv en lång stund kom jag fram till den sista grinden, öppnade den och om jag hade tur stod korna och väntade innanför. Om inte - ja, då fick jag springa runt på mina pinnben i hagen och samla ihop dem! Fösa dem mot grinden, öppna grinden och sedan springa fram och tillbaka för att hålla samman flocken tills vi kom till lilla vägen som ledde fram till gården. Den vägen var kantad av gärdsgårdar, så där kunde jag slappna av och behövde bara då och då peta till en morgontrött kossa, som pausade lite för länge.




Jag tog mängder av foton på Charolaiserna. De var nyfikna
och stod stilla och tittade på oss, som om vi kommit från en
helt annan planet!


Väl framme vid "lagårn" visste korna vad som gällde och hittade själv till sina platser och sitt kraftfoder. Och om de händelsevis ställde sig på fel plats fanns det en anställd "kogubbe" som morrade och hojtade, tills kossan fann för gott att placera sig rätt. Och alltid var det någon kossa som halkade i en kobladda där hon sprang runt för att hitta sin plats. Sedan blev det ett hemtrevligt rasslande om kedjorna när korna tjudrades vid sina platser. Det fick jag inte göra - det var för farligt!

En liten nostalgitripp bakåt i tiden - sisådär en 58 år!


En god eftermiddag och kväll önskar


Skogseva

6 kommentarer:

  1. Du har ett förflutet med kor förstår jag, "fmiss"
    Kor är härliga djur, har denna veckan träffat flera hundra! Och vilka individer de är, på varje gård finns det minst en ko som är kelsjuk och nyfiken! Idag var det en som inte gav sig, hon slickade på min kamera:-) efter det blev bilderna lite suddiga! Ska snart lägga ut lite kobilder på nätet, jag meddelar när dom kan ses!
    jag önskar dig och maken en underbar midsommar! Stor kram från mig
    Kamilla

    SvaraRadera
  2. Jaag har inte förrän just i detta nu vetat vad vakan är. Man blir aldrig för gammal att lära nya saker sägs det. Kram från storasyster

    SvaraRadera
  3. Min morfar hade också kor när jag inte var så gammal och det var väldigt spännande att hälsa på dem. Har faktiskt minnen från när just en av din makes döttrar var med på gården och en av korna kliade sig på en brännässla. Tänk vilka kominnen vi har ;)

    Vilken av döttrarna är det förresten som bor på gården?

    SvaraRadera
  4. Kamilla: Visst är de härliga. Lyckliga du som får träffa så många, så ofta! Ser fram mot bilder. Glad midsommar till er båda!

    Storasyster: Ha! Det har jag vetat länge. Trevligt att kunna lära dig någonting. Vi hörs i morgon. Kram

    Carolina: Vilket typiskt barnaminne - en brännässla. Äldsta dottern bor vid kostället, men hon flyttar alldeles strax till ett annat hus med en fantastisk utsikt och en trädgård som kan bli otroligt fin - om man så önskar.
    Glad midsommar!

    SvaraRadera
  5. Härligt med dina ko-minnen.
    Mitt ko minne från 50-talet är när jag och min mamma åker tåget från Södervärn till Ljunghusen.
    Dä vid något ställe står en massa kor längs vägen.
    Jag far upp och ner i kupén och skriker:
    Titta mamma ALLA korna vinkar till mig.
    Min mamma skämdes lite grand.
    Nu har jag lärt mig att de viftar bort flugor med svansen.
    Ha en fin midsommar.
    Ska åka till Skanör med buss.
    Men jag lovar vara tyst om jag ser några kor.
    Kram
    Eva

    SvaraRadera
  6. Eva: Alla har vi våra djur- och kominnen. Ganska sött att tro attt korna vinkar åt en.. Hoppas att din midsommar blir underbar!
    Kram

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!