torsdag 9 juli 2009

Traditionsrunda

I går gjorde käre maken och jag den årliga sommarturen till Bjärehalvön. Allt ska gå till på samma vis som det gjort alla år tidigare. Vi körde upp via "Italienska vägen", som verkligen är mer sydländsk än svensk där den slingrar sig fram genom landskapet, och där utsikten över havet stundtals är så hänförande att den nästan tar andan ur en.

Första anhalten är Båstad. I Båstad är det alltid tennis på gång när vi kommer dit och alltså vimlar det av det "vackra" folket, bilar av fina märken - alla utan tak, onaturligt solbruna ben, onaturligt slätkammade ynglingar, samt några förskrämda urinnevånare. Vi skyndar oss snabbt därifrån...



... till ett café som heter Utsikten. Det gör skäl
för sitt namn där det ligger högt, högt med strålande
utsikt över Laholmsbukten. Det har hittills varit ett
trevligt ställe med väldigt goda smörgåsar. I år
var det lite för välorganiserat med walkie-talkies
som talade om när smörgåsarna var färdiga, en
nygjord veranda som skydd mot ev. regn och
sittunderlag i skumplast i stället för filtar. Jag, som
är lite petig och vill att saker och ting ska förbli som
de alltid varit, tyckte att förändringen var till det
sämre.




http://www.cafeutsikten.se/

I år upptäckte vi emellertid, efter att vi fikat färdigt på Utsikten, att det finns ytterligare ett ställe ännu högre upp med ännu mer betagande utsikt, nämligen Nivå 125. Ett mycket snyggt galleri med väl utvalda ting till försäljning och en utställningshall med (nästan) enbart snygga saker. Hur deras fika är vet jag inte, men nästa år testar vi det. http://www.niva125.se/ Vi köpte en liten Pappelinamatta att ha i badrummet och två vita gummivaser till det kryddgröna vi oftast har i köksfönstret.



Röd Pappelinamatta "Vera" till
vårt nyligen uppiggade badrum.



Vita gummikrukor att ha till lite av varje.

Nästa anhalt på vår rundtur är Willab, strax utanför Båstad. Vi tittar på växthus och konstaterar att vi väldigt gärna skulle vilja ha ett ännu större, att man aldrig är nöjd, gärna sisådär 16-17 m2, men herregud så dyrt! och då skulle vi ju vara tvungna att så ännu fler tomater och kanske gurka och då blir de inte bra, drabbas av vissnesjuka och elände och då ångrar vi säkert att vi har ett så stort växthus..
Vad vi egentligen skulle ha var ett jalusifönster till vårt befintliga lilla växthus på 10 m2, men det fanns inte längre i den storlek vi behövde - typiskt! Iväg därifrån..

Till vår speciella hemväg som vi hittade för flera år sedan och som vi tycker är rolig att köra. Den är slingrig, kuperad och, särskilt den första sträckan, mycket vacker. Vi kör: Förbi Ö Karup till Hasslöv, Vindrarp, Yllevad, Fladalt och Koarp i Halland och så in i Skåne: Salleberg, mellan sjöarna Rössjön och Västersjön ner till Tåssjö, Bassholma och Eket. Och så vidare - hem. Strax utanför Eket (Ingeborrarp) finns ett friluftsmuseum som vi besökte en gång.. Ja, ja - Skåne är fullt av pärlor.

I början av vår "vackerväg" står denna skylt..



..och lite längre fram står denna..



Rössjön låg alldeles tom på både folk, fä och båtar. Det
var tyst och stilla och det enda som hördes var vattnets
kluckande mot strandkanten
.



Kyrkporten i Vedby. Ja, jag vet att bilden är sned
men jag tar med den ändå för jag tyckte att port,
fönster, träd och grind var så vackra. De tilltalade
mitt sinne för vacker symmetri och proportioner.



Cumulonimbus.

Under hela vår biltur hade vi svarta, upptornade moln runt oss. Vi kunde se att det regnade längre bort, i söder och i sydost. Men vi klarade oss - nästan. En liten kort stund fick vi fälla upp taket på bilen, men det var inte många droppar som föll på oss. Däremot körde vi på "nyregnade" vägar där vattenångan dansade som rökstråk i solskenet.
Dagen avslutade vi sedan här hemma med en god middag och ett glas vin - gissa var!


God dag önskar


Skogseva


11 kommentarer:

  1. Från början var jag fashinerad av din text och humor. Det är jag i och för sig nu med MEN........du är en så duktig fotograf.
    Jag är verkligen imponerad.
    Jag var i dina fotspår förra veckan men åkte rund på alla outlet med en kompis.
    Ha det bra
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej,, vilket sammanträffande! Jag kör ju runt o fotograferar kor numera,,, och för tillfället rör vi oss just på Bjärehalvön! Och vi satt och åt vår matsäck just vid italienska vägen! Hade jag läst ditt inläggi måndags hade jag inte vetat vad det var, men nu vet jag! Sååå vackert!
    kram till dig
    Kamilla

    SvaraRadera
  3. Alla var vi där.............tog en tur till Höganäs med alla outlets,förbi Krapperup,körde även förbi systrarna Lundgren då vi redan fikat.En lång och härlig dag i vårt vackra Skåne.

    SvaraRadera
  4. Eva: Tack, tack och åter tack. Jag har ju fått en ny kamera - den tar bra bilder..

    Kamilla: Visst är där vackert! Man tror nästan inte att man är i Sverige. En så´n arbetsplats!

    Inger: Jag hoppas att du var inne på Krapperup och tittade. Systrarna Lundgren är definitivt överreklamerat.

    Eva o Inger: Vilka outlets?

    SvaraRadera
  5. Nej....vi orkade inte Krapperup idag,sommaren är lång.Outlets som säljer keramik från Höganäs,glas från Orrefors.Andra sortering men ganska dyrt ändå.

    SvaraRadera
  6. Dit har ni inte tagit mig, men det kommer väl flera somrar. Det finns väl annat kvar att åka till, när jag kommer. Storasyster

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig dag ni verkar ha haft. Jag har fikat på nivå125, men det var nåt år sen, då var det bra!
    Apropå at växthus är dyrt, vi har nog lagt ner nästan lika mycket pengar till förutom själva växthuset ;)

    SvaraRadera
  8. Inger: Och jag som trodde att det var något nytt i outlet-väg. Då vet jag var ni har varit.

    Storasyster: Vi funderade just på att åka till Krapperup när du är här. Och Ystad, Kåseberga, Lund, Malmö, systrarna, kusinen... Hur ska vi hinna?

    Carolina: Jo, vi har alltid trevligt när vi åker iväg tillsammans. Man kan nog äta vad som helst på Nivå 125 - utsikten förlåter allt! Jag köpte i alla fall två rullar uppbindningsgarn på Willab - det var det billigaste där fanns..

    SvaraRadera
  9. Det låter som om vi kommer att få fullt upp. Trevligt! Jag längtar. Kram från storasyster

    SvaraRadera
  10. hej vart har du köpt dom vita gummikrukorna ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj... Det är så länge sedan att jag faktiskt inte minns. Dessvärre!

      Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!