lördag 21 augusti 2010

Över stock och sten


I dag ägnade käre maken sig åt upprensnings- och tillsnyggningsarbete vid en murstump nedanför växthuset. Ingen vacker mur precis och den blev inte snyggare av att garneringen bestod av nässlor och utblommad renfana. Allt åkte bort inklusive några grenar från druvflädern som, när gräset ska klippas under henne, illasinnat brukar göra repor i käre makens huvudsvål.

"Muren" ser mest ut som ett stenröse men fungerar som något slags stödmur för det etage där växthuset ligger.



(Fotograferat från fårhagen - inget vidare foto, måste rusa ut och ta en "efter"-bild)



(Sådär!)


Nedanför konstiga muren ska planteras något döljande...

Varför inte en starkväxande klematis!
Jag fick i våras ett antal vitalbaplantor av prästgårdsmadammen och de växer duktig för att inte säga urduktigt! Vi har sedan tidigare en vitalba planterad vid våra gamla björk där den sedan ett par år nått toppen som sålunda är frodigt grön och just nu blommar med en mängd gulvita blommor! Om några år har den förmodligen tagit död på björken...


Nåväl...
En av prästagårdsklematisarna flyttades i dag till en plats där den ska fylla en viktig funktion, nämligen klättra över stock och sten. Vid uppfarten finns både och. En sten av en storlek som är oss övermäktig och en stubbe som inte tänker multna vare sig i första eller andra taget. 
Jag hör till dem som hyllar tesen "det du icke ser finns icke" och planterade den extremväxande klematisen mitt emellan stubben och stenen.


Vid stubben växer en blommande mynta - skynda dig och emigrera lilla mynta innan klematisen brer ut sina tentakler över och omkring dig!


Och så här ser det ut från uppfarten. Stubben är ingen liten stubbe och bland släkt och vänner finns ingen som äger en stubbfräs så nu litar jag helt på klematisens växtkraft.

Skynda dig och väx klematis - jag är otålig!


God middag önskar

Skogseva

6 kommentarer:

  1. Har också en del stubbar i min trädgård. Har gjort dom till sittplatser de är inte alltid så dumma.
    Håller tummarna för att klematisen växer snabbt för dig.
    Du skriver så fint. Ha en fin helg/Gela

    SvaraRadera
  2. Gela: Jag blir så glad när du tittar in...
    Jodå stubbar kan man ha till mycket, huggkubb till exempel. I vårt fall inte så välplacerad emellertid!
    Tack för dina komplimanger, de värmer ska du veta!
    Jag önskar också dig en trevlig helg.

    SvaraRadera
  3. En av alla de trädgårdar jag ska ha i nästa liv är en klematisträdgård. Så ska jag ha en pionträdgård och en rosenträdgård och en.... Kram från barnvaktande storasyster

    SvaraRadera
  4. Storasyster: Om du skaffar en jätteträdgård i stället för flera mindre kan du inreda i olika rum där du kan ha pioner i ett, rosor i ett o s v tycker din snusförnuftiga lillasystere.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Jag tycker inte, att 'konstiga' muren behöver döljas. Tvärtom blev den fin med det uppstammade lilla fläderträdet.
    Kanske bara något runt fötterna?
    Känner däremot starkt med gräsklippande maken, när jag ser inte mindre än 3 öar, som det ska klippas runt vid infarten. Och jag tror inte,att du behöver oroa dig. Innan du vet ordet av kommer du skogsklematisen att regera i er trädgård.
    Kramar
    Eva

    SvaraRadera
  6. Prästgårdsväninna: Du vet det där med att fotografera ur rätt vinkel... Närmast kameran finns ett luftningsrör och en brunn och det är närmast det som behövr döljas. I övrigt kanske det räcker med fyra nävor runt trädet - av en sort som du känner till och som det finns tjugofem av. Tror jag.
    Ja nu fick ju käre maken vatten på sin kvarn. Går runt här och påpekar att det i prästgården finns en sant medkännande och klok kvinna! Och en som har känsla för gräsklippandets problem! Nu får jag alltså hyvla av gräset från en stor yta i gräsklippningsunderlättande syfte och får därmed en extra bit att ogräsrensa innan klematisen har vuxit till sig...
    Kramar till dig från mig
    Eva

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!