måndag 18 januari 2010

Jordnära



Mina stackars små växtvilliga margueriter har äntligen blivit omplanterade. Fått riktig jord att utvecklas i stället för såjorden, som ju inte innehåller så mycket för en planta att livnära sig på. Trots näringsfattig jord har de blivit knubbiga och fina och rötterna var sannerligen inte dåliga - de fyllde ut hela krukan. Omplanteringen gjorde jag i köket, inte bästa platsen kanske med tanke på vilket smutsjobb det är.





Jag hade satt två skott i varje kruka för att kunna rycka upp det ena, som alltid brukar dö. Så intill döden krasslig var det icke någon marguerit som kände sig! Alla skotten har överlevt och alla har utvecklas lika fint. De fick fortsättningsvis stå två och två för det visade sig vara omöjligt att gräva fram tillräckligt många krukor i rätt storlek. Det fick bli en del rockader och långt fler blommor än jag hade tänkt blev omplanterade för att jag skulle komma åt deras krukor. Stora krukor har vi gott om och småkrukor har vi i hundratal, men var tar alla mellanstora krukor vägen?



Nu har de i alla fall fått större, men utseendemässigt något varierande krukor, och om de fortsätter att växa som de gjort hittills kommer jag att ha tjugotvå margueritplantor att försköna trädgården med i vår. Om det går att dela dem - annars får jag nöja mig med elva.




De små plantorna tror att jag förväntar mig blommor redan nu. Det gör jag definitivt inte. Knopparna plockar jag helt kallsinnigt bort för att ingen kraft ska slösas på blomning, de ska bara växa och bli stora och starka.



Och när de vuxit sig stora nog kommer de att se ut så här. Detta är moderplantorna som jag köpte för dyra pengar. Så många pengar att jag började funderade på det här med sticklingar. Moderplantorna grävdes upp i höstas och övervintrar nu i källaren. Normalt hade de fått stå kvar i rabatten tills frosten tog dem, men det var det här med att de hade kostat så mycket. Och så hade jag läst att man kan försöka att övervintra dem. Ännu så länge är de så gröna och fina att jag har förhoppningar om ännu en sommar för deras del. Och tänk så mycket pengar jag har sparat...


God dag önskar


Skogseva

4 kommentarer:

  1. Då håller vi tummarna att de fortsätter vara gröna och fina,tänk snart e de dax igen och få pula i jorden....

    SvaraRadera
  2. Har maken ändrat sig - ska det kanske bli sådd av tomatfrön i år också? kram från storasyster

    SvaraRadera
  3. Inger: Jo det är ju så att tankarna börjar bli gröna igen. Vad ska jag ha här och vad ska jag sätta där. Enbart trevliga tankar. Men dyra förstås.

    Storasyster: Nej det blir inga tomater. Vi ska försöka med slanggurka i stället. Två plantor i växthuset har vi tänkt. Får se hur det blir med det.

    SvaraRadera
  4. Vad duktig du är. Roligt att hitta tips vad men kan göra med sina inköppta blomster.Ha en fin dag./Gela

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!