tisdag 16 februari 2010

Gamla Hovrätten i Malmö

Som ni naturligtvis visste tillhörde det vackra taket Hovrätten i Malmö!
























"Hovrättsbyggnaden vid bastion Nyköping vid Kungsparken stod färdig 1917. För ritningarna stod arkitekten Ivar Callmander från Stockholm.Anledningen till att man byggde en ny byggnad var att hovrätten skulle överflyttas från Kristianstad till Malmö.

I nationalromantisk anda tog Callmander inspiration från den svenska stormaktstiden och dess strama och tunga byggnadskonst. Symmetrin i fasaden, de rustika hörnkedjorna och den pampiga portalen är uttryck för detta. Byggnaden kritiserades dock för att inte knyta an till lokala traditioner. År 1956 gjordes en tillbyggnad mot kanalen på husets baksida. Det året gjordes även vindsinredningen och takkuporna tillkom.

Hovrätten är byggnadsminne sedan 1994."


(Malmö stads hemsida)

















Om vi jämför gamla hovrätten...
















...med den nya, behöver man kanske inte som jag vara bakåtsträvare för att tycka att den gamla är den vackrare av de två!


Ni som ännu inte klart deklarerat vad ni trodde (Prästgårdseva visade med en hovnigning att hon definitivt visste!), berätta vilken byggnad ni gissade på (jag ifrågasätter icke er ärlighet) och ni har en plats vid sommarens vinstkaffebord med tårta, någon gång i maj/juni!

Vetekrans och Zuleikatårta. Blir det bra? Jag bakar själv naturligtvis.


God middag önskar


Skogseva

(De två understa bilderna har jag lånat från Malmö stads hemsida - staden misstycker nog inte.)

6 kommentarer:

  1. Jepp, jag gissade rätt! Tänk den kunskapen hade jag ingen aning om att jag besatt förän den testades! Ser fram emot tårtkalas..
    Kram

    SvaraRadera
  2. Visst var det Hovrätten,jag såg det med en gång. (alldeles sant)

    SvaraRadera
  3. Ja, jag såg också att det var Hovrätten, men visste inte att det finns en ny sådan. Kram från storasyster

    SvaraRadera
  4. Yngsta: Jag betvivlade icke ett ögonblick att du visste, du är en av de "visstigaste" personer jag vet! Du ska få en stor bit tårta! Kram mitt hjärta.

    Gunilla: Åh så roligt med ditt deltagande! Du är härmed inviterad till tårtkalas i maj/juni!
    Kram från Eva

    Storasyster: Nu måste du komma hit i maj/juni också! Det gläder mig storligen - då ska du få se den nya hovrätten bland allt annat vi ska titta på.
    Kram från lillasyster

    SvaraRadera
  5. Hej...tack för tipset. Får se om champagnedrickande och rätt årstid för iskylare sammanfaller nån gång, det kan ju klart vara något annat än champagne som ska kylas ;)

    SvaraRadera
  6. AnnCharlotte: Nyårschampagnen ska ju kylas! Och flera sådana islyktor med värmeljus i som bordsekoration borde bli ett samtalsämne för alla närvarande...

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!