söndag 7 februari 2010

Carportspaj

Jag gjorde en klassisk pajdeg. Stora mängder smör. Mjöl och socker. En skvätt vatten. Svisch - en pajdegsklump i matberedaren.

Degen fick vila skönt i kylskåpet en stund.




Kalla degen kavlades ut och jag klädde omsorgsfullt pajformen. Lät formen vila skönt i kylskåpet igen.


Stöttade kanterna med folie - nedkasade kanter var icke önskvärda. Gräddade i ugn i lagom temperatur under lagom lång tid. Jag plockade ut en gyllene, frasigt pajskal som fick svalna stående på diskbänken.



Jag rörde samman åtta äggulor från lika många vackra vita ägg



med två deciliter socker sprungna ur den skånska myllan,



saften från ekologiskt odlade citroner - och rev ävenså av en del av det ekologiskt odlade skalet .




Rörde ner några deciliter fet kogrädde från skånska, glada och välskötta(?) kor.
Rörde, vispade icke, ty det stod klart och tydligt i receptet.
Hällde smeten i pajskalet. (Här slutade jag fotografera.)

In i ugnen 145 grader i 45 minuter.

Resultat: Fyllningen lika flytande som när jag satte in den i ugnen.

In i ugnen igen i 15 minuter.

Resultat: Fyllningen lika flytande som när jag satte in den i ugnen.

In i ugnen igen i 15 minuter.

Resultat: Fyllningen lika flytande som när jag satte in den i ugnen....

Här började jag svettas!




Desperation. Gäster som förväntade sig en dessert skulle anlända. Skivade snabbt några äpplen, bakade av med lite rårörsocker i ugnen. Vispade äggvitorna som skulle svävat ovanpå citronpajen och dängde ner dem på äpplena. Bakade av igen.




Resultatet blev ätligt/halvgott/ halvsnyggt. Något fräschare än dagenfterbilden visar.
Det flytande elände som skulle blivit en läcker citronmarängpaj slängde jag ut i carporten.

Ville inte se.

Så mycket mejerismör. Så många hönsägg. Så mycket kogrädde. Så mycket arbete.

Kära "Kalasgott"blogg, vad gjorde jag för fel? För det är väl inte så att du glömt skriva i receptet att citronkrämen skall sjudas? Så som man sjuder krämen i alla andra recept på citronmarängpajer...
Den citronmarängpaj som enligt din blogg är den godaste som finns, som har Gordon Ramsey som upphovsman och som har bakats av mig befinner sig alltså nu i vår carport. Rinnande, ratad, förkastad, bespottad!

Och skulle det vara så att vilda djur hittar den flytande pajen och har lust att kalasa på den betraktar jag det som en välgärning.
Om inte, kära "Kalasgott", jag tror säkert att fyllningen stelnar så småningom. I alla fall om det fortsätter att vara minusgrader.


God dag önskar


Skogseva

8 kommentarer:

  1. Vilka härliga bilder! Den på äggen är underbar! Trevlig blogg, fina recept!

    Ha det bra!
    /Lena

    SvaraRadera
  2. Lena: Välkommen hit! Och tack för omdömet.

    Trevlig söndag önskar dig
    skogseva

    SvaraRadera
  3. Vilken fadäs och slöseri....men rätt kul för betraktaren.Det skulle nog sjudits.
    Den fina bärnstensskålen kom till användning!

    SvaraRadera
  4. Inger: Slöseri med gudsgåvorna! Jag tror också att det var någon miss i receptskriveriet. Kan man begära skadestånd tro? Bärnstensskålen kommer att vara bra till mycket..

    SvaraRadera
  5. Det hade nog blivit en god paj om receptet varit fullkomligt. Jag tror också att sjudning gjort susen. Kram från storasyster

    SvaraRadera
  6. Storasyster: Jag ska testa med ett annat recept, det finns tusentals på nätet. Så klart jag valde fel!
    Kram från lillasyster

    SvaraRadera
  7. Åh, nej!
    Det vattnades i munnen och när den dystra sanningen avslöjades, kändes det som om godbiten rycktes undan precis framför ögonen på mig.
    Krmar

    SvaraRadera
  8. Prstgårdseva: Snuvad på godsaken eler hur... Själv kände jag mig inte bara snuvad på godbiten utan dessutom lurad av ett ofullständigt recept. Så kan det gå om man inte använder "Sju sorters kakor" eller andra tillförlitliga kokböcker.
    Kram från en annan
    Eva

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!