söndag 29 november 2009

3-rätters

Färdiglagat, uppätet, urdrucket, avstädat.

Trött, trött...



Bordet dukade jag i svart och vitt. Många ljus, lite blommor.

Vi startade som vi brukar med käre makens goda Dry Martini.



Förrätten var ett försök att återskapa den förrätt vi åt i Simrishamn för några veckor sedan. Rökt tuppbröst med äpple-/fänkåltzatziki, ugnsbakade småtomater och hallonvinaigrett. Bilden blev skräp men förrätten var god.



"Kings Ridge" pinot noir var ett bra ackompangemang till tuppen. (Bilden är stulen)



Huvudrätten var också ett återskapande från Simrishamn. Ugnsbakad torsksrygg med potatispuré med västerbottenost och champagnesås med gräslök. Grön sparris och sockerärter till. Perfekt tillagad torsk - temperaturen mättes noga - och ljuvligt god sås. Vår version var klart bättre än den simrishamnska. Ingen bild som ni ser. Vi tallriksserverade så det var brått in med den varma maten till de väntande gästerna.



Vi drack ett mycket gott rieslingvin "Petaluma" till torsken, ett vin som vi vill ha fler gånger.



Och så var det den så besvärliga men ack så goda apelsinfromagen. Jag har tillverkat många citronfromager under årens lopp och ville göra apelsinvarianten. Varför höll jag mig inte till den gamla beprövade! Käre maken och jag svettades över en lös, rinnande massa som vi absolut inte trodde skulle stelna. Men se det gjorde den och god var den också! En vuxendessert med mycket apelsin- och Cointreausmak. Några chokladplattor och lite sockerlagskokta skalstrimlor förhöjde smaken. Ett Sauternesvin till, "Chateau Fontebride".



En aning julstämning vid bordet.



Så småningom kaffe och liten chokladbit. Och för de som gillade/gillar det, Calvados. Jag hör inte till vare sig de Cognac- eller Calvadosfrälsta. Jag tog en extra chokladbit i stället...



Nu lägger jag mig på soffan och tar en tupplur.

God middag önskar

Skogseva

3 kommentarer:

  1. Mmmm.....här blev det fiskgryta av rester från kyl och frys,faktiskt riktigt gott.

    SvaraRadera
  2. Inger: Fiskgryta är alltid gott!

    SvaraRadera
  3. Misstänkte vilka gästerna var även om jag inte visste om det innan. Calvados har jag ju koll på vem som dricker. Maten och drycken fick med beröm godkänt ;) och när jag berättade att det enbart var bilder på mat och dukning på bloggen blev det ytterligare tillrop ;)

    Ha det!

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!