fredag 6 november 2009

Huskurer

Min röst har flyttat. Övergett mig och lämnat hemmet i nästan total tystnad. Nu är jag ingen person som pratar oavbrutet, men OM jag skulle vilja säga något hade det varit skönt att ha en liten röstgnutta kvar.

Jag får ta till en huskur.Varm mjölk med smör
Min mammas huskur mot förkylning och ont i halsen! En huskur som jag och min syster dessvärre blev utsatta för när vi var barn. Man värmer helt enkelt mjölk och lägger i en stor klick smör som smälter ner och lägger sig som ett gyllene fettlager ovanpå mjölken. Drickes under svår vämjelse så varmt som möjligt. Tanken var väl att smöret skulle lena på något sätt...


Honung
Honungsvatten är gammalt och beprövat. Biodlare påstår att honung är bra mot nästan allting.
Så här står det på en "honungssida":

"Honung innehåller väteperoxid som aktiveras när den kommer i kontakt med vatten. Väteperoxid är ett kraftfullt desinfektionsmedel."

Ett par skedar honung i varmt vatten och min hals är decinficerad - perfekt!


Vitlök
Den gamla kära och användbara vitlöken, vad skulle vi gjort utan den? Maken och jag är storkonsumenter så vi borde egentligen aldrig bli förkylda. Så om sju klyftor vitlök i en dressing för två personer till den dagliga salladen inte kan hålla förkylningar OCH vampyrer borta vet jag inte om nedanstående tips från nätet skulle hjälpa:

"Blanda 1 liter vatten, 30 vitlöksklyftor, 5 st citroner skurna i klyftor och en riven ingefära. Kokas upp snabbt, silas sedan och hälls på flaska och förvaras svalt. Drick ca 5 cl före frukost.”

I äcklighetshänseende hamnar det på samma nivå som lilla mammas smör-och-mjölkkur. Jag är hellre utan min röst ett tag...Echinacaea,
hoppades vi kanske på, som en nytt och effektivt naturläkemedel mot förkylningar. Jag har i alla fall stoppat i mig den vackra blomman i både fast och flytande form.

"För att fastställa om Echinacea verkligen är verksam vid förkylning infekterade forskare 339 frivilliga med ett förkylningsvirus i näsan. Man gav tre olika preparat samt placebo både för att förebygga förkylning och som behandling.Det var ingen skillnad mellan försöks- och kontrollgruppen när det gällde att förebygga eller behandla förkylningen.Av 85 % som infekterades i kontrollgruppen fick 66 % förkylning. I en försöksgrupp infekterades 81 % och 50 % fick förkylning medan i en annan försöksgrupp var siffrorna 92 samt 75 %. Echinacea hade ingen effekt på symptom, på hur många som fick förkylning, på mängden av sekret i näsan, eller på nivån av inflammationsmarkörer som aktiveras vid förkylning."

När jag läser ovanstående inser jag att det är dags att sortera ut de kartonger och flaskor med naturläkemedel som bor hos oss och som jag satt min lit till i förkylningstider.


Tussilago farfara,
kanske inte är aktuell just denna gråa höstdag, men till en eventuell vårförkylning kan det vara bra att veta att:

"Örten har en bitter smak. Man använder främst bladen men ibland även blomkorgarna till te mot hosta, luftvägskatarr, bronkit, laryngit och astma. Det verkar slemlösande och är antiinflammatorisk. För att lindra rethosta ta 1 msk per kopp. För maximal effekt: Blötlägg 25 g i 6 dl vatten över natten. Sila och drick under hela dagen."

Så trevligt det hade varit att tillverka egen fungerande hostmedicin! Vidare står det om hästhov:

"Det svenska namnet hästhov tros syfta på bladens hästskoliknande form, liksom de danska, engelska och tyska namnen också gör. Släktnamnet Tussilago antas komma ur det latinska ordet för hosta, tussis, eftersom växten länge används i behandling mot hosta. I viss litteratur kan även läsas att namnet hästhov skulle syfta på hosthäv."

Smör-och-mjölkkuren är inte att tänka på och inte heller vitlök i flytande form, Echinacaean är utslängd och tussilagon sover vintersömn - jag går och värmer vatten och plockar fram min ölandshonung...


God middag önskar


Skogseva

(Alla bilder förutom mina honungsburkar kommer från nätet.)

12 kommentarer:

 1. Krya på dig Eva. Det blir väl inte fler IKEA besök i vinter, det var väl där du smittades.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Tack snälla rara Anonym. Man ska inte besöka vare sig vanliga affärer eller apotek om man vill hålla sig frisk. Framför allt inte det sistnämnda. Jag får sitta och kura i skogen till alla smittorisker är försvunna..

  SvaraRadera
 3. cecilia kronvall7 november 2009 08:47

  Krya på er!

  SvaraRadera
 4. Tack för fin kommentar inne på picki, det värmer verkligen! :-)

  Hoppas att du kryar på dig snabbt!

  SvaraRadera
 5. Alla huskurerna låter lika äckliga - jag skulle möjligen kunna tänka mig honung i varmt vatten. Krya på dig. Har du huskur mot munsår? Kram från storasyster

  SvaraRadera
 6. Tina: Allt är helt uppriktigt menat. Att rösten är borta gör inget - då behöver jag inte vara social!

  Storasyster: Munsår = herpesvirus = blommar ut vid stress, nedsatt immunförsvar o s v. Sprids via kyssat och sex. Need I say more?

  SvaraRadera
 7. Jag kommer att använda mig av den här infon.
  Super intressant!

  My blog post; tatueringsmotiv gratis

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig, har alldeles rätt. Snitsig blogg förresten.


  Also visit my web site lchf våFflor

  SvaraRadera
 9. Wow, amazing blog format! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made running a blog glance easy. The whole look of your website is excellent,
  let alone the content!

  Also visit my blog :: den tatuerade mamman

  SvaraRadera
 10. Jаg läggеr till dig i feeden, prіma tacκar
  tack!

  Feеl free tо ѵisit my wеbpagе;
  rygg tatueringar

  SvaraRadera
 11. Kom igen, skriv mer, jag diggar det, du är underbart

  Here is my weblog: www.mabano.com

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!