onsdag 25 november 2009

Växthusrensning

I växthuset står fortfarande några småplantor och några större krukor kvar. I dag slängde jag krukan med söderhavljuset och de ljusrosalila petuniorna. Petuniorna hade fått mjöldagg och fick icke längre bo bland det som är tänkt att övervintras.


Grann var petunian i sin glans dagar! Och även
söderhavsljuset med sin speciella doft. Nu får de
göra sina livs sista insatser på komposten...

Eftersom det hittills varit så milt har de små margueritsticklingarna fått stanna i växthuset. Och äntligen, äntligen verkar det som om de har rotat sig. De har i alla fall börjat bilda nya små blad och till och med ett par knoppar. Knoppar på så små plantor kan inte vara bra - bort med knopparna!


Visst gör det ont att skära bort knoppar...

I växthuset står också de nedklippta femtungorna kvar. Ett övervintringsexperiment som jag inte riktigt tror på men som är värt att testas. Det ska gå att övervintra dessa blomvilliga och vackra plantor, bland annat enligt "Odla nu", på ett ljust och svalt (5-10 grader) ställe. De åker ner i källaren när det blir kallare. Det får inte komma en natt med otippade minusgrader...


Hur orkar en växt blomma oavbrutet från maj och till... Ja,
till när egentligen? Den blommar ju fortfarande i sitt skalperade
skick.Och varje enskild femtungsblomma har denna, som jag tycker,
alldeles underbara
färg.

I växthuset står en bortglömd peppar/paprika som tagit lite för lång tid på sig att mogna. Nu tog jag in ett par av frukterna som verkar användbara och resten åkte på komposten. De paprika och chilifrukter vi själv dragit upp har vi inte haft någon större framgång med. Däremot har de personer som vi skänkt plantor till fått fina skördar!


Citygross i Staffanstorp paprikor håller högre
kvalité än Skogsevas och käre makens hemodlade.


Och så drog det in nya mörka moln efter en aldrig så kort stund med "nästansol" och regnet började falla igen. Det bådar inte gott för min nytvättade bil som ska ut och köra i kväll...


God eftermiddag önskar


Skogseva

2 kommentarer:

 1. Det finns ingen sol på kartan före den 4/12....

  Mina rosor blommar fortfarande ända sedan midsommar,fantastiskt !

  SvaraRadera
 2. Inger:

  Vi blundrar fram till dess!

  Du bor säkert i ett idealläge - zon 0 kanske?

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!