söndag 2 augusti 2009

Sommarträdgård

De blå fjärilsbuskarna står nu i full blom hos oss och fjärilar, humlor, blomflugor och allt annat som gillar nektar har extra gyllene tider. Tre buskar där tusentals insekter hämtar näring - vilket skafferi vi håller flygarna med!



Buddleia davidii "Ellens Blue" och ett vackert exemplar av
Påfågelsöga. Färgmatchat!


"Nya" rabattens "Maiden´s Blush" har tagit sig fantastiskt fint sedan de sattes i våras. Kom med mängder av knoppar och de första hade slagit ut när vi kom hem från Öland. Rabatten blev som jag tänkt, en vacker kombination av de rosa rosor och de mörkt röda bladen hos alunroten.



Ska se om jag kan få till en bättre bild när inte solen är framme.



Men jag lovar - det är snyggt!

"Köksträdgården", det vill säga lådan, har artat sig väl. Den svämmar snart över sina bräddar med sallad och spenat. Den vanliga spenaten och mangolden växer bäst men det godaste är nog den nyazeeländska spenaten, som för övrigt inte alls är släkt med spenat. Den har ganska tjocka och köttiga blad med en tydlig spenatsmak och ska inte gå i blom lika lätt som vanlig spenat. En trevlig bekantskap alltså. Ska provas på på "riktigt" till middagen i dag.



Tur att ni inte kan se hur illa åtgången ruccolan
är. Den står kvar längst bort i lådan för att kanske
förhindra att jordlopporna ger sig på det övriga gröna
.



Om någon vecka kan vi skörda "på riktigt" av mangolden.
Ännu så länge nöjer vi oss med en gallring och stoppar
"gallret" i salladen.

Och med detta ber jag att få tacka för mig och återvänder till min vilstol. Influensan har tagit ett stort och ordentligt grepp om min näsa(!) som för tillföllet har svårt att dra in någon luft.


God middag önskar


Skogseva

1 kommentar:

  1. Oj, vad grönsakerna har växt till sig. Är du säker på att det inte är svininfluensa?
    Vi kan höras i morgon. Kram och bli bättre önskar storasyster

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!