lördag 29 augusti 2009

Österlen - del 1

En sedan länge planerad österlenutflykt med svåger och svägerska blev äntligen av i går. Piratenmuséet som var ett av våra mål hade redan stängt för säsongen, så det blev lite snabbinprovisation. Vi startade dagen med att köra till Galleri Vallebergaslätt - ett märkligt ställe!



I ett träd utanför galleriet hängde fossiler från
påskens konstrunda. Många hade blåst sönder
och låg i trista trasor på marken. Vinden var
sträng när den for fram över landskapet i går.

Galleriet har (sista dagen i dag, söndag) en Sten Bromanutställning med ett sammelsurium av foton, tidningsurklipp och artiklar, krognotor, glasögon, resväskor, brev, kåserier som Broman skrev i SDS på 50-talet, hans refuserade doktorsavhandling och annan kuriosa. Rörigt och roligt i murrigt märkliga lokaler!




Rosarödrutig Bromankostym - vad
tycks om den.

Efter vår vandring i utställningslokalerna visades vi runt i intilliggande byggnader. Tavel-, saft-, krukförsäljning i ena längan - njaee. Tre rum som hyrdes ut för övernattning i en annan länga, rent och prydligt invändigt - fult, slarvigt och deprimerande utvändigt. Tack, vi ber att få återkomma om vi längtar efter en övernattning bland svinmållor, bildäck och annat skräp.


Och över det i går vindpinade, vackra österlen sken
solen, medan molnen tornade upp sig från cumulus
till cumulonimbus congestus. Jodå, det kom några
regnstänk lite senare...
Bilden togs från parkeringsplatsen vid Vallebergaslätt.

Man blir jättehungrig av att titta på konstiga saker! Lunchbordet hade vi bokat på Ingelstorps Restaurang http://www.ingelstorp.com/. Ett lite annorlunda ställe, som med sitt råa betongolv har kvar känslan av bilverkstad - som det faktiskt har varit en gång i tiden. Från delar av lokalen har man fri insyn i köket, det gillar jag.



Huset är som synes väldigt opretentiöst. Om man av
någon anledning ska stanna ett par dagar i eller omkring
Ingelstorp kan man faktiskt övernatta här - och få
frukost på sängen!

Maten är okonstlad husmanskost, god och rejäl. Har man tur står det stekt fläsk med löksås på menyn! Nästa gång det sker ska jag köra dit och luncha på en dubbelportion.



I dag var det inte fläsk- utan vildsvinsdag.
Vildsvinsbourgignonen var otroligt god och vårt
lilla sällskap hämtade skedar för att vi skulle få i
oss de sista dropparna av den läckra såsen, som
det fanns rikligt av på tallrikarna.
Till köttgrytan
serverades potatismos och tomater.


Tomaterna till middagen kom från Ingelstorp Trädgård http://www.osterlenbar.se/. Vi körde dit och tittade eftersom det låg runt knuten. En liten gårdsbutik med "självservering" där tomater i olika modeller, storlekar och färger låg på hyllorna. Plus olika sorters chilifrukter och paprika. Ca 50 kr kilot för tomaterna. Billigt, säger maken som är mer prismedveten än jag.



Tomaterna verkade helt nyplockade och så här i efterhand
när vi ätit av dem kan jag ge dem det gammaldags betyget
"a".


Svaret på gårdagens gåta tänker jag inte lämna ut ännu. Vad det beträffar har jag inte det fulla svaret själv. Två har svarat av gårdagens ca trettio besökare - vad är det som gör att alla ni andra inte vågar gissa? Kom igen, ni kan vara hur anonyma som helst!

God förmiddag önskar


Skogseva

6 kommentarer:

  1. Galleriet kan jag nog vara utan, men matstället verkar trevligt. Kram från storasyster

    SvaraRadera
  2. Här blev det en tur till Thuleslund i Vollsjö,mycket "saker" för både ute och inne.Även en tur ner till Piraten.... Middag intogs på Sjöbo gästis,inget att rekommendera !Vidare till Idala gård för att titta på krukor men även det en besvikelse....

    SvaraRadera
  3. Storasyster: Jomen Ingelstorp kan vi väl besöka tillsammans med allt det andra vi ska göra "nästa gång".

    Inger: Roligt att få nya tips. Jag kände inte till vare sig Thuleslund eller Idala gård. Jag tyckte det såg ut som om Idala hade många fina krukor, men de är nog inte billiga...

    SvaraRadera
  4. Det låter som ni har haft en underbar helg :) Men en recension av pensionatet skulle vara perfekt att få, jag samlar på annorlunda boende... någon som ha bott där och kan berätta? Själv har helgen gått i galärslavens tecken!
    Ps... jag gissar på myrägg, av en egensinnig, feministisk, drottningmyra som har flyttat ifrån sina män!

    SvaraRadera
  5. Hm.....kanske dax att ringa Anticimex......!?

    SvaraRadera
  6. Ingela: Jag känner faktiskt ingen som bott just där, men det ser ganska trevligt ut om man tittar på deras hemsida. Är säkert värt att testa.
    Njaee, då får det allt vara världens minsta myrsort..

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!