onsdag 14 oktober 2009

Nattfrost

Så går det när man blir handlingsförlamad! Då nyper frosten i växterna och förstör det känsligaste bland det gröna. Mina vackra och dyra Margueriter som jag skulle/ska gräva upp och vinterförvara de ser minsann inte glada ut i dag. Slokar med bladen och grälar på mig. Femtungorna i entrékrukorna somnade in under natten och går säkert inte att återuppliva. Pelargonerna utanför växthuset stod någorlunda skyddade, och om jag skyndar mig går det att ta massor av fina skott. De gamla moderplantorna hade jag faktiskt ändå tänkt slänga på komposten. Mord? Usch, ja..



Vackert? Jomenvisst!



Lönnlöven faller i rask takt efter nattens frost. Vinden som
ökar i styrka därute hjälper till att ruska runt och skaka loss.


Det som står i växthuset har klarat sig bra och de små margueritskotten, som jag hoppas mycket på, är spänstiga och fina. Endera dagen får de flytta in i tvättrummet med tillskottsljus. Resten av växterna som ska övervintras får bo lite mer otjusigt i källaren. Källartemperaturen går aldrig under 6-7 grader och med tillskottsljus brukar det mesta klara sig. Trångt blir det däremot...



"Louise Bugnet" är som sagt tapper, men frost
på huvudet... Jo, jag tror fortfarande på dig Louise!




Alla blad var överdragna av iskristaller som på vissa
växter mer gav ett intryck av mjöldagg. Nu några timmar
senare skiner solen och av iskristallerna har det blivit små
gnistrande vattendroppar.




Ett kusligt löv på en kuslig bit gräsmatta. Vad månde bo
under detta löv? Något svart, farligt, ondsint?

I eftermiddag blir det bio med svägerskan. "Julie & Julia" kan väl vara passande när man är matintresserad. Och en föreställning som börjar 15.30 och kostar 70 kronor är definitivt tilltalande. Det är fantastiskt att vara pensionär!

I morgon får vi tala om den enkät jag hade i går.


God förmiddag önskar


Skogseva

6 kommentarer:

  1. Har fått skrapa bilen för andra morgonen på rad! Samt haft det eviga gnället runt övergången från tunn till tjock jacka att det känns si eller så och absolut inte går att ha till den tröjan etc etc. Nu ska vi bara tömma poolen också så är sommaren över på riktigt... Kram

    SvaraRadera
  2. Ja jag är glad jag "nattat" mina växter för året,det bet rejält att cykla i morse!
    Upplysningsvis håller jag på att vaccinera Malmös population mot svinflunsan.Räliga djur det också! *L*

    SvaraRadera
  3. Det mesta kommer att dö i vinter. Det mesta dog nog i natt - -8 grader. Kram, från storasyster

    SvaraRadera
  4. Yngsta: Kan tänka mig att det är äldsta sonen som är lite petig med klädvalet...Poolen tömde vi för flera veckor sedan och det känns skönt nu. Puss o kram

    Inger: Så klok och förutseende du är! Kan du inte köra hit ut med två doser vaccin? Du får en lunch i utbyte. Kram

    Storasyster: Ja det är ju definitivt för kallt för somliga växter. Jag har med makens hjälp lagt säckväv över Margueriterna i hopp om att de ska klara sig till helgens uppgrävning.
    Kram från lillasyster

    SvaraRadera
  5. Växterna klarar sig inte i bubblan utan extra värme. Just nu har de inte fått extra värme men får det antagligen mycket snart ;)

    SvaraRadera
  6. Carolina: Blir det inte fruktansvärt kostsamt?

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!