fredag 9 oktober 2009

Vitvaror

Jo, alltså - det är det här med vitvaror. Och då tänker jag inte på kyl och frys utan det som fordomdags kallades vitvaror, nämligen sänglinne, handdukar och så vidare. Vi ska idag på ett mycket ovetenskapligt sätt behandla något som ryms inom benämningen vitvaror - nämligen örngott. Jag har länge varit förtretad över storleken på de örngott som finns i handeln, speciellt i den handel som det står IKEA på. Det verkar som om det knapras på centimeterna för att spara något öre här och något öre där.Den vita vitvaran är ett gammaldags örngott. Hemvävt,
hemsytt och med hemvirkad spets.
Den mönstrade vitvaran är från IKEA. De tio centimeter
tyg som saknas på IKEA-örngottet har man sparat in för
att använda till nästa örngott, som man sparar in tio
centimeter på för att använda till nästa örngott, som man
sparar in tio centimeter för att...


På ett gammaldags örngott har det icke sparats på tyget. Man insåg, klokt nog, att en bit tyg faktiskt krymper i tvätten och tog därför till lite i överkant. Di gamla var kloka...Snyggt och prydligt, rejält till och med. En kudde får plats
utan att bli klaustrofobisk inne i det hemsydda örngottet.

Kamprad har alltså skapat sin förmögenhet på örngott! SMÅ örngott! Han har knaprat några centimeter här och några centimeter där och vips! - så blev han miljonär. Eller något med ännu fler nollor. Att jag blir irriterad till vansinnets gräns när jag ska bädda med IKEA-örngott bryr sig inte Kamprad om. Han sitter där och fortsätter att sy minimala örngott.Ett örngott som Kamprad har sytt. Det ser liksom havande ut.
På bristningsgränsen med min stackars kudde hoptryckt i sig.
I Kamprads örngott blir min kudde knölig och får, för min kind,
osköna veck.

Jag tror inte att Kamprad sover på egentillverkade örngott. Jag tror att han har ett lager av hemvävda, hemsydda örngott i en god linnekvalitet, tillverkade av någon duktig anmoder som visste hur stort ett örngott bör vara. Örngott som alltså är sydda för att en kudde ska få plats däri. Örngott som inte knölar ihop Kamprads stackars kudde.Ett örngott som någon av mina anmödrar har tillverkat.
Här ligger kudden luftigt och icke ett veck bildas på den.
Häri finns det ingen anledning för min kära kudde att
drabbas av klaustrofobi.Min anmoder/släkting gjorde sig till och med omaket att
virka vacker spets för att pryda det örngott jag nu sover på.
Satt där om vinterkvällarna vid köksspisen och petade med en
fin, fin virknål för att åstadkomma lite pynt till sina lakan
och örngott. Kan jag månne kräva av Kamprad att han börjar
virka spetsar?
Nä, det är nog en omöjlighet. Han klarar ju inte
ens av att sy örngott som min kudde får plats i...


Och med detta ber jag att få avsluta mitt ovetenskapliga tyckande om örngott.


God lördagmiddag önskar


Skogseva

10 kommentarer:

 1. Yngsta dottern10 oktober 2009 17:49

  Hm. Själv blir jag omåttligt irriterad över att ständigt komma hem med Ikeaörngott som är gjorda för någon extra stor kudde så att de våra skramlar runt som torra nötter i sitt skal. Ska vi byta? Finnes: svart/vitrutiga storlek XL. Önskas: vita storlek normal!

  SvaraRadera
 2. Yngsta: jag har då aldrig råkat på för stora IKEA-örngott! Det måste vara era kuddar som är osedvanligt små. Men byta till svartvita - njaee...

  SvaraRadera
 3. Yngsta dottern10 oktober 2009 18:44

  Det är någon konstig storlek de har förutom de "normala". Ca 60x60! Våra kuddar är alldeles vanliga.

  SvaraRadera
 4. Yngsta: Ber att få återkomma när jag plockat fram tumstocken och mätt på kors och på tvärs.

  SvaraRadera
 5. Ska vi slå oss på örngottstillverkning i stor skala så här på gamla dar? Det vore kanske lönande. Kram från storasyster

  SvaraRadera
 6. Javisst är det knöligt !!

  SvaraRadera
 7. Hej Skogseva och yngsta dottern, tack för en alldeles utmärkt lässtund, FNISS.
  Befara att Kamprad inte själv syr kuddarna utan att han har lågavlönade som står för det.
  Dotterns kuddar i storlek 60x60 har den kontinantala storleken, d.v.s. i Tyskland och dem andra överbefolkade länderna söderut har man det måttet på kuddarna, och Kamprat siktar in sig på större marknader än den svenska.
  Men han sparar inte bara på tyget till örngotten utan även på monteringsanvisningar ;O) Själv har jag suttit i timmar på golvet och försökt att förstå mig på dessa bilder och siffror...och att använda den alldeles praktiska "IKEA skruv-nyckeln" den trappformade allround nyckeln...Grrrrrr.

  Jag bara äslkar dessa gamla linnedukar, har själv ett antal som jag vårdar ömt.
  Trevlig söndag.
  Petra

  SvaraRadera
 8. Storasyster: Kan vi sy dem 60x60 som de hemsydda jag hars å behöver varken jag eller andra reta sig på en undermålig vara.? Kamprad har sydd örngotten 47x57 (tvättad storlek).
  Kram

  Petra: Så trist att jag inte har lyckats hitta den kontinentala varianten av de örngott som Kamprad sytt! Däremot tycker jag nog att monteringsanvisningarna som han stoppar i sina platta paket brukar vara lättförståeliga... Fast det förstås - om det är många delar kan det vara knepigt.

  Trevlig dag och kväll på er båda

  SvaraRadera
 9. halloj, kommer med ett litet annat inlägg här medans ni bråkar om storleken haha... vi har då i-landsproblem! Nä, inte ironisk för jag har samma problem. Vad värre är när de efter en tvätt snor sig :(
  Men jag minns när jag var 8 och fick lära mig och krusa örngott av en gamal dam i huset bredvid. Jag fick sitta på köksbordet med en kökskniv och öva. Brukar ofta tänka på henne när jag använder mina gamla hemvävda kuddvar som jag alltid använder.

  SvaraRadera
 10. Ingela: Jodå, jag håller visst med om att det är ett i-landsproblem. Icke desto mindre ett irriterande sådant. Att örngotten snor sig har jag inte varit med om - tack och lov. En gammal dam i min "krets" höll livet genom på att krusa örngottsbanden. Hennes make påstod att han inte kunde sova med okrusade band! Jag säger bara en sak: förspilld kvinnokraft! (Fast fint ändå..)

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!