lördag 19 mars 2011

Mullvadsjakt!


Åkte tillsammans med Prästgårdseva på några kurstimmar i mullvadsjakt i Västernäs Handelsträdgård!

Mullvads- och sorkjakt - här ska bekämpas när odjuren sätter igång på allvar i vår!

Nu visade det sig att mullvadarna hade förtur in i de fällor som naturligtvis såldes på platsen. Sorkarna är liksom inte lika intresserade av fällor. Eller kanske något lite intelligentare än sina mullvadskompisar, som tydligen bara flänger runt och smaskar i sig daggmaskar och lägger upp stora vinterförråd av densamma utan aatt titta vare sig åt höger eller vänster. Sorkarna däremot är känsliga typer som lägger märke till minsta förändring i gångsystemet. Rusar definitivt inte blint in i fällan som mullvaden gör.



Fällorna som det talades så entusiastiskt om var i sig ingen nyhet, jag har använd dem i många år med gott resultat. Att hålla hudraprocentigt fritt från mullvad ter sig däremot omöjligt i en så här pass stor trädgård (och vi ska inte tala om Prästgårdsevas!), om man inte vill ägna sig åt den sysslan på heltid och hålla igång sisådär ett tjugotal fällor.



Lite ny kunskap fick jag mig till livs. De "tunnlar" i gräset som jag varit övertygad om att sorkarna tillverkat är i själva verket mullvadsgångar, vilket i och för sig känns lite trösterikt. Men att vi har både och råder det inget tvivel om, därom vittnar många hål utan medföljande hög! Och många högar utan det lodräta hål under som är signifikativt för mullvad utan i stället med den snedställda gång som sorkarna gör.



Och vad gör man då åt de svårfångade och i våra trädgårdar så underminerande, söndertuggande och förstörande sorkarna? Glöm allt vad pipande och tutande skrämmor heter. De gör absolut ingen nytta. Bara humbug! Med tur och stor skicklighet kan man fånga dem i fällor, men jag har under tio år inte lyckats fånga en enda medan jag tagit mängder med mullvadar.

Återstår en enda sak; råttgift.



Sorkar äter växtdelar och rötter och måste bort om man inte ska stå med en söndertrasad och kullvält trädgård. Jag har bestämt mig, det får bli råttgift. En osnyggt och ojämn kamp, men nödvändig. 



Mullvadarna mumsar i sig sina kötträtter i form av larver, sniglar, maskar och annat. Jag fortsätter min något mer jämbördiga kamp mot dem med mina fällor.



Vi får se hur det går, säger

Skogseva




12 kommentarer:

  1. lycka till i kampen mot sorkar och mullvardar!!! Underbara isbilder i förra inlägget. Hoppas du har en riktigt fin lördagkväll/Gela

    SvaraRadera
  2. Gela:
    Tack du - det behövs i jakten på de små uslingarna! Jag hoppas att du slipper sådana marodörer i din trädgård. Och tack för bildkomplimangen, den värmer i snålblåsten.
    Må så gott, hälsar
    Eva

    SvaraRadera
  3. Råttgift och katter - hur går det ihop? Kram från storasyster

    SvaraRadera
  4. Storasyster:

    OM man får tro mullvadsexperten ska det gå bra. Giftet ska på något vis "verka färdigt" i sorkkroppen...
    Kramar från lillasyster

    SvaraRadera
  5. Hej Skogseva, iår har jag provat allt från bananskal till surstömming! Efter en hektisk vår lugnade det ner sig och jag trodde att jag "vunnit" med mina ultraljudsstavar (de har hållit gräsmattan fin de senaste 3 åren) och läskiga lukter, men iår har "mina" mullvadar applicerat hörselskydd och näsklämma (den enda som inte ville vara i trädgården var jag - phuiiiii vad riktigt jäst surstömming inte luktar gott!). Nästa steg är "rökbomber" - efter det ska jag börja fundera på fälla även om jag verkligen inte gillar det!

    Jag planerar att besöka årets upplaga av "antimullvadskurs" på Västernäs - även om jag är rädd för att den mest är en "jag-vill-sälja-min-mullvadsfälla-aktivitet" - hoppas jag har fel! - jag vill ju helst skrämma bort dem!, inte döda.

    PS hoppas att du svarar eller är i bortre Indien - alternativ 3 verkar mindre kul ;)

    Vänliga hälsningar från mullvadsjagandeCarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såklart att jag svarar - bortre Indien får vara för min del...
      Intressant med ultraljudsstavar, det har jag aldrig hört talas om, annars finns det mycket hokuspokus när det gäller att skrämma bort sork och mullvad. Vi har också stora angrepp nu på sensommaren och det verkar som att fler än du och jag har det, dessvärre. Det finns tunnlar överallt i gräsmatta och rabatter och jag trampar till och trampar till...
      Mullvadsfångstkurserna är såklart till för att sälja fällor, men jag rekommenderar dig ändå att gå dit. Nu vet jag inte vad det är för fällor som säljs där, men om det är den typ jag använder, SwissFlex, så är de faktiskt effektiva när man använder dem på rätt sätt. Att skrämma bort mullvadar tror jag inte funkar i längden, här är det mord som gäller!
      Rapportera gärna om du bestämmer dig för kursen, och vad det är för fällor som demonstreras.
      Må så gott.
      Eva

      Radera
  6. I am regulаr νіsitor, how arе you everybody?
    Тhis artiсle posted at this web site is genuinely goοd.


    Αlso νisit my ωebpage http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

    SvaraRadera
  7. Greetingѕ! Very helpful аdvice in thіs particular artiсlе!
    It's the little changes that produce the most important changes. Many thanks for sharing!

    Stop by my site ... just click the next web page

    SvaraRadera
  8. Attractivе poгtіοn of content. I
    јust stumblеd upon your website аnd in accessiоn cаpital to аssert that I aсquire actually loved аccount your wеblog posts.
    Any way I ωill bе subscribing in уouг augment anԁ even
    I succеss you get еntгy to
    consіstently quicklу.

    Fеel free tο suгf to my weblog :: Http://Www.Sfgate.Com/Business/Prweb/Article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-Or-4075176.Php

    SvaraRadera
  9. Hеllo There. I discovered yоur weblog the
    usаgе of msn. Τhat iѕ a vеrу neatlу writtеn агticlе.

    I will be sure tο bookmark it and come back to read
    more of your hеlрful infoгmatіon.
    Thаnks for the pοst. Ӏ'll definitely comeback.

    Here is my web site - http://www.qrcodeart.org/index.php?title=Things_About_This_Slider_By_A_Hobby_Train_Gaming_Console_Carry

    SvaraRadera
  10. Excellent pieсes. Keep ωriting ѕuсh kіnd
    of info on your blog. Im really impressed by it.
    Hi therе, You have dоnе a fantastіc jоb.
    I will certainly digg it and inԁividuallу recommend to my fгіends.
    I am confident they'll be benefited from this website.

    Here is my homepage; http://www.sfgate.com/business/prweb/article/v2-cigs-review-authentic-smoking-experience-or-4075176.php

    SvaraRadera
  11. Unqueѕtіonably belieνe that whіch you
    stated. Үouг favοrite reason аppеared
    to be оn the web the easіest thing to be awaгe of.
    I saу to yοu, I cегtainlу gеt irked ωhile рeople think about ωоrrіеs thаt they just
    ԁo not knοw about. You managеd to hit the nаil
    upon the top and defіnеd οut the whоle thіng without having ѕiԁe-effectѕ , peοple could take а sіgnal.
    Will prоbably bе bаck to get morе.
    Thanks

    Feеl freе tο visit my blog post: http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!