tisdag 1 mars 2011

Död och pina!


Detta är en gräsmatta - närmare bestämt vår gräsmatta! Tror ni mig om jag säger att den brukar vara grön? Under sommarmånaderna i alla fall.Efter den långa snövintern i fjol hade den stora fläckar med snömögel som jag krattade och rev i och gräsmattan hämtade sig fakatiskt även om det tog tid.Jag undrar om den kommer att hämta sig i år. När jag krattar är det kalt som huvudet på en mycket skallig man under det vita eländet.

Man ska inte ha gräsmattor - man ska ha buskage, rabatter och gångar!Men vår buxbom är frisk och frodig - ännu så länge! Snart ska man inte heller ha buxbom i sin trädgård för nu har vi ju ytterligare ett elände att darra inför, nämligen Cylindrocladium buxicola, en mycket allvarlig sjukdom på buxbom med få åtgärdsmöjligheter.

Vips! så är all buxbom i alla trädgårdar och på alla kyrkogårdar död... 

"Allmänna kontrollmetoder bör användas för att begränsa framfarten av smittospridningen och de inkluderar vanligtvis att helt klippa ner sjukdomspåverkade häckar. Dock är C. buxicola en mycket svår svampsjukdom att kontrollera och man bör därför snarast avlägsna alla konstaterat infekterade plantor. Eftersom svampen övervintrar som ett mycel i nedfallna blad är det mycket viktigt att kontinuerligt ta bort allt detta växtmaterial från marken samt att ta bort det översta jordlagret för att på så sätt minska infektionstrycket. Inga kemiska bekämpningsåtgärder är aktuella eftersom det är nolltolerans för användning av giftiga substanser på kyrkogårdarna i Malmö, vilket gör möjliga åtgärder begränsade. Det som i dagsläget verkar vara det på sikt bästa alternativet är att efterhand ersätta sjuk buxbom med andra växtslag som inte är mottagliga för Cylindrocladium buxicola."
(Charlotte Rosander, SLU)

Livet är stenkul!


God eftermiddag önskar

Skogseva


2 kommentarer:

  1. Det finns sånt som är mycket vackrare än buxbom tycker din storasyster

    SvaraRadera
  2. Storasyster: jag vet att det inte är din favoritväxt men det är absolut min. Alltid grön och fin - om den inte är på väg att dö..

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!