lördag 3 april 2010

Påskafton - arbetsdag

Ett första vårprojekt är delvis genomfört.

I nådens år 2010 tömde vi för första gången vår kompostJohanna.



En hel tunna med doftande, och av våra väldresserade daggmaskar söndertuggad och finfördelad, kompostjord. Men det är sant som det sägs, avokadokärnor och skal tar mer än en säsong för att bli mull.


Nästan en hel kärra full med alldeles egen gratis och absolut förstklassig kompostjord. Vi kände oss rika!


Den spreds med ömma händer (ömma efter att ha grävt fram den ur komposttunnan - ett projekt i sig) över den uppfrästa runda, före detta, rosenrabatten. Den rabatt som nu ska bli en rabatt med vita nävor.


Med jordfräsens hjälp finfördelades till och med avokadoskal och kärnor. Ett och annat äggskal  med för den delen. De hade inte heller daggmaskarna rått på. Daggmaskarnas tänder blev kanske sämre mot slutet av tuggsäsongen...


Efter några timmars tämligen tungt (för maken i alla fall, jag pysslade i växthuset) arbete lastades den mycket tunga fräsen in i bilen igen och fiffiga maken satte sina träningsskor som stötdämpare på handtagen för att skydda bilrutan. Utifrån såg det ut som om någon höll på med gymnastiska övningar i baksätet!


Vi passade på att titta in till vår nya fårleverantör. Om det går som vi tänkt kommer det i början av maj en gutefårtacka med en eller två lammungar för att sommarbeta i vår hage. Fåren hade inte lammat färdigt än, men detta förtjusande tvillingpar hade varit mer än välkomna hem till oss.



Och som en perfekt avslutning på denna soliga och arbetsfyllda dag såg vi blommande tussilago vid vägkanten, några hundra meter från hemmet.

"Lilla Tussilago, lilla Tussilull.
Har du målat kjolen din
med solens klara gull."


God seneftermiddag önskar

Skogseva

6 kommentarer:

  1. Då är väl lyckan fullkomlig nu när VÅREN äntligen kommit!
    Har daggmaskar tänder?
    Fortsatt God Helg.

    SvaraRadera
  2. Inger: Jo, i dag var livsandarna pigga och glada och arbetsvilliga!
    Det är väl klart att daggmaskar har tänder - stora och präktiga garnityr, hur tror du annars att de skulle kunna tugga i sig vårt köksavfall!
    Du får bakläxa i biologi...
    Kram från
    Eva

    SvaraRadera
  3. Angående kompostjorden: "Av jord är Du kommen. Jord skall du åter varda. Vår Herre Jesus Kristus skall upväcka Dig på den yttersta dagen."
    Jo - men det är ju så!

    SvaraRadera
  4. Johnny: Att vandra genom en daggmasks mage är inte det kuligaste jag kan tänka mig. Annars är det väl en tilltalande tanken att att sluta som gödning åt det som växer.

    SvaraRadera
  5. Hannzoo: Ett djur något mindre än en häst...

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!