Fasansoppa
1 fasan
1 morot
1 lök
1 bit selleri
1 äpple
1 apelsin
1/2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 1 msk mejram
salt
vitpeppar
1 l buljong (tärning)
4 dl tjock grädde
1 msk smör
2 msk tryffel
1 knippe persilja
8 cl cognac
12 cl Madeira
2-3 msk vetemjöl
Skär ut bröstbitarna och hugg resten av fasanen i småbitar.
Bryn småbitarna i smör, skär frukt och grönsaker smått och blanda i.
Bryn alltsammans en stund.
Bryn småbitarna i smör, skär frukt och grönsaker smått och blanda i.
Bryn alltsammans en stund.
Bränn av med cognacen.
Lägg i kryddorna och rör om.
Häll på buljongen och låt koka i ca en timme.
Lägg i kryddorna och rör om.
Häll på buljongen och låt koka i ca en timme.
Bröstbitarna brynes, lägg dem sedan i buljongen och låt koka i ca trettio minuter.
Tag upp bröstbitarna och skär i tärningar.
Tag upp bröstbitarna och skär i tärningar.
Sila buljongen och red av med smör och mjöl.
Häll i grädden och låt alltsammans koka en liten stund.
Häll i grädden och låt alltsammans koka en liten stund.
Till sist: Montera soppan med en klick kallt smör, häll i Madeiran, lägg i bröstbitarna samt tryffeln.
Strö över finhackad persilja och servera i varma tallrikar.
En riktigt god middag garanteras!
Skogseva
Du glömde det viktigaste:
SvaraRaderaFasanen på bilderna har inget samband med texten. Eller....?
Kram
Prästgårdseva:
SvaraRaderaHar du, som är omgiven av dessa kreatur, också tänkt på vilket fullt läte de har?
Om jag hade lyckats fånga den rackaren så vete sjutton om den inte hade blivit soppa!
Kramar från mig
Fullt läte? Beror antagligen på all cognac då... Är du månne på tjuvjakt?!
SvaraRaderaYngsta: Inga fasanögon där inte, snarare falkditon. "Fult" ska det naturligtvis vara.
SvaraRaderaPuss o kram
Tänk om du ändå hade med ett foto på en skalbagge som ser ut precis som en liljebagge men med svarta prickar på vingarna och så skulle du ha skrivit vad den heter. Kram från oss
SvaraRaderaYvonne: Om jag hade sett en skalbagge som ser ut precis som en liljebagge men med svarta prickar på täckvingarna hade jag säkert trott att den hette "nyckelpiga". Liljebaggar är vi förskonade från, kanske beroende på att vi bara har dagliljor hos oss.
SvaraRaderaKram till er där uppe i norr
Yvonne (igen): leta på nätet efter "gonioctena decemnotata" så tror jag att du hittar din skalbagge.
SvaraRaderaNämen stackars fasanen ! Den är ju så vacker, inte till för att ätas..
SvaraRaderaHannzoo: Det är den visst det! Hade du tackat nej till fasansoppan? Nä, dä ser du.
SvaraRaderaMen grann är den..
Kram på dig stumpan