söndag 3 april 2011

Växthussöndag

I dag möblerades växthuset med de sticklingar jag dragit upp och med alla övervintrarna som fick flytta upp från källaren. Utanför växthuset har jag ställt urnorna med murgröna/blåvinda och till höger har jag ställt den fantastiska men ickehärdiga julrosen som har försett oss med många ljuvliga blommor till bordet vid de tillfällen när vi har 'dukat fint' till middagen. Hoppas på fortsatt milt väder, och om inte får det bli en frostvakt inne i växthuset och fiberduk över urnorna.



Det var prästgårdsmadammen som kom med Helleborus 'Silver Moon' en gång i tidernas begynnelse, då en något mindre planta. Nu bor giganten vintertid i källaren och sommartid här utanför växthuset, där den i fjol överraskade med många nya blommor i början av juli.





Sticklingarna av doftpelargonen 'Old spice' är snälla och oproblematiska, fyra rejäla sticklingplantor finns förutom moderplantan. Bakom pelargonerna står mina basunliljor som visade sig vara fruktansvärt bladlusiga när jag rensat dem från de torra fjolårsbladen. Lusmedlet åkte fram och liljor och margueriter, som också var fulla av löss, behandlades. Dessvärre finns det inte riktigt effektiva preparat för oss amatörodlare så nu det återstår att se om Bayers 'Mot bladlöss' hjälper.



Basunliljans innanmäte...




Även mina fina margueritplantor har varit drabbade av bladlöss denna vinter, men just nu ser de friska och fräscha ut och växer på ordenligt. De behöver säkert krukas om ännu en gång innan det är dags för utplantering.



Käre maken klagade över att det är trångt i växthuset...
Tja, så är det nog. Just nu har småplantor och övervintrare första tjing på växthuset och sedan blir det frösådderna, som fortfarande är små bebisar, som ska leva där ett par veckor!
När även de har flyttat ut, då är det försommar och vår tur att använda växthuset som uterum.

Stoppa tiden - jag hinner inte med!

God kväll önskar

Skogseva

5 kommentarer:

  1. Du skulle ju ta det lungt och njuta av tillvaron !?

    SvaraRadera
  2. Inger:
    Jag tar det nog inte särskilt lugnt just nu, men jag kan lova dig att jag njuter av tillvaron alldeles otroligt mycket! Jag älskar att arbeta med med min kropp, gräva och lyfta och sedan på kvällen ha ont överallt - då har min dag varit riktigt bra! Underligt kanske, men så är det faktiskt.
    Kram från Eva

    SvaraRadera
  3. Tina:
    Du är rar.. tack!
    Växthuset är dock fullkomligt fritt från allt ätligt - det kommer att återfinnas i andra änden av trädgården: Potatis, lök, dill, sallad och andra nödvändigheter! Bilder kommer om någon månad!

    SvaraRadera
  4. Hej, kul at du hittade till mig så att jag hittade hit:) Underbara bilder du tar!
    MVH
    Anette

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!