tisdag 19 april 2011

Trumpetare

Till det småländska stenriket där sonen och hans familj bor anländer varje vår ett tranpar. Häckar någonstans alldeles i närheten och provianterar vid skogskanten ett par hundra meter från huset.
Jag hade bara hört talas om tranparet, men aldrig varit på plats just i "trumpetartid", men nu skulle jag både få se och få höra! Tranorna skulle minsann trumpeta både bittida och sent, högljutt och idogt!

I och med att jag rullade in på den småländska gårdsplanen inte bara tystnade tranorna, de gjorde sig dessutom osynliga.

Mina öron var på helspänn och reagerade på alla möjliga pip, men från tranorna hördes ingenting.
Inte första dagen
Inte andra dagen.
Inte tredje dagen.

När jag skulle packa ihop mina pinaler fjärde dagen och köra hem till Romeleåsen igen kom en triumferande trumpetstöt från skogskanten! Förmodligen var de glada över att jag skulle åka hem!

Men så lätt skulle de inte slippa undan. Tranorn befann sig ett par hundra meter bort i horisontalplanet och eftersom jag har bara sett tranor underifrån i vertikalplanet MÅSTE jag bara försöka få till en bild.

Jag fick smyga mig på dem. Åla fram i det småländska steniga och morgondaggiga landskapet.
I hagen gick några hästar som undrade vad den gamla människan höll på med. Jag gav tydligen ett onormalt och lite skrämmande intryck för de vågade sig inte nära utan nöjde sig med att bevaka mig på avstånd.



Jag tog mig fram dold av stora stenar (Småland som sagt!), lätt hukande och sista biten krypande fram till ett buskage hundra meter från tranparet. Vid buskaget löpte en eltråd och på andra sidan eltråden fanns ett dike. Jag kom alltså inte längre, snopet! Tranorna befann sig ju fortfarande tämligen långt bort och flyttade sig dessutom längre och längre bort mot skogskanten.

Jag fick fotografera så gott det gick...




Jag hoppas att ni ser dem! De där två mitt i bilden som sticker upp lite mot den mörkare skogskanten.
TRANORNA!

God afton säger

Skogseva

7 kommentarer:

  1. Dansade de inte för dej efter allt besvär....;)

    SvaraRadera
  2. Åh, härliga vårtecken! Jag väntar också :)

    SvaraRadera
  3. Inger:
    Jag är rädd för att jag inte kan avgöra om de tog några danssteg eller ej - lite för långt avstånd och motljus dessutom. Men de gol en gång i alla fall!


    Dagliljan:
    Näst efter den första koltrastdrillen är det tranljuden från skyarna som är de riktigt härliga vårtecknen för mig. Och att höra dem på så relativt nära håll är mäktigt - de har riktigt ordentligt ljud i sin pipa!

    SvaraRadera
  4. Du fick ju till en bra bild!
    Trevlig påskhelg
    Mariana

    SvaraRadera
  5. Mariana: Sisådär... Lite "skjutet från höften" eftersom avståndet var stort, men jag är supernöjd ändå eftersom jag aldrig lär komma till Hornborgasjön och se den riktigt stora invasionen!
    Trevlig helg önskar jag dig också.

    SvaraRadera
  6. Nog ser man att det är tranor alltid :-)
    Glad Påsk!
    Birgitta

    SvaraRadera
  7. Birgitta:
    Mycket för att den ena tranan var vänlig nog att visa sig i profil en stund! Jag skulle behövt ett stativ för att få en skarpare bild men hur ålar man med ett sådant?
    Jag önskar dig en glad påsk tillbaka.

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!