söndag 17 april 2011

Inte så märkvärdigt...

...och inte så världsomvälvande, men det är ändå fantastiskt att de småländska hagarna är fulla av blåsippor!

Det finns något i den småländska jorden som inte finns på Romelåsen. Här finns icke en enda blåsippa och skulle du händelsevis ändå snubbla över en sådan liten raritet så "låt stå", annars gör du dig skyldig till en kriminell handling. Enligt Naturhistoriska riksmuséet är nämligen blåsippan fridlyst i Malmöhus, Kristianstads, Hallands, Göteborgs och Bohus, Stockholms och Västerbottens län.
I Småland måste man se sig för när man sätter ner sin fot för att inte trampa sönder och samman ett litet himmelsblått liv. Ytorna där det är blåsippsfritt är inte så stora!
"Blommorna är mattblå, eller ibland lilaröda, rosa eller vita, sällsynt förekommer också exemplar med dubbla blommor. Efter blomningen böjer blåsippan sina blomskaft mot marken, där myror hämtar frukterna som är försedda med köttiga bihang som myrorna gärna äter. Blåsippor tillväxer från spetsen av en grov jordstam och ett exemplar kan bli utomordentligt gammalt, flera hundra år."

(Den virtuella floran)


 

God afton säger

Skogseva

som är åter i vittsippslandskapet Skåne.

9 kommentarer:

 1. Har just varit ute i Gotlands fantastiska natur och också njutit av mängder av blåsippor och såg också vita, vilket jag aldrig hört talas om tidigare!! Vitsippor är dock inte dåliga heller!! Kram Kerstin

  SvaraRadera
 2. underbara bilder på underbara vår bärare:)
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 3. Vitsippor är inte så tokiga de heller. Vi passerde ett hav av dem igår när vi skulle besöka dottern i stora staden och man förundras över hur vackert det är!

  SvaraRadera
 4. Det är glest mellan Blåsipporna här men Vitsipporna börjar sprida sig på tomten.

  SvaraRadera
 5. Kerstin:
  Skulle önska att jag kände till Gotland mer än jag gör, men det är nästan en "vit fläck" för mig. Jag antar att floran är ganska lik Ölands, som jag ju är hemtam med. Jag håller med om att vitsippor är fina, jag älskar de skånska bokskogarna med sina vårliga vitsippsheltäckningsmattor! En ljuvlig tid som jag skulle önska att man kunde konservera och plocka fram till vintern när allting är grått och trist.
  Kram från Eva


  Berit:
  Välkommen hit till mig och tack för att du gav dig tid för en kommentar! Visst är de rara de små blåsipporna. Tuffa skönheter som tydligen klarar det mesta och som sätter knopp redan under hösten. Jag skulle önska att jag själv hade lika god framförhållning!
  Må så gott önskar Eva


  Gittan:
  Nej, det är de verkligen inte. De har dessutom ett fantastisk "snödriveutseende" med de torra fjolårslöven som bakgrund. Riktiga små raringar som jag faktiskt har en alldeles egen klunga av i trädgårdens utkant!
  Ha det så gott. Eva


  Mariana:
  Jag lovar dig; Här är det ännu glesare! Men vitsippan är ändå den absoluta vårblomman för mig. Och vi som har alldeles egna vitsippor i våra trädgårdar kan väl vara extra lyckliga över att kunna ligga på magen och klappa på deras kronblad!
  Eva

  SvaraRadera
 6. Eva! Kom hit vetja!! Du är alltid välkommen!Kram Kerstin

  SvaraRadera
 7. Kerstin:
  Tack för inbjudan men måste man inte åka båt då? Jag lider svårt av "vattuskräck"!
  Men kanske ändå, någon gång...
  Kram

  SvaraRadera
 8. Flyga kan man! Annars är båtarna en fröjd att åka förutom på högsommaren då dom är alltför fullastade!! Ska till Skåne efter påsk för vidare resa till Sicilien. OM jag får tid hör jag av mej för att kanske titta förbi..kram

  SvaraRadera
 9. Kerstin:
  Det låter betydligt trevligare med flyg! Absolut något att fundera på. Hoppas verkligen att du får en stund över så att vi kan ses när kommer till Skåne.
  Kram från Eva

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!