tisdag 25 januari 2011

Vitamin D

I dag drabbades jag av något sällsynt.

Jag fick en släng av energi! (Kan det bero på att jag äter D-vitaminer?)

Bar in stora säcken med planteringsjord och startade med att plantera sticklingarna av Euphorbia 'Diamond Frost' som skaffat sig fina rötter i vaserna i köksfönstret. Kan kanske bli någorlunda stora plantor till försommaren då de ska få sina sommarplatser i krukor i och vid växthuset.Moderplantan står ju inne i en fönsterkarm där den nätt och jämt hankar sig fram - men blommar gör den hela tiden!
Efter Euphorbian skolade jag om mina Margueriter. Arton plantor blev till tolv. Några var illa åtgångna av bladlöss och några hade bara beslutat sig för att dö. Vila i frid små plantor!
De som blev kvar är kraftiga, men eftersom jag har knipsat av alla knoppar efterhand som de visat sig ser plantorna lite skumma ut i topparna, lite grand som om de inte har lust att växa mer...
Jag hoppas att de kommer på bättre tankar.Söderhavsljuset, Plectranthus forsteri 'Marginatus', tog jag på prästgårdsmadammens inrådan också sticklingar av i höstas. De har vuxit till sig och klarat sig bra, nu fick de en storlek större krukor att spreta ut sina rötter i. På söderhavsljuset går förvisso icke några bladslöss - doften är intensiv och antingen tycker man den är besvärande (en person i en plantskola kallade den "vidrig"!) eller, som jag, aromatisk och trevlig. Söderhavsljuset har sin givna plats i stora krukor eller urnor utomhus. I år tänker jag samplantera den med något annat - vad vet jag inte ännu. Den är superkänslig för kyla så risken för nattfrost måste definitivt vara över innan den sätts ut. En av plantorna ska stå vid ingången till växthuset så att jag kan klappa på den när jag passerar och få den att sprida sin väldoft.
Eller odör för den som tycker så... 
Efter all plantering var jag tvungen att sanera. Jord och växtdelar låg överallt. Tvätta, torka, bära ut skräp i stora mängder. Dammsuga. Jag fick dessutom agera rörmokare eftersom det var stopp i ett avlopp. Hade dessutom en liten fundering på om jag skulle ta fram maskinen och tyget som legat länge och väntat, och sy de där överdragen till stolsdynorna och kökssoffan.

Det stannade vid en tanke...


God afton önskar

Skogseva

2 kommentarer:

  1. Tur att det stannade vid en tanke - det får väl ändå vara måtta på energi. Kan man bli energisk av Blutsaft också? Kram från storasyster

    SvaraRadera
  2. Storasyster: Blutsaft låter roligare än vitaminpiller men kanske inte lika effektivt. Hur stor mängd vitaminer innehåller den? Jag tror att det blir dyrare i längden med sådan jämfört med piller.
    Kramar från lillasyster.

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!