fredag 2 juli 2010

Sammetsrabatt

I min trädgård skulle det sannerligen inte få förekomma tagetes.

Tagetes!

Så vulgärt. Så bjärt. Så grällt.

Tagetes - NEJ!

Då kom det en man på besök. Han hade en hel tagetesodling i sin famn. Som present...



Man tackar inte nej till en hemodlad present som överlämnas som om det var en låda juveler.

Man niger och bockar och funderar över var man ska placera de skrikande växterna så att de inte i onödan ska besvärar ens ögon.



I min trädgård finns en sådan plats - precis nedanför muren i den hemliga trädgården. Lite avskild. Osynlig om man inte tar ett par kliv ner. Eller tittar över kanten...

Där placerades de små liven.



Som ganska snart, trots sorkangrepp underifrån, växte till sig, öppnade den första sammetsblomman färgad i djupaste karmosinrött, bredde ut sig och blandade sig med nepetan i en färgsymfoni som kan få vem som helst att skriva de skönaste dikter och dansa runt i glädje. Dock icke samtidigt...



Och hör här vad det vackra sammetsblomstret kan mer:

"Om man odlar rosor i samma jord år efter år brukar man förr eller senare råka ut för rostrött jord, vilket i praktiken beror på att man fått rundmaskar (nematoder) i jorden. Dessa kan motverkas genom att man odlar tagetes i samma jord några år, alternativt använder tagetesplantor som underplantering, eftersom tagetes utsöndrar ett ämne som dessa maskar inte tål."
(Wikipedia)



Hädanefter ska denna ljuvligt färgade tagetes alltid finnas i just denna lite undanskymda rabatt.

Givaren visste sin gåvas värde.

En låda med juveler.


God dag önskar

Skogseva

9 kommentarer:

  1. Hej Eva med juvelerna i den gömda rabatten.
    Ack vad jag vill ha en näve full av frö..
    fröna som härstammar just från denna härliga TAGETES.
    Tagetes som är så vulgära, så vanliga att man inte ens vill ta namnet i munnen....
    Om du råkar ger fröna till yngsta dottern och meddela att hon ska överlämna de till mig...så skulle jag tackar och bugar så jag slår huvudet i bordet. S.... vet vem jag är
    Hoppas på fröna,
    Tjingeling, Petra B.

    SvaraRadera
  2. Så skönt att fördomar kan försvinna! Kram från storasyster

    SvaraRadera
  3. Och så vackra de är...........

    SvaraRadera
  4. Vackra tagetes du fick! De fyllda har jag mycket svårt för, men dina var jättevackra och gör sig verkligen tillsammans med nepetan.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Petra: Jag lovar att om jag kan fånga några frön när den tiden kommer ska jag vidarebefordra dem till dig så att det kan få lysa av små sammetssaker i din rabatt nästa år. Jag tror minsann att jag ska samla till mig själv också..

    Storasyster: De är försvunna när det gäller just denna tagetesfärgen. Mina övriga fördomar vårdar jag ömt! Kram från lillasyster

    Inger: Ja, jag trodde väl aldrig att jag kunde bli så förtjust i en enkel tagetes. Men jag måste tillstå att det är färgen som lockar. Den djupt karmosinröda är helt underbar.

    Carolina: Det tristaste som finns är väl storblommiga tagetes planterade så glest att de står och ropar efter varandra. Men, men - det finn människor som tycker att det är det finaste som finns. Jo, färgkombinationen blev oväntat fin. Icke alls min förtjänst dock..

    SvaraRadera
  6. Vad har du för e-post? Jag har ett mail jag skulle vilja vidarebefordra till dig. Maila mig på carolina 'snabel-a' villevalle.se

    SvaraRadera
  7. Vackert tänkt och vackert handlat.
    Vackert resultat och vackert redovisat.
    Kramar

    SvaraRadera
  8. Ja, kan du samla frö får du gärna dela med dej.......

    SvaraRadera
  9. Prästgårdseva: MITT handlande var kanske inte så mycket att vara stolt över men min ånger däröver är djup och uppriktig och visst blev resultatet vackert - det hade inte blivit bättre om jag placerat blomstren på någon annan plats i trädgården. Men man ska tänka sig för mer än jag brukar göra och icke draga förhastade slutsatser om någonting. Jag behöver träna.
    Kram på dig du prästgårdsmadame

    Inger: Jag ska ha dig i åtanke, jag lovar.

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!