tisdag 13 juli 2010

Århundradets åskväder..

.. som en icke alltför tillförlitlig meteorolog utlovad till den gångna natten uteblev så när som på ett kortvarigt mullrande när vi åt vår frukost i växthuset i morse. 
Skyfallen som likaledes utlovades blev till ca tio stänk.

Kvällens och nattens värme var så tryckande att vi beslöt att sova på bottenvåningen, som käre maken kylde ner med hjälp av vår värmepump. Maskinen gjorde att det blev ett drägligt inomhusklimat och jag sov någorlunda gott i en tillfälligt uppsatt gästsäng. Stackars maken som fick sova på soffan hade större problem...

När vi vaknade hade temperaturen sjunkit och det blev en nödvändig arbetsdag.



Brockan som stått här sedan vi övertog huset dras igång med jämna mellanrum - lite olja, några välriktade sparkar, skruvas som dras åt eller lossas, sedan går den under högljutt bullrande!

Vi gjöt på två ställen, dels till stolpen som ska hålla nätet, som i sin tur ska bli stöd åt en klättrande ros, och dels en fast hållare åt ett parasoll.



Jag trodde att man skulle gjuta fast vinkeljärn som sedan stolpen skulle skruvas fast i, men icke! Behövs inte, sa käre maken, inte med extra tryckimpregnerad stolpe!

Den som lever får se. Det håller väl vår tid ut i alla fall.

"Après nous le déluge".



Och för eventuella framtida utgrävningar av marken där vi bor lämnade käre maken lite information!

Men allt detta var brunt och fult - vi vänder oss om och tittar åt andra hållet. 



Lite snyggare för ögat - Rosa Helenae 'Hybrida' i full skrud. Undrar hur lång tid det tar innan hon stryper äppleträdet som hon växer i.



Och något annat fint: Dillkronor! Vi har och har haft fantastisk dill. Dill som vi aldrig tidigare lyckats med. Vi plockar till potatiskok och till såser och den tar aldrig slut. Och dessutom har vi potatis...



..som vi skördade andra gången av i dag. Nu har de vuxit till sig och det krävdes bara ett drygt stånd för att de ska räcka till dagens middag och till en sallad i morgon.

Vilken rikedom, egna potatisar och egen dill!

Det blir hemgjorda laxburgare, egna potatisar, hollandaisesås och gröna ärter.

Det blir bra.

God middag önskar

Skogseva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!