måndag 30 maj 2011

Lite av varje

Nu har klockrankorna kommit i jorden och förväntas växa så det knakar, så att de förmår täcka in rosbågen ordentligt under sommaren. Rosen, Rosa helenae 'Hybrida', lär inte komma så långt på en säsong, även om den är aldrig så starkväxande. Våra tidigare 'Hybridor' har vart ganska långsamma i starten, men sedan... 
I ett huj hade den ena svingat sig upp i toppen av det gamla äppleträdet!

Om två år räknar jag med att rosen har hunnit en bit på vägen. Under förutsättning att vintrarna blir lite snällare än de två senaste!I de flesta trädgårdar blommar det just nu överdådigt av allium.
För tre år sedan saknades allium helt i vår trädgård.
I förrfjol stack det vid brunnen upp en okänd grön sak som utvecklades till en underbart vacker alliumboll.
I fjol fanns där två bollar och i år tre.
Helt utan min inblandning - trädgårdsmagi!Magi är det också när en hosta orkar blomma efter den svåra misshandel jag utsatt den för. Den köptes när prästgårdseva och jag växtshopade på Bilka i Danmark. Stod planterad i en vacker, men fullkomligt omöjlig kruka varför jag raskt plockade ur den och planterade den i den tänkta rabatten. I början av april! Inte vet jag var jag hade mina tankar och mycket riktigt... när det blev nattfrost halvdog den stackaren.


(Fotot taget den 6 april)

Nu har den hämtat sig någorlunda, men bladverket är ju inte lika pampigt som det var då - i början av april!I nävrabatten blommar Geranium phaeum 'Album' för fullt. Kraftiga och fina. Undrar hur den lilla Geranium cantabrigiense 'St Ola' ska kunna hävda sig när det är dags bland Albumjättarna...Humlesurret är ständigt närvarande i trädgården. Just nu är det nävor och nepetor som lockar mest.
Humlorna är så välkomna i trädgården.
Men jag undra just... var håller bina hus?
God afton säger

skogseva

6 kommentarer:

 1. Fina foton Skogseva! Ja du, binas frånvaro är märkbar. Här i Malmö vet jag att många bisamhällen fick ngn slags sjukdom för ett par säsonger sedan. Sedan läste jag i SDS att bin blir förvillade av mobiltelefonernas elektromagnetiska vågor - de flyger fel eller lämnar sin kupa för gott osv. Hurvida detta bidrar vet jag inte men mindre tambin är det allt...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Anna:
  Tack för det Anna!
  Jo, jag har också läst om minskningen av bin och det är ganska skrämmande. Och som (nästan) alltid är det vi människor som ställer till det med våra gifter och annaat skräp. Jag läste att en bidragande orsak till vildbinas minskning är att vi låter hagar antingen växa igen eller betas så hårt att det inte hinner utvcklas något blomflor. Lika illa vilket som!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 3. Har egna bin som tur var.
  Fick rulla ner en hel del i din blogg och läsa allt jag missat och det var lika trevligt som vanligt.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Mariana:
  Jag hoppas att dina bin är friska, snälla och leverar en massa honung! Själv är jag väldigt tveksam till att handskas med stickande djur så jag får nöja mig med att köpa en och annan honungsburk. Man jag kan förstå att man lätt blir fascinerad av att ha egna bisamhällen, eller vad det kan heta.
  Du är så välkommen att läsa och jag är så tacksam och glad för varenda kommentar!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 5. God kveld, Skogseva.
  Jeg har nettopp funnet fram til bloggen din, og nyter bildene og teksten din. Lykke til med rosebuen!
  Vennlig hilsen Hilde fra Norge

  SvaraRadera
 6. Hilde:
  Välkommen hit och tack för de fina orden!
  Jag kan meddela att det redan börjar klättra så smått på rosebuen min! Cobean är ju helt vild och kommer säkert att täcka det mesta av buen i sommar!
  Hälsningar från Eva

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!