lördag 16 oktober 2010

Utflyktsdags

Kroppen behövde vila lite efter det relativt tunga arbetet med att nyskapa en rabatt, så vi gjorde en lördagsutflykt till Österlen. Det spelar ingen roll hur många gånger vi utflyktar dit, där finns ständigt nya saker att titta på, nya shoppingställen att besöka och nya fik att luncha på.

Första stoppet: "Elofssons garderob och galleri" i Komstad. Mitt emot skoaffären (den fula) där vi för övrigt köpte ullfrottéstrumpor till hyfsat pris. I den Elofssonska garderoben fanns många märkliga ting. Det snällaste jag kan säga är att där stod några snygga keramikvaser....

Nästa ställe tänker jag inte nämna vid namn - vi skyndade därifrån bortskrämda av lukten från hundratals billiga doftljus...

Viktigaste punkten på programmet är alltid fikat/lunchen.

Har ni hört talas om "Fröken Östergrens café" i Hammenhög? Om inte så har ni en upplevelse framför er. Åk dit, träd in i femtiotalet och bli ung på nytt!



Där finns inte mycket att välja på i matväg, men vi fick en väldigt fräsch och god smörgås gjord på hembakad focaccia med den nästintill osannolika kombinationen ost, pesto, tomat och purjolök som pålägg. Det var gott!



Jag förflyttade mig tillbaka till mitten av femtiotalet med hjälp av en hög med "Fickjournalen", den tidens tonårstidning med foton av sedan länge glömda idoler: Vera Ellen, Pier Angeli, June Allyson..



Strax intill Fröken Östergrens  låg ytterligare ett märkligt ställe (kan man leva på att sälja en och annan burk oliver?) med en innegård med en frodig vinranka. Några vita murar och en blå dörr var allt som behövdes för att vi skulle känna oss förflyttade till medelhavsregionen.



Men vindruvorna bestod mest av kärnor...

Som avslutning körde vi på vackra småvägar till Tomelilla, som har en liten men fin konsthall.

Utställd: Sigvard Olsson.


Mannen som gjort uppmärksammade politiska affischer som vi alla känner igen.


Och så några (många) orange tavlor. Snarlika, även om den vänstra hette något med "Station" och den högra "Självporträtt". Man kan ana ett par blå glasögon i den högra tavlan.
Jag säger då det...



Roligaste tavlan var gjord av några för mig fullkomligt okända konstnärer och var en parafras på Lena Cronqvists "Madonna". Men jag vill icke ha den ty den passar icke på en inbiten republikans vägg!


Det var så sant. Jag köpte en ny filt på Rödkillebäcks Gård. Det börjar som sagt bli svalt och om kvällarna när vi har hamnat i soffan har vi slagits om vår enda filt. Det var definitivt dags för påfyllning...


God afton önskar

Skogseva

4 kommentarer:

  1. Känner myset med er....:)

    SvaraRadera
  2. Inger: Du är en raring! Jo, det var trevligt men gräsligt kallt och blåsigt. Tre grader när vi åkte hemifrån! Jag var inte rätt klädd - som vanligt.

    SvaraRadera
  3. Här gör vi utlykter i svampskogen.Vantar och flieströja är lämpliga klädesplagg. Vi kunde där för fika i skogen i bländande solsken. -5 i morse.Nu har jag bäddat in äpplen och div. blomster i varma filtar - som vi har gott om här i det kalla norra. Kram

    SvaraRadera
  4. Yvonne: Jag undrar just om det finns svamp kvar här nere, har inte sett några på ett tag. Varma filtar kommer att krävas också inomhus i natt - det lär bli ner till minus nio grader. Måste ut och sätta på en frostvakt i växthuset där mina sticklingar bor.
    Kram från Eva

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!