söndag 31 oktober 2010

Granngranar

 I skogarna runt oss växer stora bestånd av Nobilsgranar. Granar som årligen skattas på sina grenar, som sedan blir pyntgrönt på kyrkogårdarna de kommande storhelgerna.

Granarna är trevliga att närumgås med, man kan klappa dem utan att de hugger efter en och på stammarna finns mängder av trevliga blåsor. Blåsorna är sådana att dom lockar en till att plocka upp en pinne och sticka hål på dem. Gärna en riktigt stor blåsa med mängder av kåda i. 



Doften på kådan är aromatisk på ett angenämt sätt. Att få lite på fingrarna gör inget, det är en trevlig väldoft att bära med sig på skogspromenaden.
Jag undrar om sticket gör ont i granen?



Att nobilisens kottar har en alldeles egen design har jag inte tänkt på förrän jag tittade riktigt nära idag. Lite extra lull-lull bland kottefjällen.
Högfärdsgran!



Men varför ska man ut och ränna i skogen när man inte mår bra...

Jag kan stå i vardagsrummet och fotografera det vackra utan att ens öppna fönstret!



Nu pausar jag ett par dagar.


God afton önskar

Skogseva

8 kommentarer:

  1. Krya på dej...följer dej även om jag inte alltid kommenterar.

    SvaraRadera
  2. Inger: Tack snälla...
    Vet du att du är en stor raring! Jag uppskattar att du läser och jag uppskattar naturligtvis extra att du så ofta ger dig tid att kommentera. I och med att du oftast kommentera mina inlägg undrar jag om det har hänt dig något när du inte gör det...
    Kramar från
    Eva

    SvaraRadera
  3. Vackra kottar på vackra granar.
    Men jag trodde, att de var högfärdiga också i ett annat avseende. Att de har 'näsan i vädret'......
    Hoppas, att du mår bättre.
    Bättre kur än en skogspromenad finns nog inte.
    Kramar
    från en, som inte kom utanför trädgården den här helgen (heller).

    SvaraRadera
  4. Prästgårdsväninna: (jag gjorde ett långt svarsinlägg som jag klickade bort!)
    Vad beträffar granarna så vet jag faktiskt varken ut eller in. Det stämmer nog att nobilisarna har näsorna i vädret, så bildens gran är nog av ett annat slag, förmodligen någon av nedanstående. Väldoftande i alla fall, jag kan tänka mig att det skulle gå att göra balsamterpentin på den...

    • Balsamgran, Kanadagran (Abies balsamea = Abies balsamifera): Nordamerika. Till pappersmassa, trädgårdsodlad för doften. Balsamterpentin och eterisk terpentinolja av denna och andra arter av Abies och Tsuga kallas ibland Kanadabalsam, Meckabalsam och Gileadbalsam.
    • Kungsgran, nordmansgran, nordmannagran, kaukasisk ädelgran (Abies nordmanniana): Kaukasus, Turkiet. Odlad i Sverige som parkträd. Vita band på barren. Luktar citrus. Som julgran i Sverige.
    • Silvergran, ädelgran, europeisk ädelgran, vit gran (Abies alba = Abies nobilis), eng. European silver fir, white spruce (samma benämningar används om sibirisk gran): Mellaneuropa, skogsbildande särskilt i Jugoslavien. Odlad och förvildad i Sverige; snabbväxande. Vitgrå bark. Mörkt grågröna barr med två ljusgröna band på undersidan, inte vassa utan urnupna i spetsen. Ger s.k. Strassburgerterpentin

    Kramar från en som kom ut och tyckte att det var skönt.

    SvaraRadera
  5. Anna: Nämen...Jag blir så väldigt glad!
    Puss stumpan!

    SvaraRadera
  6. Kraxpelax: Finns hos en del - förhoppningsvis en liten gnutta hos oss dig en gnutta hos mig...
    Tack för titten och välkommen tillbaka om du vill förkovra dig ytterligare..

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!