onsdag 13 juli 2011

Premiär x 2

Premiär numero ett.

Äntligen har jag fått hem min nya kamera! Sony DSC-HX100/HX100V - om någon skulle vara intresserad av det trista namnet. Varför gör man inte likt Ikea, döper kamerorna till ett namn som är lätt att komma ihåg!
Efter ett par timmar har jag kommit så långt att jag kan hantera avtryckaren, alla övriga finesser är dolda, svåra, krångliga att komma åt och ingenting ser ut som på min gamla kamera. Jag hatar att behöva lära mig en massa nya knappar och att det krävs en hel cd-skiva för att jag ska behärska kameran så pass att jag ska kunna ta några blombilder! Men jag får väl bita i det sura äpplet, ta tjuren vid hornen och se sanningen i vitögat om det ska bli "nya" foton...
Premiär numero två.

En koltrast gjorde ett försök att bygga bo på en av tvärreglarna på vårt plank för någon vecka sedan. En illa vald plats eftersom det var den undre regeln och alltså inte särskilt skyddad för vare sig folk eller fä. Dessutom en plats vi passerar på en knapp meters avstånd varje gång vi lämnar hemmet. Klokt nog tänkte trasten om och flyttade sitt bygge en våning högre där en ynka liten gren av den tynande New Dawn i alla fall ger en illusion av vägg mot den farliga omgivningen.

Med min nya kamera i näven gick jag ut för att hitta ett premiärmotiv. Koltrasten hade gett sig iväg för att äta kvällsmat...
Raskt fram med en stege för en snabbtitt i boet. Fyra vackra ägg, kanske fem - jag är harig och vågade inte luta mig längre fram där jag stod på stegen!
Jag flyttade mig en bit bort och zoomade in så mycket den duktiga kameran klarade av. Lite darrig blev hela jag där jag hängde på min stege, och som synes hamnade fokus på rosens bladverk och inte i den blivande mammans vaksamma öga. Men jag fick en bild i alla fall!
Och så lade sig koltrasthonan på sina vackra ägg och låtsade att hon inte fanns.
Men hennes högeröga var fastklistrat vid mig så länge jag stod på stegen.
Jag gick in och lämnade henne i fred.
I morgon ska det regna 28 mm på den lilla stackaren. Jag undrar om hon blir glad om jag hänger upp ett paraply över henne?


God afton önskar

skogseva

10 kommentarer:

 1. Ny kamera är alltid skoj när man väl hunnit få koll på hur den fungerar. Förhoppningsvis kommer ni snart riktigt bra överens!Koltrastarna verkar inte ha mycket "förstånd" vid val av boplats, här har vi fått ta bort bona flera gånger varje år eftersom vi annars riskerat att kollidera med dem när vi gått in och ut =P
  En god afton önskar gittan

  SvaraRadera
 2. Gittan:

  Om det bara inte fanns så många funktioner i kamerauslingen...

  De är lustiga de små liven - placerar sig mitt igångstråken och sedan blir de livrädda och far upp med skrik och tjatter när man är tvungen att passera!

  Må så gott önskar
  Eva

  SvaraRadera
 3. Söta små ägg!
  Men vilka vackra bilder du tagit på Stjärnflockan!
  Lycka till med den nya kameran/Mariana

  SvaraRadera
 4. Grattis till dig för nya kameran!
  Grattis till oss för alla fina bilder vi kommer att få se!

  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 5. Mariana:
  Alldeles förtjusande äggfärg den turkosa tycker jag.
  Tack så väldigt mycket för komplimangen, den värmer - och beträffande den nya kameran har jag stora förväntningar på att den också ska 'ta bra bilder'.
  Eva

  SvaraRadera
 6. Prästgårdseva:
  Tack snälla du.
  Jag undrar jag... Förmodligen kommer jag att smyga mig till att fotografera med min lilla gamla när jag tröttnar på att försöka lära mig allt det konstiga i den nya, tunga och komplicerade kameran. Jag är ju inte alls lika villig att lära mig nytt som du är och dessvärre inte alls lika intresserad av tekniken.
  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 7. Vilken fin kamera du har skaffat dej! Har också en "ding" koltrast som bygger överallt där det inte är lämpligt! Gärna i stupröret vid uterummet, så när det regnar far boet iväg.

  SvaraRadera
 8. Christina:
  Får se hur 'fin' den är när det kommer till att producera bilder - den kanske inte alls vill som jag vill.
  Men stackars lilla dumma koltrast, den verkar ju ha ännu mindre mängd vett och ännu större mängd vått än vår!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 9. Kul med en ny kamera. Nu har du lite att bita i, innan du lärt dig alla inställningar!! ;-) Om man tar en sak i taget brukar det gå bra!
  Försök att gömma boet litet om du kan, för detta bo spanar skatorna in på direkten, och då ligger äggen illa till!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Ruben:
  Mer än 'lite' att bita i! Handboken är tjock som en telefonkatalog och jag är inte särskilt tekniskt intresserad...
  Tack för din omtanke om våra koltrastar, men som väl är har vi inga skator här hos oss i skogen. De stannar snällt kvar i hussamlingen några kilometer härifrån. Hos oss är det andra 'bovar' som härjar; vildsvin, grävlingar, hjortar, mårdar, rävar, rovfåglar - inte lika välkomna alla, men alla troligtvis ofarliga för koltrastens ägg.
  Jag som gillar mångfald är ändå faktiskt tacksam att vi inte har skator i vår närhet..
  Må så gott säger
  Eva

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!