tisdag 10 juli 2012

Underbart är kort.


Nu blommar hon, den sköna Helenan
På rosenbågen och i äppleträdet.
Trädgården är dränk i rosenparfym!
En helt kort stund är det magiskt vackert.
Humlor, bin, flugor och människor tar djupa andetag och dras till de väldoftande blommorna.
Jag vill göra som småkrypen - bo i en blomma några dagar framöver.
Vaggas i det guldgula.
Rulla runt och bli pudrad av rosenfrömjöl.
Stanna i "här" och i "nu".
Men jag vet hur det är...

I morgon faller kronbladen på den ena rosen.
Den andra rosen dör i vissnesjuka.

Verkligheten är inte guldgul.

Men just nu doftar den en liten stund!


skogseva

19 kommentarer:

 1. Svar
  1. En helt fantastisk ros som man kan förlåta att den bara blommar en kort stund. Man får vistas desto mer i dess närhet just den korta stunden och förlägga sitt trädgårdsarbete i just det hörnet av trädgården!
   Eva

   Radera
 2. Just det! Underbart är kort - men UNDERBART!!!

  Ha det UNDERBART!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig helt och hållet, men skulle så gärna önska att det fanns ett slags konserveringsmedel för doft och synintryck!
   Och beträffande pionen tror jag också när jag tittat på bilder att det kan vara just Kelways Glorious. Ska försöka hitta något ställe att köpa den från...
   Må så gott Ruben önskar Eva.

   Radera
 3. Ang. pionen. Jag har haft kontakt med Kelways Plants Ltd, och de tror också att det är Kelway´s Glorious.

  http://www.kelways.co.uk/useful_information/history/4/

  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Ja! Underbart är kort! Fast denna gång tror jag på liite längre blomning tack vare väderomslag till kyligare och molnigare väder.Men visst är doften underbar!/Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast å andra sidan Anja så har det regnat så mycket och blåst så intensivt så risken är att alla blomblad försvinner i förtid. Jag avskyr denna blåst som sliter kläderna av blommor och buskar, inte blåste det så mycket förr, eller minns jag fel?
   Det undrar Eva

   Radera
 5. Man får passa på och njuta så länge det varar.
  Hade den blommat hela sommaren hade den kanske inte varit lika omtyckt...eller....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dy har säkert rätt... Det är väl som med julmat och påskägg, det har nyhetens behag just för att det är så kortvarigt och bara infaller en gång om året. Men jag som är lite äldre tycker att det är långt mellan varven i alla fall och börjar redan längta efter nästa omgång. Det var det där med carpe diem, det är jag inte så bra på!
   Kram från Eva

   Radera
 6. I går blåste det väldigt här! Och oj vad det regnade rosenblad! Gången blev som en sörjig januaridag! Väldigt halt! Det är nackdelen med den rosen! Men man förlåter den gärna, den doftar ju så gott!/Lila-Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju så förfärligt med den evinnerliga blåsten, den skyndar på något vis på vissnandet och förstärker höstkänslan trots att vi faktiskt befinner oss mitt i högsommaren. Om inte solen och värmen kommer snart så får vi kanske betrakta denna sommar som en förlorad sådan. Usch och fy!
   ha det så bra trots eländesvädret.
   Eva

   Radera
 7. Nydelig! Jeg har blitt enig med Anja (..) om at Rantenhagen skulle trenge litt roseduft :) Her er det kaprifolene som sprer deilig duft om kvelden. God grønn uke Eva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag ju inte hur det är hos er, men Hybrida klarar zon 5 så det borde väl gå charmant med en sådan. Kaprifol sprider också en vidunderlig doft, men om det inte växer en honungsros i Rantenhagen så rusa genast iväg och köp en - ni kommer inte att ångra det! Den kan kasta sig ner för klippkanterna i gulvitt svall - Mmmm...
   En både grön och skön uke önskar jag dig och herr Ranten.
   Eva

   Radera
 8. Även här har heleana slagit ut och jodå, jag står i regnet under henne för att åtminstone hinna se lite av blomningen innan den är över. Du/ni är så välkomna vid tillfälle men jag säger bara: är det skönhetsupplevelse det gäller så ska ni inte lämna hemmet. Era trädgårdar är ju Underbara!!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det trist att hennes storhetstid ska regna bort. Och allt annat också vad det beträffar. Nu kan det räcka för nu har vi fått nog, det klafsar om fötterna och ingenting hinns med i de korta uppehållen mellan skurarna.
   Din trädgård ser precis så där överdådigt lummig ut som jag gillar, så att den skulle bli en besvikelse tror jag inte ett ögonblick på...
   Kram från Eva

   Radera
 9. Den är vacker!!!
  Den blommar hos oss också nu, njuter av doften
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas jag att inte din regnar bort som våra gör här hos oss. Dessutom har vår minsta Helenae som bor på rosenbågen tydligen fått vissnesjuka så den för en mycket tynande tillvaro. Trist. Undrar just vad som kan ersätta den.
   Kram från Eva

   Radera
 10. Hej Eva! Det var så roligt att träffa dig och de andra på trädgårdsträffen igår och nu har även jag hittat till din blogg. Det är jag glad för och jag återkommer gärna. Ditt nya dammtillskott blev så himla fint, förstår att du har längtat. Kram från Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så roligt att se dig här, ska kika in i din blogg också med det snaraste. Visst var det en trevlig träff, den gör vi om tycker jag och om du kommer hit ska du få en privat guidad tur runt dammen - tar ca femton sekunder!
   Kram från Eva

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!