fredag 11 november 2011

Tankar på drift

Jag lider av någonslags morgondagssjuka. Tankarna finns där morgondagen finns.
Eller i dagen därpå.
Eller i nästa vecka.
 Eller till våren.
Men dagen som är har svårt att fånga mina tankar.

Dom är långt borta i nästa skeende... Långt borta i planeringen inför våren, nästa bridgematch, hur växterna ska packas på bästa sätt i källaren, kommande konsertkväll eller vad det nu kan vara. Där finns tankarna - inte i dagen som är.

Jag tror att enda gången jag är absolut närvarande är under mina ensampromenader i skogen.
Då springer tankarna inte iväg på andra håll. Dom finns hos mig i skogen. Ögonen finns i nuet, inte i det som ska komma. Jag ägnar all uppmärksam åt ljud och rörelser omkring mig, en nödvändighet om man ska fånga något på bild (vilket man ju oftast inte gör ändå!).

I skogen kan jag vara modern - jag kan nämligen vara MINDFULL!
Men aldrig annars...
Jag kan gå i min egen takt...
..titta in i en blåklocka i evigheter om jag vill det...
..stå vid dammen och meditera.
Något flög upp! Jag undrar vad det var, jag hörde bara ett plask...
Jag kan stå och kika på fåglarna som slår sig ner i trädet där framme till höger. När jag tittar på de suddiga bilderna i kameran ser jag att det är gråsiskor. Om jag inte stått stilla hade jag inte fått höra och se siskorna. 

Jag kan till och med gå ut ensam på kvällen och stå länge och titta på fullmånen.
Den som lyser så klart bakom trädgrenarna.
Den som stör min nattsömn.
Den som gör mig mindfull när jag bara vill sova!

God afton säger

skogseva

9 kommentarer:

 1. Vackert och tankfullt Eva.
  Vi ödslar alldeles för mycket av vår dyrbara tid på vad som komma skall. Att leva i nuet är en konst och som vid alla konstarter; man blir bättre av att öva! I naturen och i trädgården går övningen bäst och det blir naturligt, precis som du skriver, att vara här och nu. Måhända är det därför vistelse i naturen och trädgården är så helande? Jag tror nog det!
  Ha en skön och avkopplande helg. Hoppas du får många tillfällen att vistas ute i den natur som du så vacker beskriver.
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 2. Kristina:
  Visst är det så, suck! Jag undrar om jag någonsin kommer att lära mig, tror knappast det. I så fall måste jag vistas i skogen hela dagarna utanför allt det 'världsliga' som stör mina syn- och hörselintryck.
  Jag tror definitivt att trädgårds-/skogs-/naturarbete är mycket välgörande för trötta och vilsna själar - det borde finnas mycket mer av den varan som alternativmedicin.
  Jag önskar dig en härlig lördag/söndag och hoppas på ett bra helgväder så att vi slipper sitta inomhus utan kan vårda våra själar i skogs- eller i trädgårdsmiljö!

  SvaraRadera
 3. Trevlig helg! alltid lika trevligt att läsa dina inlägg.
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Så underbart att du har hittat din kanal till nuet. Vi är många som ständigt rusar vidare med våra tankar och planer i stället för att stanna upp och njuta av det som är just idag och just nu. Trädgården har hjälpt mig enormt mycket i min "framåtstress". Jag har absolut inte landat ännu utan jobbar fortfarande på att finna det lugnet som du har hittat i din skog.

  Dina bilder är så vackra. Den översta och understa är som tagna ur en spännande sagobok.

  Ha en fin helg
  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 5. Mariana:
  Tack snälla du - det är roligt att höra att mina rader uppskattas!
  En underbar lördag och söndag önskar jag dig, Eva

  Åsa:
  Jomenvisst är det skönt - skulle bara önska att jag kunde vara lika närvarande även om jag inte vistas i skogen... Trodde att det skulle bli lättare när jag pensionerade mig, men så blev det förvisso inte. Nu är det andra ting som ständigt skickar in tankarna i framtiden/morgondagen. Mer 'nära' ting, men ändå. Därför är det en stor tillgång med naturen utanför trappan - bara att hoppa i stövlarna och trava rakt ut i 'nuet'!
  Må så gott, släpp morgondagen och njut av helgen.
  Eva

  SvaraRadera
 6. Vilka fantastiska motiv, det är sådana bilder som man stannar till vid en lång stund, ända tills man tror man sett allt (i bilden).

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Ruben:
  Tack snälla Ruben - du är alltför vänlig! Orden värmer ska du veta...
  Må så gott du också och njut av helgens sista timmar, önskar Eva

  SvaraRadera
 8. Så vackert. Tycker jag, som gått vilse i det förgångna. Vars tankar drunknar i det som varit, förpestar nuet och som osynligt men obevekligt tvinnar sig in i framtidsväven. Men jag landar i dina vackra bilder och längtar efter skogen och lugnet. Och dig.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Prästgårdseva:
  Då är vi två vilsna själar som fastnat i fel tempus! Min tassar också runt i det förflutna, men klampar dessvärre också i ilfart mot framtiden. Den framtid som vi inte vet något om. Den som kanske inte ens finns.
  Låt oss tvångsplacera våra tankar i nuet och ge oss ut på skogspromenad när vi ses nästa gång.
  Kramar från mig som ser fram mot den promenaden.
  Eva

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!