söndag 27 november 2011

Stormvarning utfärdas


Vad gör man när stormen nalkas, skyarna mörknar och regnet far vågrätt över nejden?

Jo man gör en liten uppiggningstur till en julmarknad för att titta på  konsthantverk och konstigt hantverk!

Trängseln var inte stor på vägarna... 
...men desto större när vi kom till Bosjökloster.
Dessutom mörknade det ordentligt och regnet gjorde grusgångar och grusplaner till underlag som icke var vänliga mot våra skodon. Jag säger bara en sak - galoscher! Visste ni att det har blivit ett inneplagg som nu görs i en mängd olika färger.
Titta här:
Lite glad blev jag när jag såg att det fanns fräscha rosor som blommade mellan murarna  - säkert ett bra microklimat för växterna. Rosorna fick en alldeles speciell lyskraft mot den mörknande himlen.
Det var skönt att dra sig undan vinden och krypa in bland tomtar och bockar i de gamla slottsvalven. Dessvärre fanns där lika mycket tingeltangel och skräp som kvalitetssaker...
Men det här gillar jag! Riktiga handgjorda borstar av olika slag. Titta på de två som står i korgen under lampan - nog skulle väl dammningen gå lite lättare med en sådan i nypan!
Och korgar av olika slag är alltid tilltalande, problemet är bara att användningsområdena är begränsade. Korgar i ståltråd är kanske mer användbara, men jag hade inga sådana behov heller. 
Däremot köpte jag ett par halvvantar i alpackagarn, det skönaste tänkbara material. Kvinnan som sitter och spinner hade till och med märkt sina vantar och mössor med namnet på det djur som ullen kom från!
Efter kaffe och en skinksmörgås i ett ganska trist café längtade vi hem...
Vi visste ju att det skulle bli storm på "riktigt" under kvällen och ville vara hemma om träden började falla i skogen bredvid oss.
På stormhimlen syntes en månskära.
Tunn som om den ristats dit med rakblad.
Nu viner det runt knutarna och en bit härifrån blåser det 29 sekundmeter i byarna enligt makens lilla väderstation. 
Undrar hur många träd som tänker falla...


God kväll säger 

skogseva

11 kommentarer:

 1. Då har du ju nästan varit hemma hos mig idag ;-) Det är väldigt fint på Bosjökloster men på deras julmarknad har jag inte varit. Nu blåser det ordentligt och jag var precis ute och räddade undan en soptunna som blåst ut på vägen. Som tur var så var den nästan tom så jag behövde inte jaga en massa utflugna sopor.

  Hoppas det mojnar snart.
  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 2. Det blåser en aning kan man ju lugnt påstå!
  De små borstarna är fantastiska att damma med jag har två, varav den ena har långt skaft så att man når högt upp utan att behöva klättra, som min kära mamma kanske köpt på just Bosjökloster, hon brukade åka dit på julmarknaden. Däremot hade hon aldrig anv. sin små dammvippor =)
  Jag hoppas innerligt att inga träd faller i er närhet !
  God afton säger gittan

  SvaraRadera
 3. Ja man kan ju undra hur välden ser ut i morgon....hoppas det inte blir stora skador.
  Vilka underbara galoscher...speciellt de orange :))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 4. Vi får hålla tummarna att världen står kvar när vi vaknar i morgon. Den där Berit verkar vara en barsk dam med hårda nypor...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Åsa:
  Skånes mittpunkt lär ju ligga Bosjöklosters gamla mölla - alltså bor du där någonstans. Vackra trakter vill jag lova. Och visst är Bosjökloster fint, men jag tror ärligt talat att det inte är helt nödvändigt att besöka julmässan!
  Vi räddade vår sandlåda som är inköpt för att ha till hands vid ev. halka. Eftersom ingen sand finns i den ännu höll den på att fara iväg med smällande lock! Men i dag är det lugnt och soligt, skönt tycker
  Eva

  Gittan:
  Borstarna var så fina att jag också skulle dragit mig för att använda dem. Det fanns en på ett långt skaft som var formad på ett sådant sätt att det skulle vara lätt att damma bort spindelväv från hörnorna i taket, det kanske är en sådan din mamma äger! Den var verkligen ett riktigt konstverk.
  God förmiddag säger Eva

  AnnCharlotte:
  jag har faktiskt inte vågat mig ut ännu, men ett gott tecken är att tidningen fanns i brevlådan i morse. Jag var däremot ute i går kväll och plockade bort en stor gren som fallit över vår eltråd och det var naturligtvis inte den enda, så en inspektionsrunda är av nöden.
  Visst är galoscherna härliga och ännu ljuvligare var damvarianterna om du tittade på dem!
  Kram från Eva

  Anna:
  Världen utanför fönstret är rofylld och solig så jag antar att den fortfarande finns. Jag visste inte att stormen var döpt till Berit. Jag hade en klasskamrat i det som då kallades för folkskolan - hon hade minsann också hårda nypor. En liten elak sak som gärna nöps och slogs med hopprep - undrar om hon också 'mojnat' med åren!
  Kram, Eva

  SvaraRadera
 6. Den hiskliga stormen tog min rosenpergula! Den brakade i hop vid 10 tiden när det stormade som värst. Så nu får jag såga ner min Rosa Helena. Vattnet från havet gick ändan upp till vägen! Fast nu skiner solen. Ha en bra vecka./Lila-Christina

  SvaraRadera
 7. Christina:
  Nej men så trist - vindarna var nog besvärliga hos er! Helena lär väl klara sig men behöver naturligtvis något att klättra på. Om vattnet nådde den nedre vägen måste det ha varit riktigt tryck på det, jag antar att det har dragit sig tillbaka igen nu. Jodå här har det också varit en solig dag och det verkar som om träden i skogen har klarat sig. I morgon ska jag göra en storinspektion.
  Må så gott önskar, Eva

  SvaraRadera
 8. Jag har precis samma uppfattning om Bosjöklosters julmarknad och i år verkade allt komma av sig med stormvarningen hängade över oss. Här blev det innemys under den psykadeliska stjärnan... och visst är jag väl modig med svart och nitar... men förhoppningsvis lär jag mig av misstagen också. :)
  Kram

  SvaraRadera
 9. Lotta:
  Så skönt att jag inte är ensam i mitt tyckande, ibland känner jag mig nämligen som en riktig gnällspik som gör tummen ner för sådant som de flesta gör tummen upp för.
  Modig var ordet! Jag ser för mig en tuff MC-brud som tassar runt i det svart- och nitpyntade huset medan radion vrålar Presleylåtar i stället för 'O helga natt'...
  Jag överdriver lite lätt, jag såg ju faktiskt några hederliga, gammaldags vita ljus och en och annan vanlig hyacint också!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 10. Hoppas ni klarade er bra från stormen.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Mariana:
  Det föll några träd i skogen men inte över oss tack och lov! Alltid olustigt med stormar när man har stora träd nära huset och inte så kul när man ingenting ser heller - varför stormar det alltid om nätterna?
  Kram från Eva

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!