måndag 14 november 2011

Packat och klart!


Jag har väntat ända in i det sista med att "vintersäkra" mina krukor och plantor, men när tidningen signalerade nya frostnätter vågade jag inte utmana ödet längre. Agapanthusarna som varit så flitigt blommande skulle definitivt räddas undan en säker död och likaså en dåligt härdig julros, mina stora egenhändigt gjorda Margueriter, lådor med jordrevor, ett antal pelargoner, rosmariner, lagerbusken och mycket annat.
Bara att sätta igång med planerandet av vem som ska stå var i den relativt lilla källaren, kånka fram till trappan och lyfta på plats.
Stora krukor är tunga!
Jag har verkligen ingen aning om vad vi har sorterat bort jämfört med tidigare vinterförvaringar, men det blev mer plats kvar i källaren än vad det brukar vara, jag kan klämma mig fram och vattna överallt. Kanske var vi duktigare på att disponera utrymmet i år.
Och växthuset såg helt plötsligt alldeles vintrigt och övergivet ut. Löven sopades ut...
...och kvar blev bara en kruka med en snöflinga som vägrar att ge upp...
...och en stor "plättar" som jag inte vet hur jag ska övervintra. I källaren brukar sådana få löss och sedan ger de ändå upp andan under senvintern. Finns det något annat bra sätt att övervintra en kruka som för länge sedan passerat fönsterkarmsstorlek?
Kvar står också den här tappra samlingen i en stor kruka; Petunior och Plectranthus. Den senare skall få lämna ifrån sig sticklingmaterial innan frosten kryper innanför växthusglasen.
Sedan åkte lilla spisen in och första brasan tändes,
och säsongens sista Margarita serverades!
Och jag var verkligen ute i sista sekund med växtinpackningen - söndagmorgonen såg ut så här:
Vackert men med flera minusgrader, som säkert tagit död på en del av det som nu bor tryggt i källaren.
Och så var denna säsongs växtinpackning klar. 

Nu väntar vi på våren...


God afton säger

skogseva

14 kommentarer:

 1. Bra med fler användningsområden för växthuset!
  Din 'Plättar i luften' på båge kan du ha som krukväxt inne under vintern men den kommer nog tappa en del blad när du tar in den.
  Sätt den på det svalaste ställe du har inne och duscha den i bland.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Vad skönt att du har burit in allt och fått det lite tråkiga jobbet (enligt mig) gjort. Jag bävar för det varje år. Tror det är för att vintern blir så definitiv.
  Men pelargonerna tog jag faktiskt in förut. Men mycket annat är kvar ute.
  Vad fin din snöflinga är fortfarande!
  Så fin bilden med dimman är. Ser lite trollsk ut.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Härligt med drinkar och spis :) Jag erfor också helgen att krukor är tunga, har nu stickningar/domningar i tummen som bar en kruka något felaktigt...

  SvaraRadera
 4. Hade du mer plats än vanligt i övervintringen?! Vad konstigt, här blir det mer och mer trångt... Förut hade vi ett ganska stort bord i vinterträdgården, det går absolut inte nu. Men jag klagar inte, jag tycker det är mysigt att sitta där, omgiven av växter (och lite löss kanske...)
  Ha det bra i väntan på våren!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Då kan du sova lugnt nu.....
  Vilken gullig spis.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 6. Vilken läcker liten spis. Ser mycket gott ut att kunna sitta och njuta i växthuset med en margarita efter ett sånt tungt arbetspass, för krukor är verkligen tunga.

  SvaraRadera
 7. Mariana:
  'Plätt'krukan är så stor så den ryms inte längre i en fönsterkarm trots att vi har djupa sådana! Får nog testa med att stoppa även den i källaren trots bladlusrisk. Jag kan ju faktiskt strila den med vattenkanna emellanåt om det hjälper. Tack för tipset.
  Kram
  Eva

  Maria:
  I år var det faktiskt inte lika tråkigt som det brukar vara men det beror kanske på att vädret var vackert och vindstilla. Det, som allt annat utomhusarbete, är en vidrig att utföra i blåst och kyla. Om du inte har fått in allt är det säkert hög tid nu - här har vi haft nattfrost tre nätter i rad!
  Snöflingan får nog stå kvar tills den dör, jag tror inte att den går att övervintra och det är ju lite synd.
  Kram från Eva

  Carolina:
  Mmm.. och på julafton äter vi gröt mitt på dagen i växthuset, men då brukar det vara en gnutta svalare!
  Ja det är många delar av kroppen som kan ta stryk i kånkandet, min rygg mår verkligen inte särskilt bra nu.. Du har säkert klämt en nerv men det brukar rätta till sig.
  Må så gott
  Eva

  Katarina:
  Jag tror att det beror på att jag komprimerade växterna i år. Jag tryckte till exempel ner tre margueriter i varje hink i stället för att generöst ge dem var sin! Det sparade en hel del golvyta.
  Jag hade faktiskt i mitt inlägg tänkt lägga en länk till ditt inlägg med din vackra vinterförvaringsplats, men så blev det inte - förmodligen för att min avund var alltför stor! I min källare sitter man inte gärna och njuter men jag ser fram mot att julrosen ska sätta igång och blomma därnere, det är ren och skär magi!
  Kram från Eva

  AnnCharlotte:
  Onekligen ett 'måste' som är skönt att ha klarat av. Det är ju inte lika positivt som när alla krukor ska bäras upp på våren precis!
  Visst är lilla spisen söt. "Laxen" heter den och brukar tydligen bl a användas att värma upp små jaktstugor. Man får akta sig när man eldar i den när det är riktigt kallt ute, vi har lyckats ha ihjäl några glas i växthuset när det låg snö på taket där..
  Må så gott önskar Eva

  Jessica:
  Ja, det är en liten effektiv raring. Utan den skulle vi inte kunna sitta i växthuset på julafton och äta lunchgröten. Maken fick för sig att vi skulle göra det för något år sedan så nu har det blivit en (sval) tradition!
  Eva

  SvaraRadera
 8. Mysigt du har i ditt växthus, så vill jag också ha det..
  Bar att du hann få in alla växter innan kylan kom.
  Visst är ljuset underbart nu, jag håller med om att det är mera intressant ljus nu än mitt i sommaren och landskapet blir spännande med alla lager som uppstår, framför, emellan, bakom... kram Sophia

  SvaraRadera
 9. Härligt att få avsluta säsongen med en drink i växthuset :=)
  Vad häftigt att ha kunna tända en liten brasa, superfin kamin.

  Ser att du har gott om växter att sköta om under vintern, tur det finns lite extra utrymmen i huaset att förvara allt på.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Sophia:
  Visst är det mysigt i växthuset men jag gillar det ändå bäst sommartid när alla måltider kan intas där - då njuter jag för fullt.
  Höstljuset är helt underbart, särskilt när dimmorna ligger i stråk och mjukar upp landskapet i 'lager' som du så träffande kallar det.
  Kram från Eva

  Helen:
  Vi brukar göra så; inleda och avsluta växthussäsongen med en drink. Det händer väl att det dessutom blir en och annan däremellan...
  Brasan kommer säkert att användas några gånger, om inte annat på julaftonslunchen - det brukar bli en ganska sval tillställning så vi sitter inte kvar så länge!
  Må så gott önskar Eva

  SvaraRadera
 11. Åh, en kamin i växthuset har jag funderat på länge. Hur har ni gjort med skorsten?

  SvaraRadera
 12. Anette:
  Visst är det trevligt!
  Vi bytte ut ett av glasen i taket mot en bit plåt som skorstenen (en storlek större än rökröret på kaminen) svetsades fast mot. Bara att sätta spisen på plats och trä in rökröret i skorstenen - lätt som en plätt. 'Laxen' hittade vi på nätet och den kostade inte så mycket.
  Hälsningar från Eva

  SvaraRadera
 13. Mmmm Margarita, och i en så vacker miljö! Jag blir allt lite avundsjuk.

  SvaraRadera
 14. Janicke:
  Jasså du gillar också Margarita, denna härliga drink! Den är för oss en riktig sommardrink och kan fås som belöning efter en hård arbetsdag eller som belöning för.. inget alls. Jag längtar till nästa sommar!
  Eva

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!