fredag 18 november 2011

Det 'moderna' och det 'vanliga gamla'Eftersom säsongens sista stora trädgårdsarbete gjordes under lördagen var den frostiga söndagen fri att ägnas åt övriga, lite mer flärdfulla, aktiviteter.

Vi körde hit till denna färgglada kub i Malmö:
Och på vanligt skogsevaochmakemanér startade vi i ätaochsittapratadelen.
Den intensivt orange färgen gör att man känner sig varm, nöjd och glad. En förträfflig känsla att ta med sig under en konstrunda! 
De utställda verken är från Moderna muséets samlingar - tavlor av Dardel, Matisse, Hjertén, Picasso och Leger bland annat. Mycket sevärt, tycker vi som gillar denna typ av konst där man kan se att bilden föreställer en människa även om hon är väldigt sned i nyllet!
Och de roliga, färgglada, dramatiska och välkända Dardeltavlorna kan man studera länge. Här finns mängder av detaljer, säkerligen mycket symbolik och framförallt färgglädje. 
Fredrik Roos köpte Dardels 'Den döende dandyn 1984 för 3,4 miljoner och sålde den fyra år senare för 13 miljoner - en nätt vinst kan man väl tycka!
I ett hörn hängde en lustiger mobil som käre maken tyckte att vi kan skapa en kopia av och ha i trädgården någonstans... 
En annan lustiger figur som jag inte vill ha i trädgården...
Seså! Nu har vi strosat runt i cirka en timme, nu går vi mot det illgula och hämtar våra ytterkläder.
Och så travar vi i sakta mak genom allén för att hämta bilen som vi lyckades klämma in i ett litet mellanrum mellan två bilar.
Jaha... någon har tagit bilen som stod framför vår och en annan och nyparkerad bil har gjort utrymmet löjligt litet!

Med lite trixande tar vi oss ut och kör till Malmö museum och utställningen "Mode utan midja".
Kläder - mums! 
Också en sevärd utställning, om man är modeintresserad naturligtvis. Många klänningar i underbara tyger, otroligt arbetade med stråveck och spetsar, pärlbroderade och paljettbeströdda, riktiga konstverk de också.
Roliga filmsnuttar med dåtidens modevisningar där kläderna visas på storleksmässigt normalskapta kvinnor -  när blev det så modernt med utmärglade modeller? I taket hänger en snygg svartvit baddräkt som jag själv skulle kunna tänka mig att använda på stranden. Lite lätt döljande sådär...
Tja... sedan hände inte så mycket mer denna söndag än att vi for hem  medan en glödande sol sakta dalade och försvann i dimmolnen.
Och sedan blev det återigen en frostnatt och jag gladdes åt att alla krukor nu står i tryggt förvar i källaren.


Godafton säger

skogseva


8 kommentarer:

 1. Under Kulturhuvudstadsåret 98 på Rosendal i Stockholm fanns flera vindflöjlar cirka fyra meter upp i luften på stadiga pålar. Nu tror jag, att det bara finns en kvar. De var på något sätt besläktade med den mobil du visar och var ett väldigt trevligt inslag i parken. De skapar ju ett särskilt liv, liksom fjärilar och annat som rör sig. Så nu tycker jag du skall smida medan järnet är varmt!!! ;-) Tyvärr har jag ingen bild på vindflöjlarna.

  Trevlig helg!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Ruben:
  Jag har länge velat ha någon form av 'konst' i trädgården, men vet inte hur det ska se ut och framförallt inte i vilket material det ska vara. Men en mobil av något slag är faktiskt tilltalande, inte så påträngande heller om man utför det i svart material. Jo du.. den som kunde det där med smide... Maken försöker lära sig svetsa - det kanske kan bli lite hopsvetsat metallskrot.
  Trevlig helg till dig också önskar Eva

  SvaraRadera
 3. Sitter på torpet med en taskig uppkoppling....svårt få fram ditt inlägg, många bilder:) Får titta in igen när jag kommer hem till stan.
  Ha en trevlig helg så "ses" vi snart igen!

  SvaraRadera
 4. Billan:
  Huvudsaken är att du har det lugnt och skönt - inte att du är uppkopplad! Det är vi i alldeles för hög utsträckning i vardagen, i synnerhet ni som fortfarande är aktiva i trälhavet.
  Passa på att njuta av lugnet och friheten, andas djupt och tänk bort alla uppkopplingar och måsten!
  Ett banalt men viktigt tips i stress- och jäkttillvaron, med kram från Eva

  SvaraRadera
 5. Grattis till 2:a platsen!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Carolina:
  Tack snälla! Lite förundrad över att en så mörk och föga lustiger bild kan vinna pris i en tävling med det temat!
  Kram
  Eva

  SvaraRadera
 7. Har du fått pris i fototävling? Grattis!!! Jag har läst ikapp inlägg jag missat och ser att du snurrat runt i för mig bekanta (och underliga) omgivningar. Jag är glad jag flyttade därifrån! Men jag flyttade ju till ett av huset du visar ovan vid parkeringen - där var det ännu underligare - och jag är glad jag flyttade därifrån också. Jag gillar verligen era kultur/café-recensioner. Ni går så att säga direkt till kärnan.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Lotta:
  Tack ska du ha. Jag hamnade på delad 2:dra plats i Slottsträdgårdsmästarens fototävling och det är jag såklart stolt över.
  Undrar just över vad du menar med 'underliga' omgivningar? Märkliga människor? Stökigt? Skulle vara roligt att veta - jag trodde nämligen att det numera är skapliga kvarter att bo i.
  Väldigt roligt att du uppskattar våra små utflykter med vidhängande recensioner, det kommer säkert fler framöver.
  Kram från Eva

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!