tisdag 20 september 2011

Höstprojekt nummer 2


Projekt nummer 2 är nästan genomfört och eftersom det delvis involverar Projekt nummer 3 så är det också nästan genomfört. Nummer 3 ska jag berätta om senare.
Projekten handlar om framsidesrabatterna och baksidans pionrabatt.
 Framsidesrabatterna = rabatterna på ömse sidor om entrétrappan. Den vänstra rabatten är ca 5,5 m lång och den högra är ca 7,5 m lång.

Innehållet i rabatterna har sannerligen varierat under årens lopp! De första åren som vi bodde här var det "glad"rabatter som gällde. Tagetes och krasse i lysande färger och dessutom krasse som hängde som stora orange gardiner från alla nio blomlådorna. Färgexplosioner!Å andra sidan fanns här inte så stor färgmässig konkurrens, i alla fall inga rabatter att tala om, bara grönt, grönt,grönt. 

Ganska snart tröttnade jag på den orange/gula rabatten och började tänka vitt/blått i stället.

Då blev det så här med vit salvia i framkanterna och en blandning av en blå näva, vita hortensior och vita höstphlox. Säkert annat också som jag har glömt bort....
På bilden är det tydligen försommar och blomningen har inte kommit igång. 




 Efter det blev det fler nävor av 'Jolly Bee', som var alldeles förtjusande i början innan de hade satt riktig fart.




Här är de fortfarande hanterliga och växer inte över alla bräddar som de gjorde ett år senare. Då dolde de allt som fanns i deras närhet, salviorna, hortensiorna, phloxen. Det värsta var dock att jag inte längre hade koll på sorkar och mullvadar som härjade under jorden, och mitt i sommaren började det stora blå blomsjoket att vissna för att rötterna hängde fritt i den underminerade marken! Dessutom var det fritt fram för piprankorna att skicka ut mängder av rotskott som stack upp överallt i rabatten och ävenså i buxbomshäcken.

Nu blev så gott som alla nävorna exporterade till prästgården där de för övrigt beter sig lika framfusigt och döljer det mesta runtomkring sig.




I våras skulle jag då äntligen komma på en slutgiltig rabattlösning. Det blåvita temat skulle få vara kvar för det är så trädgården i stort ser ut. Ormbunkar skulle ingå för de är också ett signum för trädgården.
Det blev ormbunkar, nepeta och salvia. Alldeles förtjusande! Ända tills nepetan lade sig ner och bildade kuddar. Nådde liksom inte upp med hakan över buxbomshäcken. Det kunde jag ju ha räknat ut!

Men se det gjorde jag inte. Tyckte väl att de kunde sträcka på sig lite till, men det hade nepetorna ingen som helst lust med!

Tja, då får man tänka om igen. Göra nya inköp. Göra nya rockader.




För att framsidesrabatten skulle få sin absoluta slutplantering - Höstprojekt nummer 3 - fick  de tolv nepetorna flytta till baksidans pionrabatt. Här blir de nog ett bra komplement till pionerna och döljer dessutom en del av pion'benen' som kan se lite pinniga ut framåt höstkanten.




Det gick ju inte att plantera utan att utvidga rabatten... Mer grävarbete. Mer svål som fick köras bort. Fler stenar spettas upp.
Stenkanten är inte på plats ännu bara utlagd för att se hur det kommer att bli.
Det blir nog bra!




Och snyggt till nästa sommar när 'Festiva Maxima'..




..och den rosa blommar. Den rosa som är köpt som 'Sarah Bernhardt, men som inte doftar. Som är blekare än Sarah och som har en blodstrimma på kinden.
Jag undrar vad hon egentligen heter..





God afton säger

skogseva

12 kommentarer:

  1. Oj då, blir Jolly Bee så stor och yvig?! Jag tycker den har varit så fin i sommar när jag nu äntligen har hittat en bra plats till den... hmmm, ska bli spännande att se den nästa år... Men att växter inte uppför sig som man har tänkt sig är väl väldigt vanligt? Och så får man flytta och göra om, igen... Nä, jag ska inte klaga, det är ganska kul, bara inte alla rabatter kollapsar samtidigt.
    Intressant att se dina höstprojekt!
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  2. Katarina:
    ja, i just dessa rabatter (och i prästgården också) blev den väldigt stor och omfångsrik. där den kunde klänga sig upp i piprankan blev den nästan en och en halv meter hög! Det är kanske något särskilt med jorden i framsidesrabatterna...
    Nej, det är inte många växter som beter sig som tänkt eller som det står på medföljande små informationslappar. Lustigt nog är min erfarenhet att allting blir större än vad som skrivs. Eller återigen; det kanske är något med jorden just här hos oss. Själv har jag inget mot dessa rockader, men käre maken (som bara behöver se på) suckar!
    Kram från Eva

    SvaraRadera
  3. 1,2,3 ordentliga projekt! Kul men arbetskrävande.
    Kommer bli vackert med massor av Ormöga.
    Tycker det verkar vara en otrolig sprutt på växterna i år, allt blir högre och bredare än tidigate, iofs har vi fått kanon bra jord.
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  4. Mariana:
    Kroppen börjar bli lite trött, men snart är det ju dags att gå i ide för en lång vintervila, usch...
    Det måste vara allt regnandet, här hos oss i alla fall, som har varit så positivt för många av växterna. Det mesta har blivit stort, förutom det som inte gillat vätan utan ruttnat bort. Jorden är nu så vattenmättad att den är svår att gräva i. Undrar hur nyplanterade lökar klarar sig?
    Kram
    Eva

    SvaraRadera
  5. Skulle fortsätta på mitt projekt "rensa baksida" i dag, men nä, det småregnar hela tiden och jag fryser! Så det blev filt, raggsockor och datorn i stället.
    Festva maxima är bara så snygg. Jag har planterat en vit silkespion i nya sidorabatten./Christina

    SvaraRadera
  6. Christina:
    Vilket helt underbart alternativv till rensning - mysa under filt! Det gjorde du helt rätt i tycker jag.
    Festiva Maxima är snygg men det är ju silkepionerna också. Jag köpte en vit i Danmark, men jag har nog slarvat bort namnet på den är jag rädd...
    Kram från Eva

    SvaraRadera
  7. Tittar in..
    Intressant läsning om höstprojekt och fina planteringar!
    Min kantnepata har också blivit större än jag räknade med. Jag borde flytta dem eller dela på dem redan efter en säsong. Men, det får bli till våren.
    Ha det bra!
    /Cika

    SvaraRadera
  8. Cika:
    Du är så välkommen att titta in närhelst du har lust...
    Nepeta är bra såtillvida att den är enkel att dela och att flytta. Tål väldigt omild behandling som man kan genomföra närsomhelst under säsongen. En växt som dessutom doftar gott och har en fin och lång blomningstid - vad mer kan man begära!
    Må så gott önskar Eva

    SvaraRadera
  9. Ja, 'Jolly Bee' vet minsann hur man tar för sig här i livet:) Fina bilder.

    Ha det gott,
    Rebecca

    SvaraRadera
  10. Rebecca:
    Ja det vet den definitivt, åtminstone där den står i bra jord. Jag behöll ett par plantor själv efter att de flesta fått flytta till prästgården och den jorden som dom då hamnade i här under våra äppleträd är ganska eländig. Resultatet blev 'normalstora' plantor som har anpassat sig till utrymmet och som är riktigt fina och dessutom lagom höga! Så den goda Jolly Bee ska nog hållas i strama tyglar, tror
    Eva

    SvaraRadera
  11. En stor del av glädjen med trädgård är projekten, att skapa och skapa om, tycker jag. Dina skall det bli spännande att se mer av om något år. Alltid kul att se om det blev som man tänkt :-).
    Min Jolly Bee har fått flytta till landet. Där finns mer utrymmer för den.

    Fortsatt trevlig helg
    Birgitta

    SvaraRadera
  12. Birgitta:
    Jag gillar också 'projekt', ju större dest bättre! Men det är något med det här ständiga ommöblerandet som är fel. Förmodligen min brist på planering som är mera impulsiv än långsiktig. Jasså minsann, din Jolly Bee blev också för omfångsrik - trevligt dock där den den kan få välla över alla bräddar, då är den hur snygg som helst.
    Du är välkommen att titta in här igen säger Eva, som önskar dig en skön och solig helg.

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!