Det mesta av arbetet i vår trädgård hänger samman på något sätt. För att bereda plats för planta nummer ett måste planta nummer två flyttas till en plats där planta nummer tre förmodligen bor sedan en tid tillbaka. Är det sådant som kallas för dålig planering? Eller beror det på att den som gräver, styr och ställer i trädgården ändrar uppfattning om sina växter stup i kvarten? Att den kombination som gillades i våras, efter några månader är totalt fel. Eller kan det vara så enkelt att växterna inte håller måttet - inte får rätt höjd, bredd, färg, doft?
För min egen del är den ständiga omändringen en kombination av allt detta, men beror mest ändå på dålig planering.
Att jag aldrig lär mig!
Nu är i alla fall projekt nummer 3, framsidesrabatterna, så gott som klart.
Ser inte så mycket ut för världen ännu, men till nästa sommar...
Stommen i rabatterna är ormbunkar, i den största rabatten tio och i den mindre sex stycken.
Vävarväxten, sammanbindaren, är stenkyndel, Calamintha nepeta 'Blue cloud'. Enligt min mening en alldeles fantastisk och alltför underskattad växt. Växer villigt vahelst man stoppar den i jorden, blommar från juni till första frosten, doftar gott och älskas av humlor bin och fjärilar. Kan man begära mer av en perenn. Läs gärna här vad 'Slottsträdgårdsmästaren' skriver om den tacksamma växten.
Jag har pusslat för att få ihop många plantor, grävt upp fröplantor, tagit från mina 'sommarkrukor' och köpt ett tiotal nya. Några fler står på tillväxt och ska ner i rabatten när de rotat sig ordenligt om några veckor.
De i våras inköpta stäppsalviorna får bo kvar, men har samlats ihop i ett par grupper.
En av nyheterna i rabatterna är vitlysing, Lysimachia cletroides 'Senior', ingen konstig växt men en som jag gärna ville bjuda in i trädgården. Hittade fina exemplar i Vellinge plantskola, plantor som omgående inhandlades. Vitt var dessutom nödvändigt i den i övrigt gröna och blå rabatten. Små fyrbåkar på det blågröna havet.
Lite mindre lysande men vita ändå kommer stjärnflockan, Astrantia major 'Alba' att bli. Två sådana astrantiaöar är planterade. Bara för att de är så fina. Och så tåliga.
Och så fotovänliga...
(Fotot taget i somras i prästträdgården.)
Och så åkte jag till Flyinge för att leta upp något extra till rabatten...
Och där ramlade jag över något av det snyggaste jag sett på länge. Några plantor av anisisop, Agastache 'Black adder', stod på en av bänkarna och lyste med sin skönhet. Förälskelsen blev total och jag drabbades av stort 'måsteha'begär. Köpte de nio plantor som fanns, inte tillräckligt många så jag måste hitta fler någonstans. Dock en snygg början!
Några helt underbart ljust lavendelblå höstväddar, Scabiosa caucasica 'Perfecta' följde också med hem och har grävts ner som grannar till anisisoparna.
Och av vad jag ser nu tror jag att de kommer att bli bra samarbetspartners!
Tydligen är anisisopen inte så långlivad men frösår sig lätt, så här gäller det att inte rensa så flitigt som jag brukar. Men hur sjutton ser man skillnaden mellan vanligt ogräs och små agastacheplantor? Eller låter man bara jorden under isopen bli grön av någonting som man hoppas är just isop?
Undrar
skogseva
Agastacheplantor är lätt att bestämma. De har ju en helt egen lukt om man gnider ett blad lite försiktigt mellan fingrarna! Jag har den i trädgården, dock inte 'Black Adder', och jag kan intyga att den frösår sig ganska bra. Men vaddå? Lite lukning får man stå ut med!!! ;-)
SvaraRaderaHa en trevlig helg!
/Ruben
Ruben:
SvaraRaderaAtt den frösår sig duktigt låter hoppfullt! Jodå jag vet att den luktar speciellt, och inte särskilt gott enligt mitt förmenande, jag har nämligen ett stort bestånd av Agastache 'Liqorice white', som jag också hoppas ska fröså sig duktigt. Och du må tro att jag är fena på att rensa och luka. Jag gillar nämligen inte ogräs i rabatterna vilket dessvärre också har till följd att många fröplantor stryker med...
En skön söndag önskar dig,
Eva
Det där kommer att bli så snyggt! Anisisop-bebisarna går inte att ta miste på, du förstår när du ser dem. Jag har den gulbladiga 'Golden Jubilee' och rensar tusentals frösådda plantor från den (spridda med vinden i hela min upphöjda rabatt) varje säsong. Men den doftar underbart tycker jag! 'Black adder' är ruskigt snygg, såg den hemma hos Katarina och habegäret väcktes ännu en gång!
SvaraRaderaHa nu en fortsatt fin helg / Kram gittan
Ja oj, vad snyggt det kommer att bli! Jag läste inlägget i min iPhone först, men nu när jag sitter vid sambons 24-tumsskärm blev bilderna ännu vackrare! 8)
SvaraRaderaJag är också sugen på att bjuda in vitlysingen, men det har inte blivit än.
/Caroline
Intressant att läsa att du inhandlade Vellinge plantskola. Jag var med, men märkte inte att det var så stora affärer som avgjordes.
SvaraRaderaGittan:
SvaraRaderaJamen det låter ju betryggande! Nu när har du utlovat tusentals småplantor kan jag kanske så småningom få överlämna några av mina 'Black adder' som komplement till dina gulbladiga! Doften vet jag däremot inte om jag tycker om. Tycker nog mer att det är en lukt än en doft - men fjärilarna är i alla fall överförtjusta i den oavsett om det är lukt eller doft.
Trevlig helg önskar jag dig också, Eva
Caroline:
Jo jag tror och hoppas verkligen att detta är min 'ultimata' rabatt, som bara ska vara till glädje med all sin ögonfröjd! Jag gillar verkligen varenda sort som är planterad och färgerna kommer säkert att matcha varandra, om inget tar överhand vill säga.
För sjutton, köp några vitlysingplantor - jag tror att det är just sådana 'självgående' plantor som blir bra och pasar in nästan överallt där man behöver ett vitt stänk! Ångrar bara tt jag inte köpte mina långt tidigare.
Kram från Eva
Johnny:
Tyckte att jag hade lite extrapengar i fickan den dagen...
Petmoj där - felet är rättat!
Hustrun
Det kommer bergis att se underbart ut i rabatten nästa år! Mitt rabattprojekt är inte helt klar och jag tror att jag kommer att fortsätta med det först i vår...
SvaraRaderaHa en fin söndag!
Kram
Sari från Puumuli
Jag får kanske rätta mig, det är bladen som doftar gudomligt! Hur tillvida blommorna har någon doft/lukt vet jag ärligt talat inte. Fjärilarna och bina med för den delen älskar dem iaf! Jag byter gärna plantor med dig =)
SvaraRaderaGod söndag /Kram gittan
Sari:
SvaraRaderaJag tror också att jag blir riktigt nöjd denna gång!
En del projekt får faktiskt vänta här också, dels räcker tiden inte till och dels mår projekt ganska bra av att få 'ligga till sig'. Till våren tänker du kanske annorlunda om din rabatt än du gör nu!
Njut av dennna (hos oss i alla fall) underbara söndag.
Kram från Eva
Gittan:
Jag tror inte att blommorna luktar något, och om de gör de så överröstas de av bladens starka lukt! Som du tycker är gudomlig och som jag tycker är sisådär... Det är väl som med parfym - man faller för olika dofter.
Om jag får småplantor lovar jag att dela med mig.
Njut av den härliga söndagen, det ska jag!
Kram från Eva
Kommer bli jättfint! Black adder är ursnygg, har stött på den i flera trädgårdar jag har fotat i, i år och jag känner som du, den måste jag ha..
SvaraRaderakram Sophia
Sophia:
SvaraRaderaDet tror jag också! Och nu hoppas jag verkligen att Black adder ynglar av sig så duktigt som Gittan och Ruben påstår, då kanske rabatten blir full av den blå skönheten till slut. Om jag får några plantor över nästa säsong donerar jag dem till Lövestad!
Kram från Eva
Min Anisop har blommat hela sommaren och är lika fin fortfarande däremot överlevde min fina lavendelblå höstvädd inte vintern hade planterat den i min blåa rabatt.
SvaraRaderaStenkyndeln började blomma sent hos mej i år den har jag fått av 'Slottsträdgårdsmästaren'.
Kommer bli snyggt i ormbunksrabatten.
Ha de bra
Mariana
Det kommer att bli urtjusigt i din rabatt nästa år. Jag har ganska många plantor av stenkyndeln, några köpta och de flesta "egentillverkande". Tacksammare växt får man leta efter, en duktig vävare...
SvaraRaderaFörra året började jag anlägga en stor perenrabatt på framsidan, den börjar arta sig skapligt nu. Men jag har flyttat en del och en del kvar som står på tur att flyttas runt. Både höjder och färg blir fel ibland:)
En combo som jag är jättenöjd med är anisisopen och vit solhatt...så vackert!
Det enda jag gjort med broccolin för att få ha den i fred är att jag planterat ringblommor och dill tillsammans med broccolin. Och peppar, peppar det verkar funka!
Kram
Hej, var lite undrande inför kommentaren du skrev hos mig har försökt klura ut vad du menade, men nu behöver jag ju inte klura mer.
SvaraRaderaDet jag saknat hos LCHF är just bröd så skall prova mig fram på lite olika för att hitta favoriten, sen saknar jag saften den saften jag gjorde nu är osötad. Måste ju smaka hur den blev då. familjen får koka upp den med socker sen om de vill ha, dricker annars mest vatten har du nåt tips på dricka. Annars är dieten helt perfekt för mig, går inte ner i vikt just nu men mår bra!!!
Nu skall jag titta vidare här. Ha en fin fin dag/Gela
Mariana:
SvaraRaderaAnisisopen verkar vara en riktig långblommare så det ska bli spännande att följa min blå nästa sommar. Trist med din vädd - jag trodde att den var tuff, men den gångna vintern var kanske för hård för den. Jag har ingen lust att 'dalta' med mina växter så jag hoppas att den klarar sig på egen hand... Stenkyndeln är vacker varhelst man planterar den, men jag tyckte nog att den var lite extra vacker tillsammans med ormbunkarna. 'Slottis' lovordade den verkligen och det med all rätt tycker jag.
Må så gott säger Eva
Billan:
Jo du, det känns som om det kommer att bli bra.
Stenkyndel är ju fantastisk i växtsätt, färg och doft, och dessutom enkel att 'göra' nya plantor av och sådana växter är värdefulla tycker jag.
Oj du, vad jag känner igen det där med flyttandet och så skönt det är att höra att det finns fler som inte 'får till' det omgående! Jag är alltså icke ensam...
Anisisop och solhatt, mmmm...
Det där med broccoli - hjälper det månne med ringblommor även om man odlar på friland? Tror det knappast, då får man nog odla under väv. Annars har det varit lättodlat i år i regnet. Morötter, lök och sallad blev jättebra. Och mycket!
Kram från Eva
Gela:
Jag förstår att du undrade! Begriper inte varför min dator inte uppdaterade din blogg, men det gjorde den alltså inte.
Tänker testa ditt 'knäckebröd' för precis som du saknar jag ett underlag till mitt pålägg!
Som måltidsdryck använder vi precis som vanligt vatten och/eller vin. Vinet har jag ingen lust att slopa,men riktigt renlärigt är det ju inte. Min viktminskning står också stilla just nu, men jag har bara ett par kilo kvar till min idealvikt så jag oroar mig inte. Har inte haft så stora viktproblem heller, mest lite oönskat 'gumfläsk'. Och visst mår man bra, det tycker jag också!
Må så gott säger LCHF:aren Eva
Men vad snyggt det blev med vädden och isopen tillsammans. Den förra brukar duka under hos mig i leran men anisisopen är en trogen återkommare, saknar sällskap här men nu gav du ju mig en idé. Tack!
SvaraRaderaKram
Lotta:
SvaraRaderaVisst är det snyggt, men jag är faktiskt en aning tveksam till hur vädden ska klara av jorden här. Visserligen är just dessa rabatter förbättrade med en massa mums för växterna, men grundmaterialet är ändå lermorän.. Men om jag inte minns fel har jag haft vädd här tidigare som plockades bort för att den var för 'slingrig' och den klarade sig bra. 'Slingrigheten' är denna gång tänkt att botas med mycket stöd från de andra växterna.
Försök igen med vädd, vettja - du kan ju alltid lätta upp jorden på planteringsstället med torv och se om det hjälper.
Kram från Eva