onsdag 7 september 2011

'Triternata Rubromarginata'


I tio år har vi pysslat och duttat med våra rosor 'New Dawn', som vi planterade vid uppfarten i tidernas begynnelse. Rosorna har svarat på vårt pyssel med att få rosrost, svartfläckssjuka och löss plus allt annat som rosor kan drabbas av. I fjor lyckades de äntligen med att efter alla år, illsjuka visserligen, nå hela vägen upp och nästan ända fram för att mötas mitt på 'bågen' bara för att frysa ner nästan till marken i vårens frostknäpp ...

Nu gav vi upp, grävde upp eländet och körde hit:
Icke för att köpa nya rosor att bli besvikna på, utan för att köpa två sådan här långnamnade saker:
Så här beskrivs Triternatan i boken "Klematis" av Andromeda Matz och Krister Cedergren: 

"En korsning från 1862 mellan C. flammula och C viticella 'Rubra'. En av författarnas absoluta favoriter. Ger mängder med små (3-5 cm) blommor, vita mot mitten och ljust violettröda kanter, i juli till september. Har dessutom en ljuvlig mandeldoft. 3-4 m långa rankor som bildar en tätväxande buske där den får klättra, helst i ett soligt läge och i väldränerad jord. Plantera den gärna vid dörren eller uteplatsen där man ofta kan njuta av doften. Passar också bra på s k rosenbågar eller att låta klättra i större buskar  som t ex rododendron. Zon III (I-IV)"

(Boken "Klematis" som jag köpte nyligen för att hitta en passande klematis till vår 'rosenbåge' är ganska omfattande vad gäller klematissorter, upphovsmän, planteringssätt och sjukdomar, men  tveksam vad gäller faktainformation, t ex saknas växthöjd på alldeles för många av sorterna. Dessutom är en del av bilderna, företrädesvis de som Krister Cedergren tagit, amatörmässiga och i vissa fall riktigt dåliga!)

Här har vi vår uppfarts före detta 'rosbåge', numera 'klematisbåge', för samma seneftermiddag grävde jag ner
en Titernata på sydsidan och
en Triternata på norrsidan.
Stackars norrsidesplanta - hoppas att du inte bryr dig allt för mycket om att det är något mörkare där du ska växa!

Om hösten fortsätter att vara mild kanske de små knopparna som faktiskt finns på plantorna till och med hinner att slå ut.

Så fort jag hinner ska jag återplantera luktviolerna, som stått under rosorna, vid klematisarnas fötter. Luktviolerna som egentligen varit det enda fina vid denna fyrkantiga båge, hela tiden gröna och frodiga och villiga att snabbt växa ut till en heltäckande matta.
Och som är fantastiska på att sprida sin violpastillsdoft!
Just nu är de helt otjusigt och temporärt nerpetade i potatispallkragen i väntan på att jag ska hinna flytta dem till ursprungsplatsen.

Under tiden har en av plantorna roat sig med att producera en liten violblomma.

Violpastillsdoftande...


God afton säger

skogseva
14 kommentarer:

 1. Ibland måste man bara säga stopp och inse att vissa växter helt enkelt inte trivs i just de förutsättningarna som finns i ens egen trädgård. Hur gärna man än vill. Håller tummarna för era Triternator. Det var allt en tjusig rosbåge, förlåt klematisbåge, de har att klättra på.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 2. Läcker röd färg på plank/ställning!
  Stenläggningen blev bra, skönt att kunna gå utan klaffs och att kunna köra över med gräsklipparen.
  Ha de så bra
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Din clematis kommer att bli perfekt!! Vilken fin entré, och nu blir den ännu finare!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig entré det blir nog supersnyggt med clematis där.

  Ha det bra!
  Jessica

  SvaraRadera
 5. Blir säkert jättebra med clematis. Har också lust att gräva upp och slänga mina rosor. Särskilt Prinsess Mary, som jag köpte för 3 år sen. Den klarar absolut inte minsta lilla regn, och här har det ju regnat hela tiden. Undrar om jag kan komma ut innan frosten för att plantera mina nya plantor............./Christina

  SvaraRadera
 6. Åsa:
  Ja du, det är många växter som jag har grävt upp och kastat alternativt flyttat för att de varit sjuka, felvalda eller hamnat på fel plats. Det är väl det som innefattas i 'trial and error'! Detta tror jag emellertid inte att kan bli fel om Triternatorna bara klättrar på..
  Eva

  Mariana:
  Så roligt att du gillar färgen, det gör vi också! Och stenläggningen är bara SÅ bra trots att den är lite skev, skulle ha gjort det för länge, länge sedan. Nu slipper vi i alla fall dra in en massa klet i växthuset och det är skönt och definitivt lättare att hålla rent där nu.
  Må så gott säger Eva

  Ruben:
  Tack käre Ruben, jag gillar också vår uppfart. Nu har äntligen buskar och träd vuxit till sig så att de hänger ut över den långa 'raksträckan' och mjukar upp den lite. Jag tror också på att just denna klematis är ett bra val. OM inte färgen skär sig mot det röda planket...
  Må så gott önskar Eva

  Jessica:
  Om det inte blir bra vet jag inte riktigt vad jag ska ta till för klätterväxt - då återstår nog bara vildvin som det ju i och för sig inte är något fel på. Vill ju bara så gärna ha något som blommar på 'bågen'.
  Hade så bra du också önskar Eva

  Christina:
  Ja,jag har också konstaterat att rosor måste vara det mest svårodlade som finns om man inte håller sig till honungsrosor, Louise Bugnet eller Maidens Blush, som hos oss i alla fall är helt friska och problemfria. Själv tänker jag fortsättningsvis icke köpa en ros som är tveksam i sin friskhet, så då blir det väl bara återupprepningar av de rosor jag redan har..
  Ha det bra säger Eva

  SvaraRadera
 7. Den klematisen föll jag också för (läste samma bok som du), men den verkar inte gilla mig för två år i rad nu har den fått vissnesjukan (tror jag i alla fall att det är). Lever den fortfarande till våren får jag nog försöka flytta den. Lite möda får man nog lägga på den, den är ju väldigt söt på bilden.
  Och rosor är ett svårt kapitel, min Maidens Blush lever farligt, den är så ful efter sommarens alla svampsjukdomar...
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 8. Vilken vacker portal!! Det blir ju perfekt med klematisen där - i stället för de där svartprickiga/bruna rosorna (jag vet också precis hur de ser ut!). Även jag funderar starkt på att slänga rosorna på tippen, men jag är så himla feg.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Katarina:
  Men himmel, vad säger du! Jag som trodde att det var en motståndskraftig och riktigt stark klematis men aldrig får man vara riktigt glad. Hoppas verkligen att den sköter sig här hos oss - jag har petat ner den djupt i rosjord, den har fått benmjöl som extragodis och den skuggas ordentligt nertill av luktviolerna, nu kan jag inte göra mer...
  Och vad konstigt det kan vara med rosor; Maidens Blush är en av de få sorter som funkar här hos oss och som är helt frisk! Däremot har den blommat ganska dåligt, men det skyller jag på regnet.
  kram på dig.
  Eva

  Lotta:
  Komplimangen är framförd till käre maken som är tillverkaren, han tackar!
  Visst är sjuka rosor ett otyg, men jag förstår till fullo din tvekan inför att gräva upp. Jag har själv i många år tänkt: Nästa säsong blir de fina - men det blir de ju inte! Så i stället för att gå och gräma sig över eländet tror jag att man till sist måste svinga bödelsyxan. Det är nog enda sättet att bli nöjd, både med sig själv och sin trädgård! Så fatta mod Lotta och hugg till!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 10. ÅÅÅÅ denna planterade jag senaste vår, blommade helt underbart senaste sommar och doftade underbart vill aldrig vara utan den, därför är jag så ledsen att den denna år bara blivit sisådär 20 cm och inte en enda blomma. Nu har jag flyttat henne, hon stog under körsbärsträdet bredvid rosen Hybrida kanske inte världens bästa ställe. Hoppas hon överlever hon är helt underbar. Hej igen/Gela

  SvaraRadera
 11. Gela:
  Så tridt att din Rubromarginata inte ville. Jag tror ju att där hon trivs blir hon helt fantastisk. Jag hoppas att den plats jag valt ska passa den väldoftande damen.
  kram från Eva

  SvaraRadera
 12. Ge dem något som de kan klättra på, ex hönsnät för annars växer de bara i en stor hög nere vid stolpen

  SvaraRadera
 13. Ge dem något som de kan klättra på, ex hönsnät för annars växer de bara i en stor hög nere vid stolpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du för tipset, den har visserligen en klätterställning strax ovanför sig men den kanske behöver hjälp på väg dit upp så ditt tips tas emot med varm hand!
   Hälsningar från Eva

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!