söndag 18 september 2011

Höstprojekt nummer 1



I trädgården är just nu projekt nummer ett beroende av projekt nummer två som i sin tur är beroende av projekt nummer tre. Grävningsarbeten måste börja på rätt ställe och rockader måste ske i rätt ordning. Ingen av mina plantor går säker för flyttning inom de egna gränserna eller till och med för exportering till annan trädgård, till exempel prästträdgården från vilken jag själv fått många godsaker.
Nu är det höst - alltså är det dags för stora omplanterings-flyttnings-nyplanteringsprojekt!

Vid uppfarten har vi haft en ur gräsklippningssynpunkt hopplös remsa framför popplarna. Cirka en meter bred har den varit lagom för gräsklipparen, men poppelgrenarna har inte varit så kul för maken att slås med och stubben som står kvar sedan urminnes tider är inte lätt att runda...
Bort med den förhatliga gräsremsan!
Ni som bor här i Skåne vet säkert vid det här laget hur det är att gräva i den vattensjuka jorden - som hos oss här på åsen är lermorän. Ett tungt, svettigt och muskelkrävande arbete.




Gräsavhyvlingen tog ett antal timmar. En dryg meter gånger cirka tio meter = ganska många grästorvespadtag! Två rosor, "Louise Bugnet, som stod mellan popplarna grävdes upp. Ingen bra plats för rosor alls, alldeles för lite sol. Den ena rosen fick sin plats i den 'röda rabatten' där den kommer att omges av franska kungsljus och ha smällspirean 'Diabolo' bakom ryggen, den andra står i en stor hink och väntar på att transporteras till prästträdgården. Hoppas att de överlever den omilda behandling jag utsatte dom för, rötterna verkade ha letat sig in till jordens mitt och fick kapas på ett ganska brutalt sätt!





Här har jag hunnit ungefär en tredjedel i mitt avskalningsarbete.




Käre maken tog på sig att köra hem ett tjugotal säckar jord. Jag snålade dock med jorden just här eftersom ormögssmåplantorna är anspråkslösa och verkar rota och sprida sig i vilken skräpjord som helst!




Och så for jag till Flyinge för att hämta hem beställda plantor, bland annat just ormöga som komplettering till rabattutvidgningen. Tolv plantor! Jag kan ju säga att dom inte räckte särskilt långt, men i den etablerade rabatten fanns det gott om revor och småplantor som flyttades ut i det nya jordtäcket.

Från Flyinge Plantshop tog jag dessutom med hem en del annat godis som hamnade i Höstprojekt nummer 3. Mer om det senare - men jag kan lova att jag numera är ägare till några växtskönheter!





I uppfartsrabatten finns det nu alltså, förutom ett stort antal ormöga som kommer från prästgården , tolv köpta diton från Flyinge, fem styck strutbräken 'reaprisade' (för att de såg så miserabla ut) från Cedergrens, ett antal befintliga luktviolplantor närmast planket och på ömse sidor om allt detta en del helt vanliga ormbunkar som ska bli många fler, de är för övrigt snart är ett signum för vår trädgård! (Till nästa blogg ska jag ha räknat hur många som finns här, det måste vara minst hundra!)




Absolut ingen märkvärdig "rabatt" men förhoppningsvis en av trädgårdens mest lättskötta när den vuxit samman. Och ljuvligt blå när ormögat blommar det vet jag - i år stod den i full blom den 24 april!




Stenen närmast i bild ska användas som trampsten när jag har skalat av de sista bitarna gräs. Dom som jag aldrig hann med. Dom som innebär ytterligare tre, fyra kvadratmeters hackande, stampande och lyftande. Dom bitarna som innebär att jag ska flytta ytterliga ett tiotal ormbunkar hit. De tiotal ormbunkar som innebär lika många hål i den steniga åsenjorden.

Huvva!

Det tar jag en annan dag...




God afton säger

skogseva

11 kommentarer:

  1. Vilken härlig trädgårdsdag - om än väldigt tung med tanke på allt ert grävande. Men fint blir det!

    Hälsar Åsa

    SvaraRadera
  2. Då har du allt kämpat! Att skala av grässvål tillhör ju ett av de tråkigare jobben...och tungt som du säger. Men du - du skriver att din rabatt inte är "märkvärdig" men det är just vad den är. ALLA vill ju ha självgående rabatter nuförtiden, som dessutom ska se vackra ut året-om och här har du ju allt-i-ett. En mästarrabatt om jag får tycka. Det är ju det som är trädgårdskonst...

    Du frågade mig om ert nya Flädie?äpple. Som jag ser det är det ju problematiskt eftersom ni har gamla fina äppleträd med allehanda sjukdomar och skadedjur om jag fattade saken rätt. Det är ju rena haleluljamoment för dessa att sprida sig till det nya, ungdomliga trädet... Givetvis så pysslar ni säkert om det enligt konstens alla regler redan men eftersom du frågade... Öppen jord i 1m diameter runt trädet gärna täckt med grov grus/singel. Gödsling och ev. stödvattning på våren. Sedan hela arsenalen av limringar, feromonfällor mm. som finns att köpa.

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  3. Det var ett mastigt projekt. Var rädd om ryggen. Här väntar projekt nr 2, men jag inväntar trädfällaren, sen ska nya rabatt nr 2 göras!/Christina

    SvaraRadera
  4. Det kommer att bli vackert! Ormöga satte jag i en kruka på brunnen i "ungdomligt oförstånd" när vi började om med vår trädgård för snart tio år sen. Sedan dess rensar jag bort plantor vartenda år, mängder av plantor, för ormögat fick för sig att rymma (fröa av sig) från krukan och jag har ett helsicke för att bli av med den - vacker men oönskad i brunnsrabatten. Måste dock tillägga att den är en överlevare med stort mått, den växer gladeligen under den tjocka mattan av perenner som numera täcker all jord vid brunnen. Ser med stor spänning fram emot dina andra projekt "blink"

    SvaraRadera
  5. Åsa:
    Det tog ju i själva verket ett par dagar att få rabatten iordningställd. Jag gillar faktiskt det tunga arbetet arbetet i trädgården, alltså det där med att gräva, spetta upp stenar och tampas med den tjuriga jorden här och med en vilodag då och då så funkar det. Och så är det ju så roligt när man blir näjd med resultatet!
    Kram, Eva

    Anna:
    Tungt arbete förvisso, men samtidigt härligt att stå där med en yta naken jord som man kan göra något roligt av! Nu vet jag ju inte om rabatten är så rolig, men precis som du säger är den självgående och om de nu så fula 'strutarna' hämtar sig så tror jag att det kan bli en lugn och fin rabatt.
    Tack för tipset om vårt lilla träd. Jo, det är nog så att vi får sätta det så långt bort från de andra som möjligt för att minska smittspridningen. De gamla träden hade länge fri yta runt sina stammar men nu står där vackert blommande nävor 'Jolly Bee', det nya trädet ska slippa sådan konkurrens.. Dessutom ska de gamla träden för första gången (jag borde kanske skämmas?) få limringar runt stammarna. Feromonfällor borde kanske också testas. Faktum är att jag i år har hittat ett par äpplen som det gick att göra äpplekaka på. Ska vi månne tacka regnsommaren för det?
    Kram från Eva

    Christina:
    Mastigt och ändå bara ett av tre! Ryggen har hållit ännu så länge,men visst känns det i den att den har arbetat för högtryck. Tur att jag är så pass stark i musklerna som jag är.
    Lycka till med din rabatt nummer två - visst är det spännande med nyskapandet!
    Kram, Eva

    Gittan:
    Det tror jag också, jag gillar det gröna nämligen och att det skiftar till blått tidig vår är ju ett extraplus!
    Visst är ormögat duktig på att sprida sig och det kan ju vara ett elände om den står så att man måste rensa bort småplantor hela tiden, men så kommer det ju inte att bli här. Att få bort den från en rabatt där man inte vill ha den är säkert nästan ogörligt kan jag tänka mig och den blå färgen är ju speciell och passar definitivt inte in överallt. Du får fortsätta med ditt slitande!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Hej och välkommen som följare på min blogg!

    Vad snyggt det blev i din plantering. Kul att du använder bräken. De är helt fantastiska att ha som grund i en rabatt. De ger lugn och ro på ett så frodigt sätt.

    Hälsningar
    Kristina

    SvaraRadera
  7. Det ser jättebra ut! Jag har också några projekt på lut för att göra trädgården mer gräsklipparvänlig, det är väl enda gången min sambo lägger sig i planeringen. :D
    /Caroline

    SvaraRadera
  8. Kristina:
    Tack ska du ha.
    Planteringen kommer att bli bra och, som du säger, lugn och 'grön'. Dessutom så gott som självskötande, bara att hugga kanterna då och då och det är ju bara ett plus! Dessutom är ormbunkar ett mycket återkommande växttema i trädgården, en växt som jag är MYCKET förtjust i.
    Hälsar Eva

    SvaraRadera
  9. Caroline:
    Onekligen ett problem med män som har synpunkter när det gäller trädgårdens gräsklippar(o)vänlighet. Fast jag förstår dem, särskilt när jag betraktar makens snirklande och hukande i sin framfart med åkklipparen - jag vill absolut inte byta med honom! Numera har han alltid en sekatör i fickan och klipper helt sonika bort sådant som slår honom i huvudet eller besvärar honom på annat sätt. Och så kan man ju också göra...
    Eva

    SvaraRadera
  10. Hej Eva jag bara fortsatte och fortsatte läsa, du vad är det för vit blomma som växer på långa spiror vad vacker den är, tack för alla underbart fina tips, nu skall jag fortsätta läsa blir helt underbara rabatter du ska vara stolt!! Kram Gela

    SvaraRadera
  11. Gela:
    Blomman du undrar över är fransk kungsljus, Verbascum chaixii.
    Så roligt om jag kunnat tipsda dig om något.
    Kram från Eva

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!