tisdag 30 augusti 2011

KNAPPEN


Min nya kamera och jag har hittills inte dragit riktigt jämnt. Inte förstått varandra = kameran har inte gjort som jag har velat när det har gällt närbildstagning, det vill säga fokuserat på en enda punkt och inget annat. Jag vill kunna ta bilder där en liten blomma lyser i sin ensamhet medan omgivningen håller sig i bakgrunden och är 'blurrig', men se det har icke min nya kamera varit med på. Jag hatar att läsa instruktionsböcker för tekniska prylar så att lära sig kamerans funktioner har skett enligt "trial and error"metoden. En tids- och tålamodskrävande metod. En metod som ger en tillfälle att använda alla de svordomar man kan och dessutom uppfinna nya och väldigt mustiga sådana!
Den senaste tiden har nya kameran inte använts så flitigt - jag fick inte de resultat jag ville, och gamla kameran tar bara närbilder när den är på riktigt gott humör, och det är inte särskilt ofta numera.

I dag hittade jag en knapp på nya kameran.
Den skulle testas!

Jag tog det fotoobjekt som var närmast till hands, en blomstängel från Plectranthus argentatus som stod på matbordet. Vacker i närbild med sina pyttesmå isblå blommor.
Och sedan hände miraklet när jag tryckte på den nyfunna knappen.

JAG KUNDE FOKUSERA PÅ EN ENDA BLOMMA!
Jag kunde titta på Plectranthusen uppifrån och fokusera på de ännu inte utslagna knopparna medan blomställningen försvann i dimmorna!

Och jag kunder flytta objektivet en gnutta och få skärpan på blommorna och i stället oskärpa på knopparna!
Sedumblomman (som jag förresten hittade här utanför i diket och har satt i vas för att få sticklingar) blev skarp just där jag ville och med 'blurrig' bakgrund!

Den bästa illustrationen av min nyfunna vän KNAPPEN har vi här. En grön och fet larv som bott i en bukett som stått i sovrummet en vecka. I dag var det dags att skrota buketten och just som jag skulle kasta den fick jag syn på larven. Knappen fick testas igen. Fokus på larvens huvud - och se! Precis som jag ville ha bilden. Nu vill jag inte påstå att någon av bilderna är några underverk men det är i alla fall ett smärre underverk att jag hittade KNAPPEN!

Vad det står på knappen?
Tro det eller ej men det står:
FOCUS.


God afton säger

skogseva

13 kommentarer:

 1. Det är knappt jag tror mina ögon!
  Men jag fick mig ett gott skratt och det tackar jag för. Behövde det verkligen.
  Vem vet hur bra det skulle kunna bli om du faktisk läste instruktionsboken trots allt...

  Kramar från en knäppis, som faktisk tycker, att all hjälp och info man kan få för att kunna knäppa de bra bilderna är av godo.

  Eva

  SvaraRadera
 2. Underbart! Jag tillhör också skaran som lever efter metoden "trial ande error"....men funderar allt oftare på om det inte är så att det skulle löna sig att läsa "how-do-you-do´n" ibland?!?...
  Dina värmande kommentarer hos mig gör mig glad i kropp och själ. Kram min vän!

  SvaraRadera
 3. Ha ha! Tänk vilka fantastiska funktioner du kanske kommer att 'snubbla över' under de närmsta månaderna. Det kallar jag att dra ut på spänningen. Själv tycker jag att en fet instruktionsbok är höjden av lycka, (ja, jag gillar även att montera IKEA-möbler!) så för mig hade det roliga varit över för länge sen.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken tur du hittade knappen! Bilderna är ju riktigt fina. Tänk om man hade haft en sån knapp!/Christina

  SvaraRadera
 5. Vilka fina bilder! Jag önskar att min kamera också hade en sådan knapp! Jag börjar fundera på om kameran kanske gjort sitt efter ca 10.000 bilder - kan det vara så illa? Nä, det är nog bara kärringen som blivit darrhänt och i behov av nya glasögon =P

  Får man sno till sig makens superfina kamera som han köpte på julrean eftersom han inte anv. den(han vet inte hur den fungerar) Jag menar saker som inte anv. borde ju vara tillgängliga för andra...???
  Ha en härlig onsdag / kram gittan

  SvaraRadera
 6. Prästgårdseva:

  Det är så knäppt så det är knappt sant! Som vi trälade på sköna glasverandan utan framgång, det ligger nog ett antal tappade sugar på golvet där! Fast jag vet inte det, det fanns ju andra samtalsämnen - som alltid.

  Du är MYCKET mer ambitiös än jag är, men jag har faktiskt starka planer på att ta fram instruktionsboken och åtminstone bläddra i den, det vill säga det blir till att titta i datorn för manualerna ligger ju numera på cd-skivor. En regnig dag kanske...

  Kramar från en annan knäppis, nämligen
  Eva


  Billan:

  Skönt att höra att det finns medsystrar där ute i vårt avlånga land, jag tror dessutom att vi är ganska många! Helt klart är det bättre för de ambitiösa som faktiskt läser sig till kunskapen, kruxet är att mitt tålamod alltid tar slut innan jag ens kommit genom innehållsföreckningen.

  I din blogg är det så att jag alltid tycker mycket om det jag läser och jag anar en sympatisk människa bakom orden. En person som det inte är svårt att känna med och för!

  En stor kram till dig Billan,
  Eva

  Åsa:

  Hittills i mitt liv tillsammans med denna kamera den bästa upptäckten och därmed hittills också den bästa KNAPPEN! Jag tror dessutom att kameran är fylld av ett otal andra överraskningar, som kanske upptäcks så småningom.

  Hoppas och tror,
  Eva

  Lotta:

  Jo, det tror jag också, och tänk så glad jag kommer att bli över varje ny upptäckt!
  Jag beundrar verkligen dig och alla övriga som älskar det här med instruktionsböcker, som mest framkallar kalla kårar på min rygg. Ni instruktionsboksfantaster lever ett tryggt och välordnat liv där ni går från punkt A till punkt B i den trygga förvissningen att allt ni gör med automatiken eller med brädhögen från IKEA kommer att sluta med att ni till fullo behärskar alla knappar och reglage alternativt att ni har ett perfekt hopskruvat skåp där alla ben sitter rätt och där dörrarna faktiskt går att stänga! På rätt håll dessutom!
  Kan jag få hyra in dig när det blir aktuellt med en ny instruktionsbok?

  Undrar Eva, som skickar dig en beundrande kram

  Christina:

  Ja du kan tro att jag är glad efter att ha misströstat. Jag trodde länge att fokusfunktionen var undermålig i kameran.
  Om du letar i din kamera kanske du också hittar överraskningar, tänk på att de kan ligga djupt nere bland funktionerna. Fast min KNAPP satt på utsidan...

  Kram från Eva

  SvaraRadera
 7. Gittan:

  Ha! Du är tydligen gift med en antiinstruktionsboksläsare! Jag känner med honom, men vill ändå tipsa om "trial and error"metoden, som alltid fungerar till en viss gräns. När han sedan har kommit till den gränsen och inte har lust att använda den hopplösa kameran lägger du helt sonika beslag på den. Då kan du vara smartare än vad jag har varit och titta lite smått i den där boken och till och med lära dig mer än vad maken kan. Berätta inte för honom att du kan och vet en massa utan visa bara de undersköna bilder du tagit. Han kommer för alltid att lägga fotograferandet på hyllan eftersom han inte tror att han kan komma upp till din nivå och skänker dig med varm hand sin fina kamera!

  Kram från Eva

  SvaraRadera
 8. Ska hem och kolla om jag har den knappen!!!
  Är som du när det gäller instruktions handlingar.
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Mariana:

  Ja,det är ett elände för oss som inte vill läsa handböckerna, vi går nog dessvärre miste om en hel del finesser. Om du har tur har du kanske också en knapp som hjälper dig till de bilder du vill ha. Tänk om det hade funnits en universalknapp för fina bilder...

  Ha en skön onsdagkväll, önskar
  Eva

  SvaraRadera
 10. Fniss, vilken utmärkt knapp! Undrar om den finns på min (=makens) kamera? Jag kommer inte överens med makroobjektivet, kan FOCUS-knappen vara lösningen?! Finfina bilder blev det i alla fall!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 11. GRATTIS! Bättre sent än aldrig... Och visst tar du fina bilder, du är alltför blygsam.

  SvaraRadera
 12. Katarina:

  Du kan tro att jag välsignar ögonblicket när jag hittade den, den ska användas om och om igen! OM du har en sådan knapp på din, förlåt makens, kamera så är den väl värd att testas. Vem vet, det är kanske den rätta knappen för makrofotografering - i mitt fall var den det. Tack för komplimangen och lycka till med makrot! I absolut nödfall; titta i handboken...
  Kram från Eva

  Annapanna:

  Tack mitt hjärta, du är en raring! Hur gör du själv med handböcker du som har en gigantkamera?
  Kramar från din mamma

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!