tisdag 23 augusti 2011

Hjälp, tack!


Finns det någon därute bland er alla trädgårdskunniga som vet vad detta är för en växt?

Denna 'fådda' planta är ca tjugofem centimeter hög, har ganska tjocka blad och som synes tvåfärgade blommor. En liten lustiger sak som jag inte önskar ha mina rabatter nästa sommar. Jag tror inte att det är någon risk att den vare sig fröar av sig eller sprider sig på annat sätt, för den har varit tjurig ända sedan den kom hit som en liten baby. Har överlevt med hjälp av bandage och konstgjord andning, men om jag vetat hur resultatet skulle bli hade jag nog inte fortsatt med de livsuppehållande åtgärderna.
Fast å andra sidan....

Vem är jag att bestämma om en växt är fin eller inte...


God dag säger

skogseva 
6 kommentarer:

 1. Jag har dessvärre ingen aning om vad det är för växt. Och är det till någon tröst, den hade inte fått bo kvar i min trädgård helelr / Kram gittan

  SvaraRadera
 2. Jag undrar om det inte är en Underblomma. Har en liknande själv och gillar ju starka färger så hos mig får den stanna. Men om jag skall få denna att stanna så måste jag ta upp den till vintern och ta in knölarna likt dahliaknölar om vintern har jag fått sagt till mig. Men är ju ej helt säker. Men den liknar lite. Ha en fin dag/Gela

  SvaraRadera
 3. Ett riktigt ogräs i Spanien! Växer överallt och sprider sej med frön! Finns i alla möjliga färger! Enfärgade och tvåfärgade! Den kallas för Underblomma i Sverige i Spanien, Bonina. Fröna gror jättelätt!/Christina

  SvaraRadera
 4. Gittan:
  Nej här passar den inte heller in, men efter att ha lästa nedanstående behöver jag inte bekymra mig..
  Eva

  Gela och Christina:
  Så duktiga ni är! Efter er information läste jag på Wikipedia:

  "Underblomma (Mirabilis jalapa) är en art i familjen underblommeväxter och kommer ursprungligen från tropiska Amerika. Underblomman blev vetenskapligt beskriven 1753 men har sedan långt tidigare använts som vacker prydnadsblomma i tropiska områden över hela världen.
  Arten är en flerårig ört och blir över 60 cm hög och kan i optimala lägen bli så hög som ca 120-150 cm.
  I Brasilien är plantan känd som clavillia, maravilha, eller bonina; i Peru kallas den för jalapa eller maravilla. På engelska kallas plantan för four o'clock plant.
  Växtligheten ovan jord fryser bort om det blir frost."
  Alltså behöver jag inte bekymra mig över att den förkrympta varelsen ska bo här för evigt!
  Tack för att ni informerade mig!

  Kram från Eva

  SvaraRadera
 5. Underblommans knöl övervintrar man som en Dahlia, mörkt, torrt och svalt.
  Tar inte upp knölen ur krukan utan då plantan har vissnat ner ställer jag hela krukan i garaget.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 6. Helen:
  Det kan ju faktiskt vara ett alternativ att ha underblomman i en kruka. Den är ju lite 'besvärlig' i färgen och passar inte riktigt in här i någon rabatt, men planterad i en kruka kan den få bo bland de övriga krukorna i kryddhörnan där gult inte är förbjudet!
  Trevlig kväll önskar jag dig också.
  Eva

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!