söndag 22 april 2012

Tulipa ConcertoUte faller, ett i och för sig välkommet, regn - men varför just i dag?
Jag som hade tänkt ta vackra bilder på Tulipa Kaufmanniana 'Concerto' fick skruda mig i regnställ och nöja mig med våta bilder...

Hösten 2010 köpte jag (på en inköpsrunda med Prästgårdseva) 30 styck tulpanlökar..
..som varsamt stoppades ner i rabatten vid brunnen. Våren 2011 behagade lökarna blomma med samma antal elegant välformade blommor, 30 styck.

I dag har de små raringarna fördubblat sitt antal och på bilden kan ni - om ni orkar - räkna till 57 blommor och sedan lägga till de tre som står i en vas här inne, och alltså få den imponerande summan av 60 tulpaner! Ingen dålig förökning på två säsonger. Dessutom de enda tulpaner som finns i vår trädgård och kanske därför extra uppmärksammade och omhuldade.

I full sol, som det var i går, slår tulpanen ut sina elfenbensvita kronblad..
..och visar upp sina solgula/mörkstrimmiga mittpartier.
 I dag regnar det alltså....
Tulpanerna har slutit sig och står och tjurar i vätan.
Har blivit lite rödnästa i kylan. 
En stackare som är mindre än de andra orkade inte hålla huvudet uppe utan hade lagt sig till vila mot ett blad. 
I morgon kommer det mer regn...


God eftermiddag säger skogseva

15 kommentarer:

 1. Åh, så vackra, här är det bara några få tidiga röda som börjat blomma och tyvärr blir det dåligt med tulpaner i år för rådjuren har kalasat på de flesta! Inte alls kul.
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Visst är de underbara! Hoppas bara att det tänker bli lite mer sol så att de inte ruttnar bort. Jag är glad att vi inte har så stora mängder rådjur för jag har sett alldeles för många rosknoppar försvinna i rådjursmagar för att uppskatta deras närvaro. Det verkar inte som vare sig tulpaner eller rosor är lika attraktiva för hjortarna som väl är. Om man bor som jag (och tydligen du) gör får man sovra bland det man odlar och inte ha sådant som är mums för skogens djur. Själv har jag börjat tampas med grävlingen igen och det är inte heller så kul...
  Må så gott.
  Eva

  SvaraRadera
 3. Superfina! Här har det inte börjat blomma än, men vi är väldigt sena i vår trädgård (beror troligtvis på jordvärmen)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är läckra! Dessutom tror jag att de är av ett tidigt slag så det är nog normal blomningstid för dem och just nu behövs det lite färg här hos oss - vi har inte så väldigt mycket i lökväg.
   Jordvärmen kan säkert försena 'vårandet' i trädgården, men det har ju andra fördelar...
   Må så gott och kram.
   Eva

   Radera
 4. Vackra! tänk att dom blommar redan!
  mARIANA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står om Concerto att den ska blomma i mars/april så som vanligt är vi sena här på åsen. Egentligen en riktigt tidig tulpan alltså, men jag är glad och tacksam att den blommar nu och lyser upp i den övrigt blomfattiga trädgården.
   Ha det så bra önskar Eva

   Radera
 5. Concerto är fina och snälla med att komma tillbaka! Kul att du sett Särken först också.
  Skönt med regn faktiskt:-) kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste just om Concerto att den kan bli långlivad där den trivs, och det verkar det ju göra! Och det trots att den växer i vår lermorän som säkert inte är idealisk.
   Särken var en riktigt fin liten utställning. Roligt att äntligen komma in i muséet - vi har stått och slitit i dörren många gånger bara för att finna att vi varit där på fel tider.
   Och regnet... mycket behövligt om man så säger, men det hindrar trädgårdsarbetet!
   Kram, Eva

   Radera
 6. Vilka härliga grupper! Fantastiskt fint!! (Vore jag rådjur, skulle jag äta upp dem direkt)!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack käre Ruben. Som sagt; jag är tacksam att vi inte har så stora mängder rådjur här och hjortarna brukar hålla sig från trädgården när det finns annat för dem i skogen att stoppa i magarna. Men vi har ju en massa annat elände i djurväg...
   Må så gott du också.
   Eva

   Radera
 7. Ojojoj, den var riktigt fin och ska genast läggas på minnet. (Tur att datorn har ett minne för mitt eget är helt proppfullt.) Jag har ju äntligen lyckats hålla rådjuren på rätt sida om staketet och får numera njuta även av tulpanblommor, innan var det bara blast jag fick se, så nu både vill och vågar jag fylla på mitt tulpanförråd rejält till hösten.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker definitivt, med min ringa tulpanerfarenhet, att den verkar mycket odlingsvärd. Vad kan man begära mer av en tulpan som 'fördubblar' sig på ett år. Att den dessutom är vacker att skåda, både utslagen och i knopp är ju inte så tokigt. Du får väl återkomma om varken ditt eller datorns minne räcker till för namnmemorering! Rådjur är söta och rara, men man blir lätt lite mordisk när de ger sig på tulpaner och rosknoppar. De rosor jag försökte odla i bortre delen av trädgården hamnade ständigt i rådjurs- eller hjortmagar så de ersattes med annat icke lika attraktivt!
   Kram från Eva

   Radera
 8. Mycket vackra är dem, så tidig blomning med. Här hos oss så står allt i knopp så snart nog är det blomning på gång.

  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med det som är riktigt tidigt och vågar sig upp medan man själv fryser näsan av sig. Men nu är det dags för träd och buskar tycker jag och väntar otåligt på att det även här på åsen ska slå ut - nu har faktiskt bokarna startat så smått så våren går nog inte att hejda.
   En härlig helg önskar jag dig.
   Eva

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!