söndag 15 januari 2012

Fäladsmark


Här i våra trakter finns ett naturreservat som heter Dörröds fälad och om det kan man läsa:

”Dörröds fälad skyddades 1993 som naturreservat för att bevara en liten rest av de en gång så omfattande fäladsmarkerna på Romeleåsen. Huvuddelen av fäladerna hade planterats med gran under 1900-talet medan Dörröds fälad hade vuxit igen med främst hassel och björk. Området restaurerades och i dag betas åter halva området medan den andra halvan består av hassellundar där bland annat den sällsynta hasselmusen lever.”

Till fäladen körde vi i lördags även om vi faktiskt kan vandra dit härifrån. En trevlig vandring, som man företrädesvis gör när det är några fler plusgrader än det var i lördags. Det är definitivt behagligare att slå sig ner och njuta av det vackra enehagarna och sin ryggsäcksfika utan att riskera att dra på sig blåskatarr och lunginflammation. I lördags var vädret stiligt men styggt - käre maken höll på att frysa öronen av sig i den bistra vinden!

Hasselmössen låg och vintersov, men en flock dovhjortar på tio-femton djur var vakna och korsade vår väg, tittade lite misstänksamt på oss och hoppade sedan elegant över inhägnaden. Alla utom en som tvekade och till sist valde att springa utmed nätet, tills den försvann för våra blickar. När jag senare tittade på mina bilder såg jag att den hade ett fult sår på kinden - stackaren, den mådde säkert inte alls bra.
Genom dalgången i fäladen slingrar sig en bäck, som sedan vid Genarp rinner ut i Höje å. 
Bäcken kvillrade och porlade som om det vore vår...
Eftersom vi inte hade planerat att gå någon längre sträcka hade vi varken karta eller vatten med oss. Av olika anledningar blev vår runda väldigt mycket längre än vi hade tänkt och hade inte käre maken haft sitt goda lokalsinne hade vi fortfarande irrat runt bland enar och hjortar.
Sämre plats kan man irra runt på....


God dag säger skogseva.

10 kommentarer:

 1. Ni har verkligen varit ute på en vacker runda. Hassellund låter fantastiskt fint, även om man kanske inte vill irra alltför länge där. Men vilka underbara fågelbilder du har i ditt förra inlägg. Av någon anledning får jag inte titta för länge och absolut inte kommentera för då slänger blogspot ut mig och visar upp en vit sida.... men väldigt läckra bilder - de jag hinner se.
  Ha en härlig vecka!

  SvaraRadera
 2. Vackert ställe att gå vilse på....men tur att ni inte gick vilse så länge. Det blir ju snabbt både mörkt och kallt nu.....
  Lokalsinnet hos mig är inte så starkt...snarare uruselt....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 3. Mycket vacker miljö!
  Ett härligt ställe för en promenad.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Lotta:
  Om man ska gå långa sträckor i området skulle jag nog rekommendera att följa markeringarna som faktiskt finns, bland annat går skåneleden genom området. Om man som vi gjorde, väljer att gå egna vägar, är det lätt att trassla bort sig i hassellundarna!
  Tack för komplimangen beträffande fågelbilderna. jag skulle vilja säga så här: tur att du inte hann titta så länge på dem!
  Kram från Eva

  AnnCharlotte:
  Det är tur att där är kuperat annars hade jag nog frusit, nu blev jag i stället lite för varm. I alla fall på ryggen. Att det inte finns kläder som fungerar bättre...
  Mitt lokalsinne är rena katastrofen. Eftersom jag vet att det är så dåligt brukar jag ibland välja att gå/köra tvärt emot vad jag tror - och då blir DET fel!
  Ha det så bra du också.
  Eva

  Mariana:
  Skåne är fullt av vackra platser, men detta är definitivt en av de vackraste. Inte jättestort, men skönhetsmässigt fullt i klass med kända ställen som Brösarps backar. Tycker jag i alla fall!
  Må så gott!
  Eva

  SvaraRadera
 5. Kram från mig, som också irrat och förvirrat mig både på men framför allt runt denna sköna fälad. Igår 'irrade' vi bara en kort bit därifrån runt likaledes vackert belägen liten gård....

  Till Lotta: Min nya dator beter sig likadant, framför allt när jag ska öppna kommentarsfältet. Om jag klickar på symbolen för 'kompatibilitetsvy' i övre raden på skärmen (ser ut som en sönderriven sida)fungerar det men jag måste ibland klicka flera gånger. Kanske fungerar det för dig också.
  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 6. Prästgårdsväninna:
  Just runt den skönt belägna var det vi irrade - tog även ett par foton, men det antar jag att du också gjorde...
  Raring, vi ses på onsdag.
  Kram från mig

  SvaraRadera
 7. Där är så vackert! Jag har också irrat runt där, men det gör inget att man irrar runt lite, bara att vandra på en sådan plats är en njutning. kram Sophia

  SvaraRadera
 8. Sophia:
  Då är vi helt överens om att det är bästa irrningsstället i Skåne!
  Jag måste dit med det snaraste och irra lite till. En vacker dag i apirl när trädgårdsarbetet inte känns alltför överhängande packar jag en ryggsäck och irrar iväg.
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 9. Så makalöst vackert. Tack för utflykten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anette:
   Det är en av de absolut finaste platserna här i Skåne. Dessutom ett perfekt underlag att sitta och picknicka på, icke aktuellt i dag dock - snölagret ligger tjockt här på åsen från en onödig drös som kom i går. Men om ett par månader...
   Kram från Eva

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!