onsdag 21 mars 2012

Köpenhamn en blåsig dag i mars


Jag och en väninna åkte över bron i går.

Tittade på de relativt nya Torvehallerne vid Frederiksborsgade och passade på att luncha där. För första gången i mitt liv åt jag 'fish and chips'. Något som är så gott kan väl i all sin dar inte vara onyttigt, eller...
Om man sköljer ner det hela med ett glas vin så får man ju dessutom i sig vitaminer. För det måste väl vara vitaminer i vin, eller...
En promenad genom Kongens have för att komma till dagens mål, som alltså icke var lunchens fish and chips.
I haven blommade ett träd i snålblåsten. Stackars träd! En Cornus, eller...
Vid någon av alla Köpenhamns trevliga gator ligger det en liten butik där man säljer feta röda tanter. Är det bara jag som tycker att hon är något överdimensionerad, eller...
Efter att ha stirrat länge på feta röda tanten hittade vi ett litet hus där en annan tant, som inte är fullt lika trind, ställde ut sina gamla avlagda klänningar. Det kostade 45 kronor för att få titta på och 20 kronor för att få fotografera hennes klänningar. Jag tror att den tanten är väldigt fattig, eller...
Den fattiga tanten har i alla fall en mycket smalare midja än den feta röda tanten!
En del av tantens klänningar var fina, andra var fula.
Klänningen med propellerärmarna hörde inte till de fina.
Tantens hemhjälp, både den manliga och den kvinnliga, fick följa med på kalas ibland. Då fick de ha sina finkläder på sig, fast tanthemhjälpens var inte lika glittriga som tantens. 
Tantens farfarsfar hade det så här trist och mörkt när han bodde i huset. Jag tror att tantens farfarsfars fru gillade att damma, eller...
Puh!

Nu blev vi så utmattade av allt siden, sammet och damm att vi var tvungna att stärka oss med en kopp kaffe. Det gjorde vi ståndsmässigt under kristallkronor.
Eller...

Hemska tanke - det var kanske plastkronor!
God kväll säger skogseva

12 kommentarer:

 1. Tusen takk for en førnøyelig beskrivelse av Kjøbenhavnturen! Jeg har humret og kost meg :)Og det tror jeg nok dere også gjorde?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl bekomme! Jo det var mycket trevligt även om jag tycker att det är lite småsnålt att ta tjugo extra kronor för att en besökare ska kunna ta några foton av klänningarna! Men det är klart... dronningen ska ju få sin inkomst någonstans ifrån.
   Må så gott.
   Eva

   Radera
 2. Det var en trevlig tripp att få följa med på!
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt att kunna sitta hemma i sin stol och få sig lite bilder serverade! Och det är nöjsamt att få vara er reseledare också.
   Kram från Eva

   Radera
 3. Kul att få följa med på er Köpenhamnstur. Men jag måste säga att "kristallkronan" är väääääligt lik den Lisbeth Dahl-krona med platskristaller jag har hängande i min hall... Du vet jag har ju inga klänningar att ställa ut och ta betalt för att få fotograferat så hos mig blev det plast "hihihi" / gittan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ante mig.... "Kristallkronan" hängde i ett litet fint konditori och jag hade väldigt mycket på känn att det var plast och inte glas i prismorna. Men det gjorde inget - den glittrade lika fint för det. Du måste ha en jättehall om du får plats med en sådan krona för den här var riktigt STOR!
   Må så gott.
   Eva

   Radera
 4. Vilka härliga danska damer. Jag gillade den överdimensionerade - hon såg stark och duktig ut - fast ok, kanske lite för litet huvud.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också om den mulliga och hon finns som statyett men kostar en slant med många nollor efter. Att huvudet är litet är en trist sak och jag hoppas att det inte är konstnärens sätt att se på kvinnan i allmänhet - huvva!
   Kram från Eva

   Radera
 5. Verkar varit en trevlig och intressant Köpenhamnstur. Och visst är det gott med fish & chips. Det har jag alltid ätit på mina trädgårdsresor i England. Och visst måste väl vin innehålla vitaminer, det gör väl allt som kommer från växtriket. Och då måste ju även chipsen vara nyttiga :)

  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpenhamn är en härlig stad som har ett oöverskådligt antal sevärdheter som räcker mycket längre än ens fötter gör.
   Jag vet inte varför jag inte har ätit denna gudomliga rätt i London, jag tror att det berott på att maken har varit så förfärad över att det (förr i alla fall) serverades i tidningspapper, vilket väl tillförde en alldeles egen krydda - och kanske en och annan bassilusk. Bra, nu slår vi fast att vin är vitaminrikt och dricker det hädanefter med gott samvete!
   En skön vecka önskar jag dig också!
   Eva

   Radera
 6. Finfin utflykt må jag säga! Fish'n chips är gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenvisst var den finfin, kan inte vara annat i den staden och jag är överlycklig över att äntligen vara invigd i fish'n chipsens underbara värld! Kul att du tittade in Tina.
   Må så gott.
   Eva

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!