torsdag 21 februari 2013

Fasansoppa



Fasansoppa

1 fasan
1 morot
1 lök
1 bit selleri
1 äpple
1 apelsin
1/2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk mejram
salt, vitpeppar
1 l buljong
4 dl vispgrädde
1 msk smör
2 msk tryffel
1 knippe persilja
8 cl cognac
12 cl madeira
2-3 msk vetemjöl




Skär ut bröstbitarna och hugg resten av fasanen i småbitar.




Bryn småbitarna i smör, skär frukt och grönsaker smått och blanda i. 
Bryn alltsammans en stund.




Bränn av med cognacen.
Lägg i kryddorna och rör om.
Häll på buljongen och låt koka i ca 1 timme.




Bryn bröstbitarna, lägg dem i buljongen och låt koka i ca 30 min.
Tag därefter upp dem och skär i tärningar.




Sila buljongen och red av den med smör och mjöl.
Häll i grädden och låt alltsammans koka en stund.




Soppan monteras med en klick kallt smör.
Häll i madeiran, lägg i bröstbitarna samt tryffeln.
Strö över finhackad persilja och servera i varma tallrikar.





Smaklig måltid!





(Fasanerna bor i prästgårdsträdgården och är fridlysta av prästgårdsmadammen. De utfodras kärleksfullt av henne och är feta och fina, men alltså rena fotoobjekt. Att bli bjuden på en soppa som den här ovan är alltså en utopi...)

Skogseva

16 kommentarer:

  1. Jeg lot meg rive med og tenkte at her er det bare fasanen som mangler :) Og så ble jeg sååå lettet når jeg skjønte at de kun var fotomodeller og ikke til suppen! Utrolig vakre fugler. Jeg har hatt gleden av å oppleve fasaner i området der min søster bor, øst i landet. Veldig eksotisk for meg som ikke har denslags hverken i suppen eller i hagen :) Alt vel! Klem. Marit :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att flora och fauna kan skilja så mycket på så relativt kort sträcka - men fasan lär inte finnas vild i norra Sverige heller. Under de tolv år vi har bott här i skogen på Romeleåsen har vi bara haft besök av fasan en enda gång, medan väninnan som bor en knapp mil härifrån har en hel flock i sin trädgård. Orättvisorna är många här i världen! Visst är det en otroligt vacker fågel som ser exotisk i sina färgprakt men så kommer den också ursprungligen från exotiska Asien.
      Jag kan lova dig att den är god, både som stekt och i den soppa som finns här ovan!
      Må så gott kära Marit.
      Kram från Eva

      Radera
  2. Skönt att fasanerna bara var fotomodeller!
    Även hos oss är de välmatade och fridlysta. Vi har runt 15-talet fasaner som kommer varje dag för att få äta. Fast jag inte längre har hönsen gående fritt på gården, så kastar jag ut majs och vete varje dag.

    Ha det gott i väntan på den utlovade värmen nästa vecka.

    Kram Märit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det märkligt att fasanerna inte vågar sig hit i skogen, jag hade med glädje matat även dem för snyggare fotoobjekt är svåra att finna. Här hemma får jag nöja mig med rov- och småfåglar och det är inte fy skam det heller. Vi har i omgångar funderat på höns - trevliga att fotografera de också - men beslutat oss för att inte binda oss ännu mer, hur trevligt det än må vara med skrockandet och äggläggandet!
      Oj då, kommer det värme? Är det dags att ta fram vårkostymen? Jag har mina dubier...
      Ha det så gott du också.
      Kram från Eva

      Radera
  3. Jag blev allt en aning orolig där ;)
    Kram gittan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det värsta är att jag mycket väl skulle kunna taga en fasan av daga för att stoppa den i grytan. Dock inte i prästträdgården, det hade nästan känts som mord, men ute i markerna. OM jag hade haft ett gevär och OM jag haft jägarexamen. Det senare en sak jag faktiskt funderar över och då blir det kanske fasansoppa igen!
      Kram, Eva

      Radera
  4. Vilka fina bilder!
    Vi har fått hit fasaner, dom finns inte vilda här, men för några år sedan hade någon antagligen släppt ut ett par, och nu var dom helt plötsligt ett gäng på tio. Min Muffy-hund tycker förstås att dom är världens roligaste att jaga, så jag har inte sett dom på ett par veckor, antagligen har dom tröttnat på henne och flyttat en bit. Men kommer hon hem med en någon gång skall jag prova din fasansoppa ;-)
    Ha en underbar helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Fia!
      Så trevligt för er med fasanerna och så trevligt för hunden också. Fasanerna är ju extremt vaksamma så det är säkert så att de håller sig borta så länge hunden är i närheten. Om hon lyckas få teg på en fasan får du väl använda dig av receptet här ovan, jag garanterar är det blir en utsökt soppa!
      En härlig helg till dig också.
      Eva

      Radera
  5. I brist på fasan till soppa njuter jag av dina fasaner på dina, som alltid, vackra foton.
    Törnrosa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låt dig väl smaka genom bilderna Törnrosa!
      Älskar din välbyggda mening med insjkuten bisats. Sådana, och korrekta kommateringar, är numera bortglömda - länge leve ett välskött språk!
      Må så gott.
      Eva

      Radera
  6. Ha, ha du är rolig:-) Men fina bilder blir det av de fridlysta fasanerna! kram Sophia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur... Fåglarna är svårfångade men gör sig väldigt väl på bild när de någon gång hamnar i rätt position. Prästgårdseva kan vara lycklig som har en så rik källa till fina fototillfällen genom sitt källarfönster! Kallt, men spännande och givande.
      Kram,
      Eva

      Radera
  7. Det var ett udda sätt att presentera ett recept!!!
    Fantastiska bilder!!
    Mariana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att hitta fyndig text till ett och samma objekt så det fick bli ett recept, som jag för övrigt gärna delar med mig av. Dess läckerhet garanteras!
      Tack söta du för berömmet!
      Kram från Eva

      Radera
  8. Skulle jag råka backa över den lilla hönan som springer här utanför så vet jag vad jag ska göra nu! Tack för tipset och åter igen, vilka fantastiska bilder du tar!!
    Kram
    Förresten, min vingnöt har hittills aldrig fått frostskador men den är frösådd med frökälla Alnarpsparken så det kan kanske bero på bra och härdiga gener.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se till att backa över nacken på henne så att bröstkött och andra användbara delar är oförstörda! Tack snälla Lotta för de vackra orden om bilderna, jag blir så glad!
      Att din vingnöt klarar sig utan frostskador kan kanske delvis bero på ett bättre microklimat, skyddad växtplats till exempel, men det är möjligt att den också har betydligt bättre gener än min som är levererad av Flyinge. Deras plantor kommer förvisso icke från Alnarpsparken, men jag tror att nöten är en E-planta och det ska väl borga för viss härdighet. Får se hur det går denna vår, men jag tror liksom inte riktigt på vår nöt...
      Kram från mig, Eva

      Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!