tisdag 5 februari 2013

SvartfåglarHar alla svarta fåglar dåligt rykte? 
Korpen, olycksbådande.
Skatan, inte helsvart men tjuvaktig.
Kråkan, skriver oläsligt!
Över huvudtaget är kråkfåglar ofta förknippade med olyckor i folktron. 

Storskarv, Phalacrocorax Carbo.
Illa sedda av fiskare.
Garn och fångstförstörare.
Bajsfåglar. 
Träddödare.
Usch- och fy-fåglar!
 Men också:
Överlevnadsfåglar.
Vackerfåglar.
Roliga-att-fotografera-fåglar!
En av mina favoritfåglar!
Kaja, Corvus Monedula
I stort sett lika avskydd som skarvarna ovan.
Skränfåglar.
Skräpfåglar.
Bajsfåglar.
Alldeles-för-många-fåglar!
Citat ur en artikel av Miljöförvaltningen i Borås:

"Problemen som kajor orsakar är nedsmutsning, utspridning av sopor, deras läten och att synintrycket 
av flockarna för vissa människor är obehagligt och skrämmande".

Personligen tycker jag att synintrycket av stora människoflockar är långt mer skrämmande!


För att inte tala om hur mycket mer störande det är att tvingas lyssna till människornas läten - högljudda mobilsamtal varhelst man befinner sig! 
På kafé.
På tåg.
På gator och torg.
Tvingas ta del av andras oförblommerat utropade privatliv.
Kärleksproblem.
Sjukdomar.
Besvikelser.

Jag vet definitivt vilka läten jag föredrar. Klok-Kajans!


God middag säger skogseva.

15 kommentarer:

 1. Hahaha... du har så rätt Eva, människor i flock och deras läten är bra mycket värre! Svarta fåglar har jag inget emot förutom Råkorna. Jag vet inte varför men de ger mig rysningar och som om de vet om det kommer de i mängder och invaderar min trädgård ett par gånger under vinterhalvåret...
  Gillar som alltid dina bilder / Kram gittan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag skulle vilja säga: Lyckliga du! Jag tycker det vore rena drömmen om råkorna hade invaderat min trädgård, men icke.. Råkorna gillar jag speciellt med deras långa "näsor", jag tycker att de ser väldigt personliga och trevliga ut, men vi har inga svartfåglar här på åsen förutom korpar och de håller sig högt över oss. Vad hittar råkorna på i din trädgård - tuggar i sig något förbjudet, eller?
   Tack för komplimangen kära du!
   Kram från Eva

   Radera
  2. Jag vet faktiskt inte vad det är som lockar hit råkorna men nästa gång jag ser dem ska jag öppna köksdörren och ropa åt dem att de ska flyga upp till dig på åsen "skrattar" / Kram gittan

   Radera
  3. Ja, gör det för sjutton!
   Kram, Eva

   Radera
 2. Vilka fina bidler på svartfåglar!
  Tycker som du att dom är vackra.

  Föredrar som du Klok-Kajans läte mot högljudda människoläten :=)

  trevlig dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för vackra ord Helen!
   Vi är kanske lite udda vi som bättre gillar fågelläten än människoditon. Men mina öron blir tröttare och tröttare på människor som verkar tro att de är ensamma på offentliga platser och ger sig till att dryfta allehanda personliga problem. Men så börjar mina öron också att bli lite gamla...
   Ha det så bra.
   Eva

   Radera
 3. Hej
  Vilka fina bilder du tar på fåglar m.m. är mycket avundsjuk. Tyvärr är jag ingen kajälskare fast de är rätt fina att titta på men vi har alldeles för många där jag bor.
  Såg ett TV-program om kajor och hur smarta de är från England för några år sedan.
  Hälsningar Inga från Närke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Inga från Närke!
   Så trevligt att du tittade in och så glad jag blev över att du gav dig tid att skriva en kommentar. Tack för komplimangen för bilderna - den värmer må du tro!
   Du är ju inte ensam om att inte gilla kajor och i viss mån kan jag förstå att de kan bli lite för många och störande. Vi har inga här i skogen där jag bor, så det är lätt för mig att gilla dem de korta stunder jag stöter ihop med dem. Och att de är kloka betvivlar jag inte ett ögonblick - det är kanske därför jag tycker så bra om dem!
   Må så gott och du är så välkommen tillbaka.
   Eva

   Radera
 4. Gillar alla utom Skarven för dom förstörde små öarna utanför oss...
  Annars är skator favoriten bla för att jag haft en tam, den var så charmig!
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det ju - antingen eller när det gäller skarvarna. Dom är ju förstörare det kommer man inte ifrån, men samtidigt är de också överlevare och det är för mig en beundransvärd egenskap.
   Skatorna är vackra med sina grafiska teckningar och säkert som alla andra kråkfåglar ganska smarta. MEN.. jag såg en gång en skata hacka ihjäl en nyutflugen koltrastunge och det var inte så kul. Dock ska ju skator också leva även om det är trist att se på när de hackar ihjäl någon annan för att få mat i magen. Så det är plus och minus när det gäller det mesta i naturen!
   Må så gott och njut av helgen.
   Eva

   Radera
 5. Tänk att fåglar kan vara så älskade och så hatade. För några år sedan seglade vi i Kroatien. Båten medförde en lokal "skipper" som guidade oss bland öar och skär. Rätt som det var seglade vi förbi ett stenskravel med ett tjugotal soltorkande skarvar. Jag medförde mina fördomar hemifrån och blev förvånad över skipperns entusiasm över fåglarna. "Adriatiska havets pingviner" sa han stolt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin, så roligt att se dig här!
   Det finns så många för och så många emot när det gäller djuren i vår Herres hage. En del gillar katter, andra avskyr dem. De svarta fåglar som är vackra för en del uppfattas av andra som skrämmande och otäcka. Härligt att höra att skarvarna är uppskattade någonstans på denna vår jord, det kan de nog behöva! En rolig jämförelse med pingviner, men kanske ändå...
   En trevlig helg, med eller utan skarvar!
   Eva

   Radera
 6. Näst efterkoltrastar är kajor mina favoriter. Jag njuter av deras lek när de stora flockarna lattjar i uppvindarna eller förhandlar om vilket träd de ska övernatta i.Och så har jag ett par som regelbundet hälsar på i trädgården och kollar läget. De är knappt skygga längre, men håller ett lagom avstånd till oss tokiga människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vilken verkligt trevlig tant du är! Gillar kajor. Inte så många som gör det precis, men är vi i alla fall några stycken. Jag tycker faktiskt också om deras språkande sinsemellan när de ska slå nattläger. Hemtrevligt småtjattrande. Lyckliga du som har alldeles "egna" kajor att studera och fotografera!
   Må så gott!
   Eva

   Radera
 7. Vilka fina fågelfoton

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!