söndag 2 december 2012

Mot kvällen..
..får den late väldigt brått!

Jag hade nästan själv gått i vinteride och övergett min stackars trädgård när temperaturen började sjunka och snön lade sig som vita ullmössor över alla krukor och lådor som inte var intagna.

Nä.. jag är inte välorganiserad och duktig när det gäller trädgårdens höstarbete. Jag är en slarvmaja som blundar när jag går förbi allt det som borde åtgärdats för länge sedan. Låter bli att vattna mina krukor. Låter det som står i växthuset ruttna och mögla. Hoppas att vintern blir mild så att jag inte behöver agera.
Och så går jag och gör något roligare istället, fotograferar till exempel!

Men så blev det helt plötsligt vinter! Och det fanns ju mängder av växter kvar utomhus och i växthuset som jag inte ville bli av med.

Fram med lilla traktorn och kärran, på med arbetskläderna och starta aktionen rädda växter.

Och här hamnade:

Lilium formosanum, Basunliljor
Helleborus, Silver moon
Muehlenbeckia, flera krukor
Heuchera, Marmalade
Diverse doftpelargoner
Agapanthus, småplantor
Agapanthus, två stora
Laurus nobilis, lager
Rosmarin
Tolv fönsterlådor med blåvinda som vi hoppas ska överleva.
Och ett eucalyptusträd som får huka i det låga utrymmet.
Fåglarna var inte ett dugg intresserade av den aktivitet som rådde vid källarnedgången, utan bara på att få i sig så mycket mat som möjligt för att klara en kall natt.

Hackspetten och blåmesen blängde på varandra ..
.. men beslöt sig för att det kanske trots allt inte var så dumt att dela måltiden med en artfrände!
Och alla ni som pyntar med mossa, kottar, tomtar, kulor, svampar, äpplen.
Alla ni som gör det så rasande fint hemmavid nu i adventstid.

Detta är mitt adventspynt! Var och en gör på sitt sätt - mitt tog två minuter!

Och om ni säger: "Det syns", så förstår jag er!
En trevlig första advent önskar jag er.

skogseva

19 kommentarer:

 1. He, he snön tar en alltid på sängen...Jag tycker det är bra att du slarvar och fotar istället:-) kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, är det inte konstigt. Vi borde vara vana som har levt i detta klimat hela vårt liv, men icke..
   Jag kommer säkert att fortsätta med mitt slarvande - vintertid är trädgården inte ett dugg intressant tycker jag. Men till våren...
   Kram från Eva

   Radera
 2. Tur att du fick in dina växter!!
  Fortsatt trevlig Advent
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja minsann, fast jag trodde i det längsta att vi skulle få en mild vinter och att jag skulle slippa! En härlig adventstid till dig också.
   Eva

   Radera
 3. Ha, ha, ha! De där fyra, fem raderna i början kunde lika gärna varit jag. Fick också lite fart i helgen och tog in några krukor som fick grävas fram ur snön. Jag gillar ditt adventspynt, varför krångla till det?

  Ha en fortsatt fin kväll!

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så kul att se dig här igen!
   Skönt att det är fler än jag som är slarvmajor och blundrar för det faktum att det alltid kommer en vinter. Då kan du också ha rent samvete för dina växter och ägna dig åt andra väsentligheter. Baka bullar kanske? Handla julklappar?
   Må så gott och kram från Eva

   Radera
 4. Oj, vad du har jobbat! Ja,jag menar både med dina krukor och med ditt adventspynt (less is more!). Jag har fortfarande en hel del ute, men nu ligger ju snön som ett värmande täcke så då ska det väl gå bra?
  Hoppas,
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt lite träningsvärk i armarna i dag vilket bara är bevis på att trädgårdssäsongen för min del definitivt är över för länge sedan. I stora staden Lund är det säkert flera grader varmare än här på åsen, så dina krukor klarar sig säkert under snähättorna!
   Kram från Eva

   Radera
 5. Herlig lesning Eva! Jeg humrer meg gjennom dine lystige beskrivelser og det er ikke fritt for at jeg kjenner meg igjen både med det ene og det andre :) Ha en fin førjulstid og for meg er det helt greit at du konsentrerer deg på å ta bilder :)Så lenge du deler med oss andre da :) Klem. Marit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Marit. Jag tror att vi är ganska många som sätter på skygglappar när vi går genom våra trädgårdar senhöst och vinter. Åtminstone som blundar med ett öga! Det är inte så inspirerande att titta på mullvadshögar och ruttnande löv och lusten att göra något åt det är i alla fall hos mig minimal. Men du.. jag tittar i stället på fåglarna och ägnar mig åt fotografering så tar vi det där med trädgård när solen och värmen återvänder!
   En vidunderlig vecka önskar jag er i Ranten med en kram från Eva

   Radera
 6. Fick verkligen brottom i går när snön och kylan kom! In med olivträden och boat till citron och lime! Och en krans till dörren och fram med ljusen!!! Nu blir det att gå i ide ett tag!!/Lila-Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt; mot kvällen...
   Jag kan tänka mig att citron och lime inte riktigt trivs i kylan utan är tacksamma för att du "boat" åt dem. Och duktiga du som till och med har krans på dörren, så avancerad är icke jag (numera). Ljus använder vi däremot i mängder, det finns knappast någon bättre bot mot höst- och vinterdeppning än tända ljus lite här och var när vi nu går i ide!
   Må så gott önskar Eva

   Radera
 7. Det är minst lika illa här men fönstren är putsade och adventsstakarna på plats. Det får räcka. Och årets advent kommer att gå till historien (vår interna) som Älghelgen.
  Men jag gillade verkligen ditt pynt och inte minst din avbildning av det. Snyggt!
  Varma kramar i vår vita skånevinter
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det glittrar och glimmar i prästgårdsfönstren och det är kanske alldeles tillräckligt med några ljusstakar och rena fönster för att det ska kännas "juligt". Jag har väldigt svårt för att uppleva samma känsla som jag gjorde förr, men det har säkert med åldern att göra. En "Fanny och Alexander"-jul är ok, men om inte får den gärna glida ganska omärkt förbi, det gör mig inget.
   Tack för orden om "pyntet" kära du! Nu ses vi snart hoppas jag.
   Kramar från mig till dig.
   Eva

   Radera
 8. Läste med ett igenkännande hur du blundar och går förbi. Just så känner jag det också. Trädgård är roligt på våren och sommaren men inte på hösten!
  Förstår inte att så många är så duktiga med trädgårdarna även på hösten. Den genen fick inte jag.
  Plockar hellre fram pynt och eldar i sättugnen!
  Visst är snö vackert, men jag tycker att det räcker med att se den på bild!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad det är skönt att höra att det finns fler trädgårdsslarvmajor - vi kanske skulle bilda en alldeles egen förening: "Vi som vågar vägra höstgrävning i rabatterna" eller "Kvinnor som bejakar lövhögar och mullvadshärjningar". Jag anmäler mig omgående som medlem! Nä du.. den genompräktiga genen finns icke heller hos mig. Jag är mer som du i det fallet, har kanske inte precis pyntgener men definitivt eldningsgener. Konstaterade just att om det tänker bli en vargavinter kommer vår ved inte att räcka! Aj, aj, aj..
   Kram från Eva

   Radera
 9. Åh, Eva... där fick jag mig ett gott skratt av igenkännande. Det kunde lika gärna varit jag som skrev detta förutom att jag då konstaterade att det fortfarande finns krukor ute som borde tas in och jag har fortfarande, än idag, inte gjort något åt den saken! Jag hoppas och tror att min kära maken fixar det endera dan(han har skämt bort mig en aning där) Julpynt och pyssel överlåter jag åt andra och nöjer mig med att det är varmt i huset och adventsljuen de lyser så vackert.
  Ha det gott / Kram gittan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att du genast är antagen som medlem i vår förening, den som "vägrar höstgrävning och bejakar lövhögar"! Gratis medlemsskap! Visst är det skönt med kära makar som skämmer bort en genom att göra tråksaker, min käre maken for iväg och bytte till vinterdäck på min bil. Att alldeles på egen hand plocka ner krukor i källaren är dock lite avancerat, det tror jag inte att han skulle göra. Men om jag initierar ett sådant arbete så hjälper han så gärna till!
   Ha det så gott du också.
   Kram från Eva

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!