fredag 14 september 2012

Första försöketVi var några bloggvänner som tyckte att våra kunskaper i svetsning var undermåliga, för att inte säga obefintliga, och våra önskningar att själv kunna fixa till ett litet, eller stort, blomstöd var stora.
Ingen av oss kunde alltså svetsa, men några av oss var däremot ägare till svetsaggregat.

Vi ordnar väl en svetskurs då!

I vår grannby finns en bilverkstad...
..med en glad och genomtrevlig ägare och tillika fenomenal (såklart) svetsare, Gustav.
Vi var så många intresserade att vi fick dela upp oss på två kvällar, alla skulle ju få en möjlighet att åtminstone prova på hur det känns att hålla i ett svetsmunstycke och försöka få till en någorlunda fungerande svetsskarv. Att man inte blir en fullärd svetsare på ett par timmar stod ganska snart klart för oss...
Men vi fick en värdefull genomgång av hur en svets fungerar, vad som händer när man svetsar, hur man ska hålla svetsmunstycket, hur man skyddar ögonen och så en massa som jag, naturligtvis, redan har glömt...
Vi fick testa på en bit plåt - inte så lätt. Det gällde att hålla munstycket på rätt avstånd och svetsa i lagom takt och få fram ett svetsljud som lät som när man steker fläsk.
Oftast lät det dock som ett misslyckat fyrverkeri!

Här har någon kommit lite längre och svetsar samman armeringsjärn.
Ett blivande konstverk?
Vilket härligt material! 
Armeringsjärn med böjda ändar - kan det kanske bli något?
Prästgårdseva har bestämt formen...
Och med gemensamma svetsinsatser lyckades vi få till ett blomstöd.
Inte så tokigt efter ett par timmars kurs, eller hur!
Om någon månad tar vi en repetitionskurs - det kommer att behövas.

Trevlig helg önskar skogseva

16 kommentarer:

 1. Hadde jeg bare bodd en liten gran nærmere deg Eva. Ja da hadde jeg selvfølgelig meldt meg på kurset! Dette har jeg hatt lyst til å prøve leeenge :) Til og med et ferdig produkt! Imponerende :) Nå kjenner jeg at jeg har en forventning til å se videre resultat! Vi følger med! God helg Eva! Fra Rantenhagen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hade varit så välkommen! Det är lustigt det här med svetsning; det verkar som om alla som har en trädgård är intresserade av att lära sig konsten. Inte så konstigt kanske med tanke på hur stort användningsområdet är. Du är klok du Rantenfrun som förstod att det inte egentligen gick att vänta sig en färdig produkt efter bara ett par timmars kurs, men det material som fanns tillgängligt just den kvällen var som menat för ett blomstöd! Vi får se vad vi kan skapa vid fortsättnigskursen...
   En god helg till er i Rantenhagen också!
   Eva

   Radera
 2. Åh, jag skulle också vilja!!! Tror nog att vi i min lilla, lilla trädgårdsförening Acchleja behöver sondera svetsterrängen häromkring å det snaraste! =)
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör som vi gjorde, tag kontakt med en bilverkstad. Det kanske finns en "Gustav" i er närhet som kan tänka sig att ställa upp.
   Må så gott du också.
   Eva

   Radera
 3. Det gav verkligen mersmak samtidigt som det var lite läskigt med alla "fyrverkerierna".....
  Tack för en lyckad kväll :)
  Kram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen det tycker vi också - och tack själv! Jag är mest rädd för att få en 'loppa' i håret, men hittills har jag klarat mig. Hoppas att vi kan få till en uppföljningsdag, för jag tänker inte låta denna nya kunskap 'somna in'.
   Kram från Eva

   Radera
 4. Så kul ni verkar ha haft! Min man Olof som var med var mycket nöjd när han kom hem! :) Kram Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så bra att han var nöjd! Vi tycker också att det gav mycket och med ytterligare en eftermiddag eller så så kommer vi nog att på egen hand kunna fixa till diverse trädgårdsattiraljer. Det känns som om stora besparingar kan göras...
   Kram från Eva och hälsa till Olof.

   Radera
 5. Vad roligt! Lära sig nya saker är alltid bra tycker jag. Svetsa har jag provat fast det var svårt. Jag gjorde en spalje. Kram Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men så imponerad jag blir! Jag har många planer för framtiden, men det första blir antagligen ett blombord för utomhusbruk.
   En skön helg önskar jag dig.
   Kram från Eva

   Radera
 6. Så himla bra! Jag har gått svetskurs för drygt 10 år sedan och glömt i princip allt känns det som. Jag kan kanske lära av dig sen..kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så att man måste hålla på med det för att inte tappa kunnandet. Själv känner jag att jag nog måste ta på mig svetsmasken i morgon - nya kunskaper är definitivt en färskvara som måste underhållas, särskilt när man börjar bli äldre!
   Må så gott.
   Kram från Eva

   Radera
 7. Den blev ju bra!!
  Visst är det både kul och lite läskigt att svetsa!
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tyckte vi också! Det låter som om du testat och visst är det så - lite läskigt med allt sprättande och sprakande och definitivt kul att se att man på egen hand kan åstadkomma något som är användbart i trädgården och som inte kostar skjortan!
   Ha det bra du också och njut av helgen.
   Eva

   Radera
 8. Visst var det roligt att försöka sig på. Gissar, att fler än jag blev bitna av lopporna.
  Med planering, lite träning ... och inte minst ett svetsaggregat kan det nog bi riktigt bra.
  Hur har det förresten gått med det andra 'aggregatet'?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte vi också..
   Ja, det där med aggregat är ju en nödvändighet, men du vet ju att det finns ett här. Vi kanske ska ta en svetsonsdag och fixa till något användbart!
   Det andra 'aggregatet' är på plats sedan i går, testat också fast det inte fanns något flygande i närheten. Det kommer nog att bli en ny favorit även om det inte är så lättransporterat...
   Kram

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!