tisdag 5 juni 2012

Bella vista


Vår trädgård har i buskagen ett par naturliga gluggar, som med lite hjälp formas till snygga valv som leder in till nästa trädgårdsrum.

Valvet som leder från "mellanträdgården" till "hemliga trädgården" utgörs på ena sidan av det gamla äppleträdet och på andra sidan av ett buskage av måbär och korallkornell.

I blickpunkten på andra sidan valvet är det tänkt att det ska planteras något vackert, blommande, lysande - något som verkligen blir en "bella vista". Men tills jag kommer på vad det ska vara för någon fantastisk växt/buske som kan uppfylla alla mina krav, får det denna sommar stå en kruka med vita hängverbenor som kan dra blickarna till sig.
Och om verbenorna vill titta genom valvet från sitt håll ser dom en skymt av huset...
Valv nummer två i trädgården leder från "övre trädgården" till "utmarken" där det inte finns stort mycket mer än en rund rabatt, träd och jordärtskockor! I den runda rabatten står en rönnspirea och vit stäppsalvia, och det är alltså det tänkta blickfånget. Ser inte mycket ut för världen ännu, men det kan kanske växa till sig ...
Och om rönnspirean tittar genom valvet från sitt håll ser den vårt köksfönster. Det är just därifrån jag vill njuta av de vita spireablommorna.

En vit låga i sommarskymningen.
God afton och en trevlig nationaldag önskar jag er.

Skogseva

14 kommentarer:

 1. jättemysiga valv! Såna vill jag också ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen fru Grep! Vet du vad.. det är bara att klippa till i ett buskage och vips så har man en öppning till en annan värld. En värld där det går att plantera något vackert att kika på från lite håll.
   Må så gott önskar Eva

   Radera
 2. Vilka underbara gluggar. Det är så spännande att få ana vad som finns bakom. Att få kika in och upptäcka.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är roligt med öppningar i trädgården, de lockar till vidare utforskning. Nu vill jag inte överdriva mina valvs tjusighet, men nog tillför de någon liten spänning till trädgårdsrundturen. Och så älskar jag att kröka ryggen för att ta mig genom ett grönt prång och hitta en ny värld på andra sidan.
   Jag önskar dig en skön och förhoppningsvis ledig onsdag.
   Eva

   Radera
 3. Den hemmelighetsfulle hagen :) Spennende med lys og skygge, spennende innganger med glimt av noe der framme. Så blir man nyskjerrig og lurer på hva som skjuler seg rundt neste sving?! Det får vi kanskje se neste gang? God uke Eva :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har kallat en bit av den nedre delen av trädgården så för att den faktiskt är så gott som osynlig från resten av trädgården. Det finns ytterligare en ingång dit och det är via två trappsteg som gömmer sig bakom en stor rosenbuske...
   Kanske jag skulle ta lite mer översiktsbilder från trädgården för att stilla din nyskjerrighet, vi får väl se.
   God uke till dig också kära Rantenfru.
   Eva

   Radera
 4. Underbara blickfång och så rätt tänkt i att du kan se dem inifrån huset! Min trädgård är ju inte alls så stor och idagsläget finns det ingen möjlighet att göra gluggar, det finns helt enkelt inget att göra gluggarna i "ler", men jag tänker mycket på att jag vill kunna se något vackert inifrån och planterar gärna därefter.
  Ha en god dag / Kram gittan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utsikten inne från huset är minsann viktigoch kanske speciellt från köksfönstret. Inte dumt att lyfta blicken från lökhacket på skärbrädan och blicka ut mot något lysande och blommande längst bort i trädgården. Och det kan man naturligtvis åstadkomma utan buskage!
   Må så gott.
   Eva

   Radera
 5. WOW! Det är häftigt när man har sådana siktlinjer i sin trädgård!!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det nästan alldeles av sig självt! Det gäller bara att hålla "portarna" öppna och inte glömma bort att klippa, vilket är lätt hänt. Det nyklippta föranleddes av att maken sargade skallen svårt på en äpplegren när han skulle passera tunneln med gräsklipparen! Bula, blodvite och bistra ord fick mig att hämta sekatören....
   Ha det så gott du också.
   Eva

   Radera
 6. Det är vackert! Kram från storasyster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte sant storasyster! Jag tror dessutom att jag kanske hittat rätt växt att plantera där krukan nu står. Måste bara läsa på lite mer...
   Kram från lillasyster

   Radera
 7. Det var fina naturliga öppningar!!
  Blir bra med ett blickfång där, ska bli spännande att se vad du bestämmer dej för.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag funderar som bäst och har ett par tänkbara förslag. Vill ju gärna ha något som blommar i vitt och helst något som blommar under lång tid. Det behöver inte vara så överdådig blomning, men några vita stänk här och där. Jag tar gärna emot förslag!
   Må så gott.
   Eva

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!