söndag 6 maj 2012

Vombsjön klockan 05.00 onsdagen den andre maj.(Sägas skall från början att min kamera inte riktigt räckte till i det knappa mogonljuset och det relativt stora avståndet vi hade till fåglarna. Dessutom hade vi inte fri sikt. En mängd träd växte precis vid strandkanten och sträckte sina grenar långt ut över vattenytan - vackert men som sagt svårfotograferat.) 


Vet ni om att det är alldeles mörkt klockan halv fyra om morgonen i maj månad? 
Fågelskådning kräver tidigt uppstigande och halv fyra är ett VÄLDIGT tidigt uppstigande. Prästgårdsmadammen hämtade mig  i morgonmörkret för vidarebefordran till Vombsjön och en fotosession av skarvkolonin som finns där.

 Skarven är ju en, av de flesta människor, avskydd pippi - fiskarna får redskap förstörda av skarvarna och jag läste nyss att de ofta lämnar bitmärken på fisk och ål, vilket försämrar försäljningsvärdet. Dessutom är deras spillning ammoniakrik varför träden vid deras kolonier så småningom dör. 
I Skåne återkom skarven som häckfågel först 1991 efter omkring etthundra års frånvaro, men har sedan dess haft stor framgång i sin återetablering. Skarv"problemet" för vår del är alltså relativt nytt...

När vi parkerade vid sjön och tysta tassade ner till strandkanten satt skarvarna som ruggiga gamar och väntade på solen, redo att ge sig ut på sina fisketurer när ljuset blivit tillräckligt. Träden på grundet var typiskt "skarvvita".
Från träden bredvid oss lyfte ett par hägrar så överraskande att i alla fall jag inte hann fångar deras flykt. Kamerorna satt dessutom på stativ - lite svårmanövrerat!

En liten stund satt göken och gol så gott som rakt över våra huvuden, ett så kraftfullt ko-koande har jag aldrig upplevt. Vilket väderstreck är "raktöverhuvudet"?

Till vår stora glädje var det full fart på fågelleken i sjön.. 
 ..och skäggdoppingarna höll på med sina rituella parningsdanser med bugningar och huvudskakningar.

(Podiceps cristatus är det latinska namnet på fågeln. "Podiceps" betyder ungefär "med fötterna långt bak" och "cristatus" kan översättas "tofsprydd".)
P2-fågeln.
Morgonljuset blev rosa och solen började stiga upp.
 Svanarna på grundet vaknade till liv och påbörjade sin morgontoalett.
Putsade, plockade.
Skakade vingarna så torra som det gick och fällde upp dem som segel. Jag har läst att det är ett sätt att hävda revir och det stämmer kanske. Eller också ville den bara fånga de första värmande solstrålarna..
..precis som en av skarvarna. Visste ni att skarvens fjäderdräkt inte är totalt vattentät? Att delar av fjäderdräkten blir våt gör pippin tyngre och underlättar dykning efter fisk. 

Strax därpå gav sig de skarvar som inte låg och ruvade ut på jakt efter lite frukostfisk.
Och svanarna - eleganterna - fortsatte att pyssla med sin fjädrar.
Vackra oavsett vilken pose de intog.
Glad söndag önskar skogseva.

8 kommentarer:

 1. Oj, vilka läckra bilder! Så mycket vackra fåglar det finns i Vombsjön, synd att man inte har bättre koll. Kanske skulle man ta sig dit nå´n morgon?
  Men halv fyra - det är inte morgon, det är ju mitt i natten.
  //Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Ulrika, motiven var det i alla fall inga fel på!
   Vombsjön kan man ju besöka närsomhelst och delar av skarvkolonin är nog ständigt på plats eftersom häckning pågår för fullt, om jag har förstått det hela rätt.
   Jag håller fullständigt med dig - halv fyra är definitivt mitt i natten!
   Må så gott önskar Eva

   Radera
 2. Vilken härlig utflykt (ja, förutom tidpunkten då) och jag tyckte bilderna blev jättefina. Den sista svanbilden är ju magnifik.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utflykt som vi nog får försöka göra om så snart som möjligt eftersom ingen av oss var nöjd med fotoresultatet. Jag kan ju säga att tanken på en ny morgon vid sjön inte känns särskilt betungande - det var en härlig upplevelse även om jag inte precis hurrar över så tidigt uppstigande.
   Jag gillar faktiskt också den sista bilden...
   Kram från Eva

   Radera
 3. Övergök = behövergök? Upp till var och en att lägga in vad man anser sig behöva. För egen del betydligt bättre fågelfotograferingsutrustning. Kanske lite klöver, som i 'klövergök?´
  Tack för en underbar morgon och du,det var absolut inget fel på dina bilder! Tvärtom. Skimrande. Precis som morgonen vid sjön.
  Godnattkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen kära du... det är ju perfekt med klövergök. Det tar jag omgående till mig. Och om det nu skulle börja regna pengar över oss vet vi nog båda vad som står överst på våra inköpslistor.
   Visst var det en skimrande morgon, tror du vi kan återskapa den stämningen och den känslan? Jag är beredd att försöka...
   Goddagkram från mig

   Radera
 4. Svar
  1. Tack snälla Lina, det gör mig så glad att någon uppskattar bilderna. Själv är jag inte helt belåten, men förutsättningarna var inte de bästa. Vi hade dock en helt underbar dag tillsammans med alla fåglar.
   Må så gott.
   Eva

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!