fredag 10 augusti 2012

Tomatsoppa i rabatten.


Om vi händelsevis kastar ett öga åt vänster när vi går på skogsevas uppfart ser vi något märkligt.

Någonting lyser rött! I skogsevas trädgård som hittills varit sparsmakat vit och blå!

Här skulle ju aldrig något rött få flytta in...
Men jag föll som en fura för en knallröd Echinacea. Solen lyste på den där den stod i plantskolan och den var oemotståndligt och lysande röd.
Jag fick tänka om. Visst måste väl en trädgård ha ett rött utropstecken.
Till exempel en Echinacea 'Tomato soup'.

Nu bor den i en rabatt tillsammans med ormbunkar, gräs och buxbom.
I grannrabatten står fjolårets inköp Echinacea 'Virgin' med ett par nyutslagna blommor. 
Stora och ståtliga.
Vita och väldoftande.

I fjol blommade dom med fyra blommor, i år finns det nog tjugo blomknoppar som ligger i startgroparna.
Och minsann...

Det finns dessutom en rosa Echinacea i skogsevas trädgård!
En som Katarina hade med sig när hon tittade på trädgården för ett tag sedan.
Namnlös men fin.
Omgärdad av en vackert blåblommande favorit; stenkyndel.
Vackra och uppskattade blommor.

Perfekta landningsbanor och tankställen för allehanda flygare!

God afton säger skogseva.

18 kommentarer:

 1. Jag tycker du gjorde ett mycket bra val som lät dem flytta in, otroligt vacker grönska som nu fått pricken över i.
  Ha en skön helg.
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blev det en liten i-prick av det röda. Blicken dras ofelbart dit och det är väl meningen just med i-prickar! Innan var rabatten mest en grön massa så det röda gjorde susen.
   En skön helg till dig också, önskar Eva

   Radera
 2. Ja den flyttade in hos min granne i fjor och den ska jag nog handla på Bäckaskog den 26 aug,,den är så fin.Vilken fin blogg du har gillar dina bra foton. I morgon är det Tusen trädgårdar tjuvstart det ska bli kul, Välkommen till Pepparbacken :-) Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit Monica och tack för att du lämnade några rader, det uppskattas mycket.
   Jag tror inte att du blir besviken om du köper ett eller ett par exemplar (jag köpte tre) av den röda skönheten - hon har verkligen lyskraft.
   Tack för dina vackra ord om bloggen, de värmer!
   Hoppas att du får många besökare i din trädgård, om du inte hade bott så långt bort hade jag säkert dykt upp hos dig. Lycka till i morgon, önskar Eva

   Radera
 3. Den där tomatsoppan är helt ljuvlig tycker jag, trevligt att den fick flytta in. Solhattar är så behändiga - vackra, självgående (nåja) och senblommande och så insektsmagneter på det. Har allt vad man kan önska av en perenn. Jo, så är de vackra vinterståndare dessutom...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar när blommor drar till sig sådant som surrar och burrar och är de dessutom vackra är de mer än välkomna. Tydligen är det ett släkte som är duktigt på att förmera sig, för mina vita är dubbelt så stora i år jämfört med i fjol.
   Så bra att du sa det där om vinterståndare - nu får jag låta de som blommar sist sitta kvar, det gjorde jag nog inte förra hösten. Tack för tipset.
   Kram från Eva

   Radera
 4. Echinacea-släktet är ett behagligt och attraktivt släkte och dess arter och namnsorter blir aldrig skrigiga trots namnet 'tomatsoppa';)!
  Men, de är inte alltid så lätta att ha göra med. De måste delas och flyttas ofta annars tynar de bort efter några ynka år. Så at: Var rädd om utropstecknet och ge den växtgodis och inte för trångt om fötterna./Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så är det tydligen. Jag har liksom inte brytt mig om dem förrän jag upptäckte att det fanns vackra vita namnsorter. Jag kan faktiskt tänka mig många fler - är nog inte så svårt att peta ner någon mer vit i mina rabatter.
   Intressant att höra dina tips om delning och flyttning. Kan man månne dela och låta stå kvar på samma plats om man tillför lite ny jord?
   Undrar Eva som önskar dig en skön helg.

   Radera
 5. Tomatsoppan föll vi också för på Flyinge förra sommaren men när vi skulle stoppa en i vagnen var de slut! Det blev en annan snarlik röd istället och den verkar trivas bra under Ullungrönnen där den kompletterar rönnbärens röda färg just nu. Annars är det de vita Echinaseorna jag gillar bäst 'White Swan' finns på flertalet platser hos mig. Den vita du har var väldigt vacker med sina gröna spetsar på kronbladen och den ser ju ut att vara dubbel... det är inte min svan.
  Hoppas ni får en fin helg / Kram gittan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att det är ett riktigt sug efter den för det stod bara dessa tre kvar i bänken på Flyinge. Att den är fin mot rönnbären kan jag tänka mig...
   Vitt är ju alltid rätt. Lugnande i en rabatt, och elegant mot det gröna tycker jag. Min Vita är nog inte riktigt dubbel, men kanske semidubbel - om något sådant finns. De gröna spetsarna tror jag att den behåller hel "livet", den är nästan lika vacker som halvvissen.
   En skön helg till dig också.
   Kram från Eva

   Radera
 6. Men Eva, vilket lyckat impulsköp. Attans att jag inte fick min vilja igenom förra helgen med ett Flyinge-besök. I stället fick jag knata uppför Stenshuvud och när vi väl var nere och landat i Simrishamn så hade Apotekar-trädgården stängt, så fika fick vi göra vid gatuköket i hamnen. Inga impulsköp här inte!
  Kram
  ps Din lilla snäckan-historia är helt underbar!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte sant Lotta! Tur att du inte fick till ditt Flyingebesök, då hade ju tomaterna varit slut när jag kom. Om du inte får tag på någon kan jag dela med mig om sisådär tre år! Stenshuvud - det var länge sedan, får bli ett besök nästa gång vi gör en Österlentur. Apotekarens trädgård är lite överreklamerad tycker jag, men det är klar.. alternativet att fika vid ett gatukök låter inte så kul!
   Tack för snäckan-komplimangen kära Lotta.
   Kram från Eva

   Radera
 7. Sensommerglede i hagen! Her har vi bare kommet til knoppstadiet enn så lenge. Men den som venter på noe godt :) Her er det dagliljene som tilfører hagen friske farger akkurat nå :) Alt godt og en strålende uke ønsker jeg til deg Eva :)Hilsen oss i Rantenhagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag njuter faktiskt mer av det som blommar nu än det som blommar tidigare under säsongen. Kanske för att det är mer sparsmakat och inte så överdådigt. En liten färgklick här och där...
   Echinaceorna är trevliga just för att de blommar så sent på säsongen när det, i alla fall hos oss, är mest grönt.
   Härligt med dagliljor, det borde jag har fler av. Våra gula håller på att ätas upp av två stora buxbomsbuskar som jag har släppt iväg lite för mycket.
   Må så gott i Rantenhagen och njut av sensommaren så länge den varar.
   Eva

   Radera
 8. Så otroligt fint det blev med det röda mot det gröna! Den första bilden är något extra, helt underbart med allt det gröna i olika nyanser och former. Tack för de fina och gulliga orden på min blogg! Uppskattas mycket. Väldigt roligt att följa din blogg också. Dina bilder är fantastiska. Ny och fin kamera i all ära men det hänger på fotografen;-) Ha en fortsatt fin kväll!

  Kram

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Ja rött och grönt är ju komplementfärger så det borde bli bra även om jag inte är så rödfrälst. Men någon liten klick behövs kanske för att en rabatt inte ska bli tråkig.
   Må så gott och hör gärna av dig beträffande mailet jag har skickat till dig.
   Kram från Eva

   Radera
 9. Haha en röd enchinea och en laxrosa vallmo! Hur ska detta sluta....../Lila-Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa du Christina... visst låter det hemskt! Jag är nog på väg mot en knallig och skrikigt färgad trädgård som kommer att skrämma livet ur folk.
   Eller... nää - det tror jag nog inte. Mina ögon kommer nog att sätta stopp för fler färger. Dom är liksom lite känsliga.
   Må så gott önskar Eva

   Radera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!