onsdag 10 oktober 2012

Förra onsdagen med Eva..



..åkte vi till Vomb, som har blivit vårt nya favoritfågelskådarställe.

En blåsig dag!

Så blåsig att vi valde att packa upp vår lunch vid Häljasjön strax intill. Vi satt länge i solen och njöt, tittade på parande trollsländor, som jag inte lyckades fånga på bild, och blev båda överrumplade när en storskarv plötsligt flög upp från vassen till höger om oss.




Den kastade en blick på oss båda och skyndade över vattenytan med snabba vingslag.




På Vombsjön gick det små ettriga vågor.

Sädesärlan valde att hålla sig vid vattenbrynet. Letade godsaker i sanden..





..och poserade snällt på vår begäran!



.

Gluttsnäpporna stod en bit bort och såg oss inte omedelbart.




Men när vi upptäcktes fick de brått!





Fegisar!




Vem har sagt att fyrfotingar inte kan flyga?

Nära hemmet flög denna dovhjort över vägen..




..och skrämde vettet ur råkflocken som for upp i en virvlande, glänsande svartfågeldans.




God eftermiddag önskar skogseva.

24 kommentarer:

  1. Åh, vilka härliga bilder!
    Jag blir glad av att se dem. Vill ut och njuta av naturen, vill ut och fotografera.
    Håller på att lära mig min kamera...
    Sen så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men, så glad jag blir över att glädja dig med bilderna! Passa på nu medan det är så färgsprakande ute i naturen och ge dig ut och fotografera och fotografera och fotografera. Och du... jag viddarebefordrar ett tips jag fick när jag gick en introduktionskurs med min nya kamera: Läs genom handboken! Jag håller fortfarande på med min, ingen sträckläsning där precis!
      Ska kolla dina bilder...
      Eva

      Radera
  2. Härliga bilder Eva! Sen måste jag få säga att jag saknar "Bakom häcken" har hon slutat blogga?
    Ha det gott / Kram gittan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Gittan!
      Eva gör en liten paus i bloggandet just nu men lägger ut lite bilder i sin nya fotoblogg. Den hittar du via hennes vilande blogg och den är mycket sevärd så kika in där.
      Ha det gott du också.
      Kram från Eva

      Radera
  3. Jeg er ikke sikker på hva jeg liker best, historiene eller bildene. Sannheten er vel at du ikke bare er en dyktig historieforteller men også en flink fotograf. Alltid hyggelig å lese nye innlegg hos deg Eva :) Gode ønsker for høsten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära Rantenfrun (fantiserar lite över ditt riktiga namn) jag blir så glad över ditt beröm! Det är väl med skrivandet och med fotograferandet som med allt annat här i livet - ibland är man inspirerad och då kan det bli bra, ibland känner man sig bara grå och tråkig och då blir text och bild gråa och tråkiga också. Jag är glad att du följer mig även då jag och mina bilder har tråkiga dagar. Om några dagar ska du få se riktigt, riktigt gråa bilder men jag lovar; de är definitivt inte tråkiga!
      Önskar dig sköna höstdagar gör
      Eva

      Radera
    2. Kanskje jeg ødelegger spenningen nå, men jeg heter Marit :)

      Radera
    3. Kära Marit, tack för det. Nu slipper jag tänka mig dig som en Ambjorg, Borghild eller Ingibjorg!
      Marit - det är ett fint namn!

      Radera
  4. Härliga bilder, sitter och ler så här framför datorn. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha Bettina! Det är verkligen en härlig känsla att kunna förmedla något med bilderna. Om det kan framkalla ett leende hos någon så gör det mig väldigt glad!
      En härlig höstdag med många leenden, önskar Eva.

      Radera
  5. Det tar sig, dina fågelbilder är ju jättebra! Ja, alla dina djurbilder förresten, det såg jag förra inlägget, vilken ögonkontakt! En ekorre kom rusande rakt emot mig häromdagen, men jag blev så häpen så jag glömde att jag hade kameran i handen, suck...
    Ha det bra!
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhh, det gläder mig att du tycker Katarina. Mina övningar med nya objektivet har ju inte hållit på så länge, men så småningom.... Det är det här med stativ som ju krävs men som inte alltid finns med.
      De små raringarna, djuren alltså, har en viss förmåga att vara snabba i sina rörelse. Ekorrar är inte så vanliga här hos oss men jag har försökte vid ett tillfälle att fånga en med kameran - omöjligt. I går slarvade jag bort en bildserie på en flygande örn när jag inte lyckades fokusera... Typiskt!
      Ha det gott du också.
      Kram från Eva

      Radera
  6. Gillar dina fågelbilder , men kommentarena är bäst. Fäglar kan berika livet. kram PIA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det Pia!
      Jag ser faktiskt fram mot fågelmatningssäsongen (en del har visst redan startat den) när småfåglarna tar plats på scenen. Vi har vårt fågelmatningsträd precis utanför köksfönstret så det lätt att se de små liven och även att fotografera om man vill det.
      Jag håller med om att fåglar och alla andra djur berikar livet - förutom fästingar och sorkar förstås!
      Kram från Eva

      Radera
  7. Du är duktig mamma, både på att fotografera och skriva!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack kära söta Anna! Jag undrar varför jag blir så extra glad över att ett av mina barn kommenterar och berömmer - det värmer i alla fall alldeles extra! Tack för att du tittade in lilla gumman.
      Kram från mamma.

      Radera
  8. Som vanligt bjuder du på en hel serie med fantastiska bilder. Det verkar vara ett fint favoritställe ni hittat. Såg också ditt inlägg "Skogen". Vilken härlig närkontakt.

    Såg att du tittat in på min blogg och gissade på att det var tranor som flög över vårt hus. Det kan det mycket väl vara, jag är ingen större fågelkännare. Dom förde ett vansinnigt liv och jag gissade därför att det var någon sorts gäss. Men det känns rätt mysigt att tänka på att det kanske var tranor.

    Nu är det söndag kväll ... igen. Veckorna och framför allt helgerna rusar iväg. Nu är vi i varje fall klara med allt inför vintern så nu kan jag bara luta mig tillbaka och njuta och drömma om kommande blomning.

    En skön vecka önskar jag dig.

    /Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Anita, din kommentar uppskattas lite extra eftersom dina bilder alltid håller så utmärkt kvalitet!
      Jomenvisst var det tranor som passerade över era huvuden! Jag förstorade upp bilden och såg deras omisskänneliga siluett med den långa halsen och de stora vingarna - lite som ett kors mot skyn. Dessutom är deras trumpetande (ett vansinnigt liv!)lätt att känna igen. Nu kommer du att veta vad är som passerar er till våren när du hör deras läte högt där uppe!
      Här har vi fortfarande all vinterförvaring kvar att utföra, men jag väntar så länge jag bara kan. Krukorna mår bättre utomhus än i vår källare, men en batat strök faktiskt med under en av frostnätterna!
      Njut du som har ditt arbete avklarat och plocka gärna fram en fågelbok och läs mer om tranorna!
      jag önskar dig detsamma - nämligen en skön höstvecka.
      Kram från Eva

      Radera
  9. Tänk att ni hittade en dag att fotografera och fika ute!!! Tycker att höstens regnande har minimerat utefikandet! Gillar dina fina bilder. Vi har också mycket skarv, men den är ganska illa omtyckt. Äter för mycket fisk påstår dom som fiskar! Men den är vacker när den flyger!/Lila-Christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du.. vi lyckades faktiskt pricka in en av få regnfria dagar! Jag tror att det kom fem droppar, men de störde oss inte, men jag håller med dig om att vädret överlag är uselt, vi kan snart inte gå i gräsmattorna, som bara blir lersörja när vi trampar i dem!
      Tack snälla Christina för komplimangen, den värmer verkligen. Och jodå, skarvarna är lika illa omtyckta i Vombsjön och det talas om att fiskarna vill pricka äggen för att minska kolonin. Jag vet dock inte hur det har gått med det. Det är nog en fågel som är avskydd av fiskare överallt, men det är definitivt en rolig fågel att fotografera!
      Må så gott önskar Eva

      Radera
  10. Så ljuvligt sköna bilder, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det Jennie! Alla omdömen tas emot med tacksamhet men det är klart att positiva sådana gör mig extra glad!
      En skön höstade önskar jag dig.
      Eva

      Radera
  11. Hejsan skogseva!
    Helt underbart att se dina fina naturbilder. Bilden på dovhjorten är alldeles otrolig!/Anja

    SvaraRadera
  12. Hej Anja!
    Så trevligt att du tittar in..
    Det gläder mig att du gillar mina bilder. Att jag lyckades fånga dovhjorten var ren sinkadus - såg den i ögonvrån och hann precis få upp kameran innan den försvann med galoppsprång ner för en slänt och in i en skogsdunge. Trodde inte riktigt att den hade "fastnat", men det hade den!
    Hälsningar från mig, Eva

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!