tisdag 13 augusti 2013

BockkvällJag blev inbjuden till en rådjurssafari av min exsvåger, som är en otroligt duktig jägare, fotograf, hundtränare, författare m m, m m. Han kan allt om rådjuren på just dessa markerna, ända ner på individnivvå.

Gissa om jag tackade ja!

Jag som är van vid att gå långa sträckor för att hitta mina fotoobjekt blev lite snopen när det visade sig att vi skulle fotografera från bilen. 

Men från bilen kunde vi komma djuren riktigt nära!
Och med hjälp av en lockpipa blev bockarna smått intresserade..
..men fortfarande vaksamma!
Jag fick lära mig mycket om rådjurens beteende och kronornas olika utseende. Pärlning, rosenkransar, smaldjur osv, allt medan vi skumpade fram över stock och sten, inte på vägar, nä nä, ute på fälten, över stubbåkrarna och i skogskanterna.
Och jag lärde mig att bockarna i brunsttiden (som nu håller på att avklinga) kommer ut från skogen ganska sent på kvällarna, vilket var lika med att fotoljuset snabbt tog slut.

Bilsafari kan i sanning vara spännande!
I de rådjursrika markerna fanns det också gott om harar. Harar till höger, harar till vänster
Nästan lättare att fotografera än rådjuren.
Paralyserade av den där bilen som plötsligt stannade.
Undrande över de långa tuberna som stacks ut från bilfönstren.
Vi var båda överens om att harar nog inte hör till de smartaste djuren i vår Herres hage.
Men till de sötaste!
God dag önskar skogseva.

27 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder! Som alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Särskilt för det där: "som alltid".

   Radera
 2. Vilka underbara bilder och vilken upplevelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gittan. Jag kan lova att det var en mycket speciell upplevelse, även för mig som lever med rådjur och hjort inpå knuten.

   Radera
 3. Fantastiska bilder!
  Tänk vad lätt det är att hitta djuren, bara man vet var man ska leta...
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Jo du, det vill till att man har kunskapen om var haren har sin gång, eller var rådjuren har sina favorittillhåll om man ska få till sina bilder. Jag hade inte klarat det på egen hand i alla fall.

   Radera
 4. Yngsta dottern13 augusti 2013 20:11

  Måste ha varit trevligt, Sten kan ju sina saker. Fina bilder! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en fantastiskt kul och skumpig tur med en duktig guide. Sten visste precis allt om djuren i skogarna där till och med var varje speciell individ hade sina favoritängar! Imponerande.
   Tack för komplimangen stumpan!

   Radera
 5. Du verkar haft en intressant dag. Fantastiska foton...som alltid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en speciell upplevelse - lite som en safari i Afrika fast med ofarliga djur!
   Tack för vackra ord!

   Radera
 6. Vilka bilder, har du gått på fotokurs? Eller skaffat ny kamera? Nytt objektiv! För det kan ju inte vara de urtjusiga turkosblå trädgårdsskorna väl?!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du, jag har faktiskt ny kamera men jag fick dessutom låna exsvågerns superobjektiv som kostar som ett smärre fritidshus! Är inte säker på att bilderna hade blivit så bra med det egna 400 mm.
   Och nej.. jag tror inte att det har något att göra med mina supersköna turkosblå!
   Kram,
   Eva

   Radera
 7. Det var fina bilder du fick på safarin!!
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha Mariana!
   Av 542 tagna bilder under safarin sovrade jag hårt och kvar blev 41. Bland de 41 bilderna var de ovanstående 6 de bästa, så spillet är ganska stort!

   Radera
 8. Som alltid flotte bilder Eva! Deilig å ha deg tilbake på den digitale banehalvdelen! Du har vært savnet :) Jeg ble fullstendig bedåret av haren! For en søtnos! Så gleder jeg meg til å følge deg ut over høsten :) Klem. Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för det söta Marit! Visst är haren söt och förhoppningsvis inte så dum som den ser ut. Så rart av dig att sakna mig, men jag tänker fortfarande pausa från bloggandet - åtminstone fram till höstkanten. Jag känner att jag inte har så rasande mycket att ge och det lilla som finns kvar av kreativiteten visar jag upp på Facebook så om du finns där så hör av dig! Jag vet ju inte vad du heter i efternamn så jag kan inte söka, men jag heter Kronvall om du vill hitta mig. Endera dagen ska jag börja läsa bloggar igen...
   Stor kram från mig,
   Eva

   Radera
  2. Jeg har ulike årsaker ikke ønsket å være på facebook, men vurderer å opprette en profil på Rantenhagen. Da skal jeg se etter deg : )

   Radera
 9. Länge sedan jag var här och njöt av dina, som alltid, fantastiska foton. Men idag hann jag med både här och där...
  Tycker särskilt om uttrycken i både harens och rådjurets ögon - lite fundersamma, aningens rädda och definitivt på sin vakt.
  Törnrosa

  SvaraRadera
 10. Jag har inte heller skrivit på länge, har en paus från bloggandet, men tyckte att hjort- och råbocksbilder var värda att lägga ut.
  Tack för komplimangen, så småningom kommer jag kanske igång med bloggeriet igen!

  SvaraRadera
 11. Den översta bilden är alldeles underbar!!! Och de andra inte heller tokiga :)

  SvaraRadera
 12. Jamen, det är ju alldeles för länge sedan jag var här hos dig och tittade. Vilka fantastiska safaribilder. Inte behöver man åka till Afrika på safari inte. Bilderna på haren är verkigen fina. Det är som om han sitter här på riktigt och tittar på mig.

  Ha en trevlig helg! Nu ska jag titta lite vidare hos dig.

  SvaraRadera
 13. Jag är ju inte så flitig i mitt bloggande längre och dessvärre inte heller så flitig besökare hos andra som bloggar! Tar lite paus i det hela och nöjer mig med att lägga ut en och en annan bild på Facebook. Trevligt dock att du tittar in och att du ger dig tid att kommentera - tack för det Anita!

  SvaraRadera
 14. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

  SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!